almanach

2019.12.05. 11:20

Bemutatkozik Szátok, ahol már elindult a fellendülés

A kistelepülés a kezdeti nehézségek ellenére elindult a fejlődés irányába. Az elmúlt időszakban pályázatok segítségével sikerült csökkenteni a helyi munkanélküliséget és sokat javult a közbiztonság is.

Lászlók Judit

A legtöbb helyi fejlesztés a Start munkaprogramban részt vevők tevékenysége által valósul meg

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

 

Szátok

Fotó: NMH

Polgármester:

Pacsa Szilvia

Alpolgármester:

Szűcs Gábor

Jegyző:

Jele Tibor

Képviselő-testület:

Balcsik Béla Istvánné

Gajdos Kornél

Bogdán Pál

Szátok Roma Nemzeti-ségi Önkormányzat:

Bogdán Sándor

Bogdán Pál

Buzás Pál

Civil szervezet:

Harangvirág Nyugdíjas Klub Szátok

A hivatal elérhetőségei:

2656 Szátok Kossuth u. 4.

Telefon: 06/35-559-008

Jeles napok:

Falunap, nyugdíjasnap

Lakosság:

599 fő

Szátok legnagyobb beruházása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

Összesen 43 millió forintból újul meg a polgármesteri hivatal, valamint az orvosi rendelő épülete. Az energetikai korszerűsítést szolgáló munkálatok jelenleg is zajlanak, így várhatóan jövő év tavaszán birtokba vehetik a helyiek a felújított intézményeket. A Magyar Falu Programban orvosi eszközök beszerzésére nyertek el 2,3 millió forintot. A településen falugondnoki szolgálat működik, ezért nemrég új autóbuszra nyújtottak be pályázatot. A kezdeti nehézségek ellenére, az elmúlt öt évben egyre több lehetőség adódott a község számára. Például több településsel konzorciumban közreműködik a Humán erőforrás megtartása című pályázatban. Számos kulturális és sportprogramot szerveztek a helyieknek az elmúlt időszakban, és létrehozták a Harangvirág Nyugdíjas Klubot. A Start munkaprogram is sikeresen zajlik a településen, hiszen a legtöbb fejlesztés ezen keresztül valósult meg. Ennek keretében létrehoztak egy 2,5 hektár területű gyümölcsöst és konyhakertet. A közmunkásoknak melegedőt alakítottak ki, valamint a nyolc buszmegállót is sikerült felújítani. Az önkormányzat a program segítségével visszavezette az itt élő munkanélkülieket a munka világába. A projektben részt vevők értékes munkát végeznek mind a mai napig.

A legtöbb helyi fejlesztés a Start munkaprogramban részt vevők tevékenysége által valósul meg
Fotó: Teknős Dominik / NMH

Megkérdeztük: Hogyan látja Szátok jelenlegi helyzetét?

Dóbiás Tibor korábbi polgármester: A kezdeti nehézségek után a falu jelenlegi helyzetét most már jónak látom, hiszen a korábban elnyert jelentősebb pályázatok munkálatai lassan befejeződnek. A Start munkaprogramnak hála, csökkent a munkanélküliség, ami közvetve javított a falu közbiztonságán. Szerintem a lehetőségeihez mérten előrébb lépett a község.

Bogdán Sándor, a Szátoki Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke: Sok a fejlesztenivaló, a legnagyobb probléma, hogy nincs bolt. Csak posta van, azonban az épület önkormányzati tulajdonú és felújításra szorul. Erre azonban nincs anyagi forrás, viszont fontos a szolgáltatás megtartása. A helyiek nem akarnak mozgópostát. Jó lenne létesíteni egy közösségi házat is.

Zachar Szabina adminisztrátor: Az elmúlt években elindult egyfajta fejlődés. Szeretném, ha ezt az irányt továbbra is megtartanánk. Fontos, hogy javítsunk a falu látképén, és minden olyan pályázati lehetőséget ki kell használni, amivel előrébb vihetjük Szátokot. Többek között egy közösségi házra is nagy szüksége lenne a községnek, plusz játszótérre és üzletre.

Háromszoros magyar bajnok a helyi röpgalambtenyésztő

A szátoki Szűcs Gábor mindig nagyon szerette az állatokat, már gyermekkora óta foglalkozik galambokkal, 2011 óta pedig a Birminghami pergő fajta versenyeztetésével is. A galambász eredeti hollandgyűrűs tenyészgalambokkal dolgozik, a példányok száma egy évben elérheti a 120-130 darabot is. A versenyeztetés egyik legnehezebb feladata a szelektálás, valamint a fiatal galambok megtanítása a csapatban való együttműködésre. A pörgés ösztönös a galamboknál és nem igényel semmiféle oktatást. Egy megmérettetés alkalmával a bíráló házhoz jön, és húsz percet ad a bemutató megtartására. Minimum öt galambnak kell egyszerre legalább három méteres mélységig peregnie. De minél több pereg egyszerre, annál magasabb a pontszám. Szűcs Gábornak az elmúlt nyolc évben sikerült háromszor is magyar győztessé válnia, idén pedig elnyerte az abszolút magyar bajnoki címet is. Az idei Európa-bajnokságon egy 15. helyet sikerült szereznie, ugyanis egy ragadozó madár megijesztette a galambjait és azok túl magasra szálltak. A Koronczai László Emlékversenyen pedig a második helyen zárt.

Szűcs Gábor, a bajnok tenyésztő
Fotó: Teknős Dominik / NMH

Pacsa Szilvia, a település polgármestere

– Hogyan látja a falu helyzetét?

– Bár az intézményeink szépülnek, a mindennapi élethez szükséges alapvető dolgok hiánya nagy gondot jelent a helyieknek. Nincs iskola és óvoda, de üzlet sem működik a településen. Sokszor pedig az orvoshoz való eljutás sem zökkenőmentes. Ezért a jövőben kiemelten foglalkozunk e problémák orvoslásával. Így a posta, mint az egyetlen helyi szolgáltatás megőrzése, nagyon fontos számunkra. Emellett jó lenne, ha lehetőségünk volna egy bolt működtetésére, akár a kormány támogatásával is.

– Mire van szükség a település további fejlődéséhez?

– Úgy gondolom, hogy a fejlődéshez minél több pályázati forrásra lenne szükség, ugyanis kistelepülés révén kevés önálló bevétellel rendelkezünk. Emellett tervezem, hogy a közösség fejlesztése céljából jobban bevonom a helyieket a falu életébe.

– Mik a terveik a jövőre?

– Elsősorban a falu látképén szeretnék javítani. Másodsorban a gyermekek számára fontos lenne egy játszótér. Az önkormányzat tulajdonában lévő épületeket fel kellene újítani, beleértve a faluházat, a ravatalozót és a sportöltözőt is. Továbbra is kiemelten fontos a kulturális és sportprogramok szervezése. Az újszülöttek számára kelengyepénzt kívánunk bevezetni, valamint az első lakáshoz jutókat is egyszeri támogatásban részesítenénk. A helyi templom szintén felújításra szorul, valamint a térfigyelő kamerarendszer bővítése is a tervek között szerepel.

A szátoki nyugdíjasklub is részt vesz a település életében

Hetente egyszer találkoznak
Fotó: Teknős Dominik / NMH

A Harangvirág Nyugdíjas Klubot 2015-ben azért alapították, hogy segítséget nyújthassanak a helyi időseknek. A klubba jelentkezés útján lehet bekerülni, jelenleg tízen vannak. A hölgyek már évtizedek óta ismerik egymást, elmondásuk szerint nagyon jó közösséget alkotnak, amelyben jól érzik magukat. Hetente egyszer szellemi vetélkedőt tartanak a könyvtárban. Ebbe beletartoznak a különböző társas-, szó- és kártyajátékok, valamint az éneklés is. Utóbbit nagyon szeretik a tagok, így korábban egy asszonykórusuk is volt, amellyel fellépni is eljártak. Az elmúlt négy évben számos alkalommal kirándultak a hölgyek, valamint rendszeresen látogatnak színházi előadásokat. Folyamatosan tartják a kapcsolatot Óvárral, a falu testvértelepülésével, valamint a rétsági Városi Nyugdíjas Klubbal is. Minden évben részt vesznek a Kistérségi Nyugdíjas Találkozón. Emellett remek kapcsolatot ápolnak a helyi önkormányzattal, ugyanis aktívan részt vesznek Szátok közösségi életében.

Ceferino Ház

A Váci Egyházmegyében Dúl Géza plébános vezetésével több mint 12 éve működik a Ceferino Ház, a cigánypasztorációs iroda, amelynek központja 2016 óta Szátokon található. Az egyház az egykori kocsma romos épületét vásárolta meg, és több adomány segítségével közösségi házzá alakította. A tanév során a gyermekek délutánonként itt tanulhatnak, valamint számos más program is várja őket: táncfoglalkozás, gitártanulás. A Ceferino Házban van pingpongasztal, valamint az ingatlanhoz tartozó udvarban van egy focipálya is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában