szemléletformálás

2019.12.09. 11:20

Szemétszedésben jeleskedtek a nógrádiak

Nógrádban jól végződött az Európai Hulladékcsökkentési Hét, „Nyisd ki a szemed és csökkentsd a szemetet!” szlogennel.

Kakuk Klaudia

Fontos lenne a környezettudatos szemlélet kialakítása, de amíg ez nincs meg, marad a szemétszedés. A kép illusztráció Fotó: MW

Fotó: MW

Az idei év témája a környezettudatos szemléletformálás volt, ami a hulladékkeletkezés megelőzésével kapcsolatos oktatásra hívta fel a figyelmet. Arra próbálták ösztönözni a lakosságot, hogy az igény szerinti fogyasztás környezetre gyakorolt hatásairól szóló tájékoztatás, információk megszerzése és megértése után más szemmel nézzenek környezetükre, változtassanak a magatartásukon, szokásukon, viselkedésükön.

A kampányhoz csatlakozóknak nem volt más dolguk, mint hogy minden rendelkezésre álló eszközzel hívják fel a figyelmet a Föld erőforrásainak végességére. A balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola, már évek óta szelektív szemétgyűjtés nevelésére fókuszál.

Fontos lenne a környezettudatos szemlélet kialakítása, de amíg ez nincs meg, marad a szemétszedés. A kép illusztráció Fotó: MW
Fotó: MW

– Elhasznált mobiltelefonokat gyűjtötték össze a diákok, valamint a régi lakásfüggönyöket, amiből a közeljövőben a nejlonszatyrok helyettesítésére alkalmas táskát fognak varrni a helyi zöldségeseknek – mondta Gálné Perze Katalin az iskola igazgatója. Bátonyterenyén is minden évben csatlakoznak a felhíváshoz, idén Bálint Marianna írónőt hívták vendégül, aki Hulladék Históriák címmel írt könyvet a gyerekek számára. A kisterenyei civil házban nemrégiben megrendezett eseményen mesés formában mondta el az újrahasznosítással kapcsolatos dolgokat az alsós diákoknak – közölte a bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. kreatív munkatársa.

Salgótarjánban Turcsányi Attila a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft. munkatársa tartott előadást arról, hogyan lehet megelőzni a hulladék keletkezését, érintve a szelektív szemétgyűjtés hasznosságát. Ennek keretében nemrégiben szemétszedésre invitálta a lakosságot a Pálfalváért Egyesület akikhez csatlakozott több salgótarjáni középiskola is – mondta Majláth Viktória, a program szervezője.

Tudatos választás

Az Európai Unió ismertető tájékoztatása alapján 2017-ben Magyarországon összesen 385 kilogramm szemét keletkezett személyenként. Ez országosan 3,768 millió tonna háztartási hulladék előállítását jelenti évente. Beletartoznak a mindennapokban kidobott csomagolószerek, élelmiszerek, kerti hulladékok. Sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne terheljük napi több mint egy kilogramm szeméttel a Földet, például már a vásárlásnál érdemes csökkenteni a keletkező szemét mennyiségét csomagolóanyagtól mentes termék választásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában