MADÁR

2019.12.29. 10:13

Háromszoros magyar bajnok a szátoki alpolgármester

Szűcs Gábor Szátok alpolgármestere, ám szabadidejében Birminghami pergő galambokkal versenyez.

L. J.

Szűcs Gábor eredeti hollandgyűrűs példányokkal dolgozik

Forrás: NMH

Fotó: T.D.

Az elmúlt nyolc évben háromszor is magyar bajnok lett, idén pedig elnyerte az abszolút bajnoki címet is. Az idei Európa-bajnokságon a 15. helyet sikerült elérnie. A Koronczai László Emlékversenyen pedig 2. helyen zárt.

Szűcs Gábor eredeti hollandgyűrűs példányokkal dolgozik
Fotó: T.D. / NMH

– Kiskoromtól vonzott a természet szépsége. Zsebben csempésztem haza a vízisiklót, hogy otthon a kis akváriumban tarthassam. Rovarokat, madártollakat gyűjtöttem és próbáltam megmenteni a fészkéből kihulló gerlefióka életét – mondta Szűcs Gábor, aki nagyapjától tanulta meg az állatokról való felelősségteljes gondoskodást.

A galambász eredeti hollandgyűrűs tenyészgalambokkal dolgozik, amelyek száma egy évben elérheti a 120–130 darabot is. Mindemellett feleségével gazdái még néhány díszbaromfinak, teknősöknek is, Katalin pedig a papagájoknak, díszhalaknak, egy nyúlnak, valamint három macskának és kutyának. Korábban több galambfajtát is tartott, de a Birminghami pergő röpmodora annyira lenyűgözte, hogy mellettük döntött.

– A szállás közbeni akrobatamutatványaik megunhatatlanok. Beléptem a fajtaklubba, ahol sok segítséget kaptam. Egy év múlva az első versenyemen második lettem – mondta a galambász, s hozzátette: – Ahhoz, hogy a fajta tulajdonságait megőrizzük, szigorú szelektálásra van szükség. Kizárólag a legjobban pergő és csapatban dolgozni hajlandó fiatal madarak maradhatnak és kerülhetnek be később a tenyészgalambok közé is.

Izgalmas viadalok

– A verseny és a felkészítési időszak teszik izgalmassá ezt a sportot. Vonz az egész éves körforgás – mondta Szűcs Gábor.

– A verseny húsz percig tart, ami alatt a galamboknak minél több pergést kell bemutatniuk. Erre mindenkinek megvan a saját felkészítési módszere. Egy versenyfalkában 15–20 példánynak kell szállnia. Öt galamb egyszerre történő, legalább három méter mély pergése után jár a pont fejenként. Az összesítésnél még minőségi és mélységi szorzót is ad a bíráló.

 

Címkék#galamb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában