almanach

2019.12.15. 11:20

Bemutatkozik Nagyoroszi, a remek lehetőségek faluja

Az elmúlt időszakban is jelentős fejlesztések valósultak meg Nagyorosziban a sikeres pályázatoknak köszönhetően. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén 125 millió forintból létesül bölcsőde és újulhat meg az óvoda.

Lászlók Judit

Besze Edit, a helyi bölcsőde vezetője. 2020-ban nyithat az intézmény, folynak az előkészületek

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

 

Nagyoroszi

Fotó: NMH

Polgármester:

Babicska Károly

Alpolgármester:

Dávid Ádám János

Képviselő-testület:

Dávid Ádám János, Borbély István László, Varga Gábor, Béke Viktória, Félix Ágnes,

Vándornyik Eszter

Bizottság: Pénzügyi Bizottság, Szociális Bizottság

A hivatal elérhetőségei:

2645 Nagyoroszi, Fő út 1.

Telefon: 06-35- 574-009

Civil szervezet:

Nyugállományú Légvédelmi Tüzérek Bajtársi Egyesülete

Nagyoroszi Nyugdíjas Klub Nagyoroszi Honvéd Balassi Bálint Sport Egyesület

Lakosság: 2042 fő

Jeles napok:

Szüreti, Falunap

A TOP kiíráson korábban elnyert 51 millió forintból valósulhat meg a Nefelejcs Óvoda energetikai korszerűsítése. Egy másik TOP-tender keretén belül pedig 74 millió forintból 12 férőhelyes bölcsődét létesíthetnek a településen, amelyet az egykori főzőkonyha helyén alakítottak ki. Folyamatban vannak az eszközbeszerzések és az udvari játékok telepítése, így remélhetőleg a jövő év folyamán megnyithat a bölcsőde. Ennek létrejöttével a helyiek bíznak a falu népességmegtartó erejében. Az újabb intézmény nemcsak a nagyorosziakat, hanem a környékbeli községek lakosait is segíti.

Az előző években szintén pályázati forrásból épült meg Nagyorosziban az Idősek Napközi Otthona, amely folyamatosan gondoskodik a helyi nyugdíjasokról. Kiépítésre került a kamerarendszer, valamint az óvodára, a polgármesteri hivatalra és az orvosi rendelőre napelemek kerültek. Utóbbi intézmény pedig a teljes körű felújítás mellett akadálymentessé is vált. Mindemellett pedig az önkormányzat épülete, az általános iskola, valamint a művelődési ház is energetikai korszerűsítésen esett át.

Idén a Magyar Falu Programban nyertek el támogatást orvosi eszközök beszerzésére. A község kedvező helyzetben van, hiszen két nagyobb üzem is működik a településen, amelyek a helyiek mellett a környékbeli falvakban élőknek is munkahelyet biztosítanak.

Besze Edit, a helyi bölcsőde vezetője. 2020-ban nyithat az intézmény, folynak az előkészületek
Fotó: Torjay Attila / NMH

Megkérdeztük: Hogyan látja Nagyoroszi jelenlegi helyzetét?

Béke Viktória helyi vállalkozó: Azt gondolom, jó irányba tart Nagyoroszi, egyre több a lehetőség. Az emberek sokkal nyitottabbak, és egyre élhetőbb a település. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az itt lévő üzemek munkahelyet teremtettek a helyieknek. Ez a hét éve működő vállalkozásomra is kedvezően hat. Mindemellett fontos lenne a turizmus fellendítése.

Holma Zoltánné óvodavezető: A település helyzetét jónak találom. Számomra úgy tűnik, hogy folyamatos a fejlődés. Jó adottságokkal rendelkezünk, és a közösség is remek. Az óvoda épületének minél előbbi felújítása nélkülözhetetlen. Szerencsére az önkormányzatnak sikerült elnyernie egy energetikai korszerűsítési pályázatot, amely hamarosan megvalósulhat.

Bódis Bertalan tanár: Nagyoroszi egyik nagy értéke számomra a Börzsöny természeti környezete. Iskolánk jó színvonalon működik, a diáksportban is remek eredményeink vannak. A gyerekek alapvető igénye lenne a jelenlegi tornaszoba helyett egy tornaterem. Az itt élőknek komoly veszélyforrást jelent a 2-es főút nagy forgalma, az ezzel együtt járó környezeti terhelés.

Környezettudatosságra is nevelik a legifjabb generációt

A Nefelejcs Óvoda négy csoportjába jelenleg hetvenöt gyermek jár. Az óvoda programja a környezettudatos nevelésen alapszik, központban a természet – tevékenység alapján történő – megismerésével és megszerettetésével. Az óvónők legfontosabb célja, hogy az itt megszerzett tapasztalatokat továbbvigyék a csöppségek. Bár még nem kapták meg a Zöld Óvoda címet, szeretnék, ha a közeljövőben ez is megvalósulna. A foglalkozások a környezetvédelemhez kapcsolódnak, és igyekeznek a lehető legtöbb időt a szabadban tölteni. Mindemellett a fákkal és bokrokkal körülvett hatalmas udvaron van egy kiskert, ahol különböző növényeket ültethetnek a gyermekek. Az egészséges életmód szintén fontos szerepet tölt be az ovi életében, ugyanis a szülőknek köszönhetően a gyermekek mindennap kapnak gyümölcsöt. Az intézmény egy másik nagy büszkesége a Szabó Endre Emlékszoba, amely Nagyoroszi szülöttének az óvodai neveléssel kapcsolatos összegyűjtött munkáit, kisdednevelési tevékenységről szóló dokumentumait teszi láthatóvá az érdeklődők számára.

75 gyerek jár a helyi óvodába
Fotó: Torjay Attila / NMH

Babicska Károly, a település polgármestere

Fotó: Torjay Attila / NMH

– Mire lenne a legnagyobb szükség Nagyorosziban?

– Tornateremre vagy sportcsarnokra, ami biztosítaná a megfelelő sportolási lehetőségeket. A faluközpontban a balesetveszély csökkentése érdekében forgalomlassító berendezések vagy közlekedési lámpa telepítése is fontos lenne.

– Hogyan lendítené fel a helyi turizmust?

– A Börzsöny természeti adottságait kihasználva egy tanösvényt alakítanánk ki, ami a környezetet, az állat és növényvilágot, a kulturális és épített örökséget mutatná be. Megújítanánk a faluközpontot, virágok, dísznövények ültetésével, hogy egy szép virágzó település képét mutassuk az ide látogatók és átutazók számára. Továbbá a települést bemutató kiadványokat is tervezünk.

– Milyen elképzeléseik vannak még a községben?

– Nincs játszóterünk, ezért szeretnénk egyet létrehozni az Európai Unió szabályainak megfelelő kivitelben. A turizmus fellendítése érdekében jó lenne információs táblákat elhelyezni és pihenőparkokat kialakítani, ahol új közösségi terek jöhetnének létre. A művelődési ház nincs teljesen kihasználva, ezért pályázat útján olyan intézményvezetőt keresünk, aki segít abban, hogy a kulturális élet színvonalát emeljük. Az intézmény nagy színházteremmel rendelkezik, amely alkalmas lehet akár színházi előadásokra és koncertekre is. Hosszútávú terveink között szerepel egy ifjúsági klub létrehozása, és a falumúzeum további fejlesztése. Mindemellett a ravatalozó felújítására is szükség lenne.

Jelentős elismerésekkel díjazták már a helyi alkotót

Krasznai Gyula ír és bőrt díszít
Fotó: Torjay Attila / NMH

Krasznai Gyula feleségével 30 éve költözött Nagyorosziba. Négy gyermekük született, s az apa bőrdíszművesként dolgozott, de mindig érdekelte őt az irodalom. Művei Karaffa Gyula néven jelennek meg 2004-től, és irodalmi szervezőként is tevékenykedik. Ezzel a művésznévvel édesapja előtt kíván tisztelegni, ugyanis a család eredeti vezetékneve Karaffa, amelyet 1953-ban magyarosítottak. Ő a Spangár András Irodalmi Kör alapítója, valamint létrehozta a Börzsöny Helikon című folyóiratot. Munkásságát sokszor elismerték: 2005-ben Spangár András-díjat kapott, 2011-ben átvehette Rétság Pro Urbe emlékérmét, valamint megkapta a Horváth-Hoitsy Edit-díjat is. Eddig négy könyve jelent meg, köztük két verseskötet. Írásai közül eredetmagyarázó meséire a legbüszkébb, ugyanis olyan régi magyar szólásokhoz talált ki történeteket, amelyeknek nem ismerjük az eredetét. Elmondása szerint ezekkel tudott a legjobban hatni a gyerekekre, hiszen a Felvidéken még mesemondó-versenyt is szerveztek e köré.

Erről híres

Nagyoroszi az ország egyik legrégebbi települése, amelynek középkori eredetű temploma 1764-ben leégett. Ennek helyét az 1844-ben készített Szentháromság-szobor jelzi. A jelenlegi 1765-től 1768-ig épült Schönk Mátyás, balassagyarmati építész tervei alapján. A templomnak értékes monstranciája (liturgikus szentségmutató edénye) van, amely Bécsben készült, valamint több festmény is található az épület falain. A második világháború idején a tornyot bombatalálat érte, teljesen leégett, három harangja pedig megolvadt. A tornyot és a tetőzetet még 1945-ben helyreállították, a harangok régi anyagából pedig 1949-ben újakat öntöttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában