almanach

2019.12.08. 11:20

Bemutatkozik Szirák, ahol sokat dolgoznak a fejlődés érdekében

Pályázati támogatásoknak és az önkormányzat munkájának köszönhetően több fejlesztés is megvalósulhatott az elmúlt évek során a településen. Az oktatás, az egészségügy, a művelődés és az infrastruktúra terén is komoly eredményeket sikerült elérni.

Bercsényi Kinga

Több más beruházás mellett egy újonnan épített 56-os emlékparkkal is büszkélkedhet a település

 

Szirák

Polgármester:

Kómár Jánosné

Jegyző:

Várnai Ildikó

Képviselő-testület:

Cselovszki László,

Dudás Edit, Hlavacska Péter, Hrncsjár Éva, Novák Lajos, Dr. Micsutka Attila

Községháza:

3044 Szirák, Petőfi u. 31.

Tel.: 06-32/485-248

Lakosság: 1121 fő

– Megtörtént az óvoda belső felújítása, valamint vásároltunk egy ingatlant, amit a későbbiekben a zene- és táncoktatáshoz szeretnénk használni, és amire teljes napelemrendszer kerül majd – mondta Kómár Jánosné, Szirák polgármestere, aki kiemelte, hogy itt működik a Rajkó Zenekar által fenntartott alapítványi iskola egyik tagintézménye. Ennek következtében színvonalas zene- és táncoktatás folyik a faluban.

A községben alapszolgáltatás a háziorvosi és fogorvosi ellátás. A háziorvosi épületet nemrég sikerült felújítani, és a tavalyi évben a fogorvosi szolgálat is ide került. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a jövőben a védőnői szolgálatot is ide helyezik és lehetőség szerint egy kisebb labort is kialakítanak majd, így létrehozva egy egészségügyi centrumot.

– A művelődésre is nagy hangsúlyt fektetünk. A művelődési házunk sajnos elég rossz állapotban van, de keressük a lehetőségeket a felújítására. A korábban itt található könyvtárat másik épületbe költöztettük, önerőből sikerült rendbe tennünk, és a megyei könyvtár segítségével 3,5 millió forintból bebútoroztuk és eszközökkel láttuk el – nyilatkozta a polgármester.

Több más beruházás mellett egy újonnan épített 56-os emlékparkkal is büszkélkedhet a település

A település két új buszmegállóval, és egy újonnan épített 56-os emlékparkkal is büszkélkedhet. Néhány évvel ezelőtt pedig a szennyvízcsatorna-hálózat is kiépült. A Teleki sírbolt is felújításra került, amit a Magyar Nemzeti Múzeum végzett el, de az önkormányzat azóta is méltóképpen gondozza a területet.

– A településrészi szegre­gá­tum felzárkóztatására két pályázatot is nyertünk. Ezek keretén belül rendezvényeket szervezünk, és infrastrukturális fejlesztéseket végzünk. Megnyertük a támogatást az önkormányzat épületének korszerűsítésére és 5,3 millió forintos támogatást kaptunk az óvodaudvar felújítására és kinti játékok vásárlására. Mindezek mellett egy közkonyhával egybeépített bölcsődét is szeretnénk építeni. Erre már benyújtottuk a pályázatot – tette még hozzá a tervekkel kapcsolatban Kómár Jánosné.

A falu története:

Szirák környéke a régészeti leletek tanúsága szerint az ősidők óta lakott hely. 1219-ben a Máltai Lovagrend lovagjainak volt itt rendháza, majd a 14. században megszűnik az önálló rendház, a település pedig az esztergomi johanniták tulajdonába kerül. 1552-ben a bujáki vár eleste után török kézbe kerül és elnéptelenedik. A 17. század végén az akkori tulajdonos, Roth János szlovák családokat telepít ide. 1832-ben tűzvész pusztítja.

Itt született a költőnő

Körmendi Gitta 1952. október 21-én született Szirákon. Általános iskolás éveit követően a gimnáziumot Aszódon végezte el. Ez idő alatt a Sziráki Klubkönyvtár tiszteletdíjas könyvtárosaként dolgozott. 2003-ban kezdett el verseket írni. Azóta több verseskötete is megjelent, és munkái elismeréseként több kitüntetést is kapott. Versei elhangzanak szavalóversenyeken, és költeményei eljutottak a világ több országában élő magyar ajkú közösségekhez is.

MEGKÉRDEZTÜK: Milyen az élet Szirákon?

Dudás Edit képviselő: 1985-től lakom itt, nagyon szeretek itt élni. Konyhai kisegítőként dolgozom a helyi óvodában. Emellett képviselőként is segítem a falu vezetésének munkáját. Ez egy komoly feladat, és azon dolgozunk, hogy az itt élő emberek jól érezzék magukat és szebbé tegyük településünket. Büszke vagyok arra, hogy Szirákinak mondhatom magam.

Dr. Budik Edit állatorvos: Gyerekkorom óta lovagolok a kastélyban és a lehető legközelebb szerettem volna lenni a lovakhoz, ezért költöztem ide 2005-ben. Jelenleg állatorvosként dolgozom, itt van rendelőm Szirákon. Szeretek itt élni, az emberek kedvesek és barátságosak. A falu gyönyörű helyen fekszik, a környezetnek köszönhetően sok külföldinek van itt nyaralója.

Korszerűbbé válik a hivatal és új, kétcsoportos bölcsődében is reménykednek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével valósulhat meg a település önkormányzati épületének energetikai korszerűsítése a jövőben, közel 50 millió forintból. A munkálatok során a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés kialakítása, a fűtésrendszer korszerűsítése és napelemek elhelyezése történhet meg.

Sikeres elbírálást követően, szintén TOP-os pályázatból épülne meg a falu kétcsoportosra tervezett bölcsődéje, ami növelné az oktatás színvonalát. Ez a pályázat már benyújtásra került.

Dr. Lukács Noémi, a polgárosodásért alapítvány elnöke

– Hogyan kötődik a településhez?

– Anyai dédszüleim 1870-ben költöztek Szirákra. Én 3-4 évesen édesanyámmal és öcsémmel kerültem a szülői házba, és középiskolás koromig itt éltem. Szűkösen éltünk. Hely szempontjából azért, mert befogadtuk kitelepített nagybátyám családját, anyagilag pedig azért, mert anyám osztályidegenként sokáig nem kapott munkát. A családban szeretetben, tartással, anyám derűjében éltünk. Szirák a mainál jóval fejlettebb község volt akkor, csodálatos természeti környezetben, gyerekeknek a kreativitás és szabadság számos lehetőségével.

– Miért szeret itt élni?

– Biológus, egyetemi tanár, az MTA doktora vagyok, munkám egyetemekhez, kutatóintézetekhez kötött. Így tulajdonképpen csak nyugdíjas koromtól lakom Szirákon, de természetesen mindig sokat tartózkodtam itt, továbbra is a szülői házban. Falusi ember vagyok, boldoggá tesz a szabad természet, virágostól, szúnyogostól, és szeretem, ha köszönünk egymásnak az utcán.

– Mivel járul hozzá a Szirák Polgárosodásáért Alapítvány működéséhez?

– A kuratórium elnökeként igyekszem támogatni, harmonizálni a kezdeményezéseket, és a magaméival kiegészíteni azokat. Személyes hozzájárulásom leginkább a pályázatírásban, a szélesebb kitekintésben, az emberek segítőkészségébe és nagylelkűségébe vetett bizalomban, a szövetségesek keresésében és talán a bátorságnak is nevezhető derűlátásban van.

Kastélyszálló a település központjában

A Teleki–Degenfeld-kastély egy főépületből, két melléképületből és egy magtárból álló barokk épületegyüttes, amelyet kert vesz körül. A kastély és a magtár is műemlék, a park pedig természetvédelmi terület. Az épületről szóló első írásos emlékek a 13. század elejéről származnak. Ezekből kiderül, hogy egykor a johannita lovagok ispotálya állt itt, ami legalább 300 éven át működött. A bejárat felett olvasható latin felirat alapján a jelenlegi épületet 1748-ban Roth Tamás és felesége, Wattay Borbála építtette. 1985 óta szállodaként működik.

Életképesebbé tennék a közösséget

A Szirák Polgárosodásáért Alapítvány 2012-ben azzal a céllal jött létre, hogy megállítsa a település hanyatlását, és hozzájáruljon a falu gazdasági, kulturális és szociális életképességéhez, gyarapodásához. Tevékenységük az elmúlt években sok hasznot hozott: felújíttatták a hősi emlékművet, parkosították és gondozták a Hősök terét, megmentették, pályázati támogatással felújíttatták a helyi védettség alatt álló egykori evangélikus parókiát.

Digitális Jólét Pontot működtetnek, közösségi rendezvényeiken pedig kicsik és nagyok is részt vesznek. Emellett partnereinkkel két éve dolgoznak azon, hogy táborok és szabadidős foglalkozások keretében közel hozzák az iskolás gyerekekhez a programozást és robotikát.

Többek között iskolás gyerekek táboroztatásával is foglalkoznak

– Alapítványunk erőssége a szirákiakból és külsősökből álló önkéntes csapat. Nélkülük nem működnénk. Szerintem nem is érdemes egy helyi alapítvány működtetésén fáradozni, ha nem áll mögötte egy célokat megfogalmazni és összefogni képes csapat – mondta Dr. Lukács Noémi a kuratórium elnöke. Az alapítvány közösségi házának két évig tartó felújítását nemrég sikerült befejezni. Cél, hogy jó programokkal lendületes közösségfejlesztés indulhasson, és a ház hasznos és kellemes együttlétek színhelyévé váljon.

– Az épület egyetlen, eredeti boltíves formájában megmaradt helyiségében szeretnénk megvalósítani majd azt a kiállítást, amely a XVIII–XIX. században a település életében fontos szerepet játszó, egyben országos jelentőségű személyiségeknek állít majd emléket. A kiállítást az Evangélikus Országos Múzeum munkatársai tervezik, jelenleg az anyagi háttér megteremtésén dolgozunk – tette még hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában