koszorúzás

2019.12.10. 09:10

Mártírsorsra jutott katonatisztre emlékeztek Rétságon

Ma hatvankét éve, egy hasonlóan hideg decemberi napon vitték a kivégzőosztag elé Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagyot, aki katonáival 1956. október 30-án kiszabadította felsőpetényi házi őrizetéből Mindszenty József bíboros-hercegprímást, a magyar katolikus egyház fejét.

H. H.

Koszorúzás Mindszenty bíboros és Pallavicini emlékhelyén

Forrás: NMH

Fotó: T. D.

A rendezvényen a szervező 31. Hunyadi János Harckocsi Dandár Baráti Kör nevében Jávorka János nyugállományú ezredes köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy most már megszépült környezetben, méltó helyen emlékezhetnek meg a magyar történelem két kiváló alakjáról.

Ezután Szájbely Zsolt szavalta el Tollas Tibor: Sose szabadulva című költeményét, majd az esemény szónoka, Szűcs Béla Albert Petőfi-díjas író mondott beszédet, aki annak idején, a múlt század ötvenes éveiben sorkatonaként szolgált Rétságon, és személyesen ismerte Pálinkás-Pallavicini Antalt.

Hangsúlyozta: a rendszerváltást követően egyre jobban elismerik azt a történelmi szerepet és emberi nagyságot, amit a halála után ezredessé előléptetett mártír katonatiszt képviselt. Híre már nemzetközi méreteket öltött, hiszen Bolo­gnában, a Villa Pallaviciniben is nyílt kiállítás tiszteletére, nem beszélve a magyarországi emlékpontokról. Rétság nem felejtheti, és nem felejti hősét, az utókor nemzedékeinek fejet kell hajtania a bátor kiállású katona előtt – zárta beszédét az író.

Koszorúzás Mindszenty bíboros és Pallavicini emlékhelyén
Fotó: T. D. / NMH

A rendezvény végeztével megkoszorúzták az emlékművet, elsőként Pallavicini Antal lánya, Borbála, és az asszony unokája, Emma Rózsa helyezte el virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában