almanach

2019.12.11. 11:20

Bemutatkozik Felsőpetény, ahol fiatalos irányítással haladnak előre

Fiatalos, cselekedni akaró és tettrekész képviselő-testület alakult meg 2019-ben Felsőpetényben. A polgármester és a tagok hisznek az összehangolt közös munka eredményességében, és nem ötéves ciklusban gondolkodnak, hanem hosszabb távra tekintenek előre, nem feledve az elmúlt időszakban elindított fejlesztéseket.

Hegedűs Henrik

Az óvoda épületét 2018-ban korszerűsítették szintén központi támogatásból

Forrás: NMH

Fotó: T. D.

Ez utóbbiak közül kiemelkedik az óvoda korszerűsítése, amely 2018 tavaszára készült el, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon nyert nagy összegű támogatásból. Megújult a fűtési rendszer, a szigetelés, a tetőzet, kicserélték a nyílászárókat, ezzel a fenntartási költséget jelentősen csökkentve.

Felsőpetény Polgármester:

Laczkovszki Zsolt

Alpolgármester: Szalai Szilvia

Képviselő-testület tagjai:

Alföldi István

Benyusovics Dalma Pogácsásné Bischof Ivett

Jegyző: dr. Császár Károlyné

Háziorvos: dr. Tóth Gizella

Óvodavezető:

Paulóné Lassú Marianna

Polgármesteri hivatal

elérhetőségei:

2611 Felsőpetény, Rákóczi út 11. Telefon: 30/962-5874.

Lakosság száma: 605 fő

Hasonlóképpen fontos a művelődési ház fejlesztése, hiszen jelenleg nincs olyan méltó hely a településen, ahol nagyobb létszámú rendezvényt lebonyolíthatnak, főként a kiszolgáló-helyiségek állapota elszomorító.

Ahogy nemrégiben Laczkovszki Zsolt polgármester fogalmazott, „rajta vannak az ügyön”, azaz hamarosan megkezdődhet itt is a korszerűsítés.

A közeljövő tervei között szerepel a Tóberek Horgászközpont kialakítása az evangélikus templom mögötti területen, valamivel több mint 34 hektáron. Ennek előkészítése zajlik éppen, nyárra kész is lesz.

Ugyancsak fontos, hogy a faluban összpontosítsák a különböző egészségügyi szolgáltatásokat, ennek érdekében az egészségházat szeretnék felújítani. További cél a falubusz újbóli szolgálatba állítása, ami az idősebb lakosok és a gyermekek érdekét egyaránt szolgálná.

Hasonlóképpen szeretnének egy modern sportöltözőt a focipályánál, a tervek között szerepel egy ifjúsági klub és konditerem létesítése is, illetve a temetőnél a parkolás megoldása. Lehetőséget látnak még a biotermesztésben, a környező vidék viszonyaihoz alkalmazkodva.

Az óvoda épületét 2018-ban korszerűsítették szintén központi támogatásból
Fotó: T. D. / NMH

Erről híres

1955 novemberétől 1956 októberének végéig az Almásy-kastélyban tartották házi őrizetben Mindszenty József bíboros-hercegprímást, akit a rétsági laktanya különítménye szabadított ki október 30-án.

Az itt található bányában az országban egyedülálló tűzálló agyagot, illetve mészkövet termelnek. Látogatók számára megnyílt a mélyművelésű bánya (szintén egyedülálló az országban)

Megkérdeztük: Mi a véleménye Felsőpetényről?

Benyusovics Dalma egyetemi hallgató: Szeretek itt élni, gyönyörű a természeti környezet, csend és nyugalom vesz körül, ez mind-mind megtartó erőként érvényesül. Nincs nagy forgalom, ugyanakkor jó az elhelyezkedésünk, tömegközlekedéssel Vác és Budapest egyaránt gyorsan-könnyen megközelíthető, mint pályakezdőnek, ez számomra különösen fontos.

Pogácsásné Bischof Ivett postahivatal-vezető: Két gyermeket nevelek, elengedhetetlen, hogy az ő érdeküket tekintsem az elsőnek és e szempontból kedvezőek a tapasztalataim. El lehet őket engedni játszótérre, kirándulni, az emberek kedvesek, nyitottak, segítőkészek, különösen jó a közbiztonság. Bár nem itt születtem, megszerettem a felsőpetényieket.

Nagy László, a község díszpolgára, helytörténeti kutató: Sok-sok felmenőig eredeztethetem vissza a felsőpetényi családfámat, minden ide köt. Szinte kimeríthetetlen az a kút, amelyre alapozhatom helytörténeti kutatómunkámat, több tízezres a rendelkezésre álló fotógyűjteményem. Örvendetes, hogy a fiatalok mindinkább érdeklődnek a múlt értékei iránt.

Laczkovszki Zsolt, a település polgármestere

– Mit tart Felsőpetény legfőbb értékeinek?

– Sikeresen megtartottuk az intézményeinket, van óvodánk és Nőtincshez kapcsolódó tagiskolánk, ezek működését továbbra is biztosítjuk. A faluban három felekezet tagjai élnek békésen együtt, katolikusok, evangélikusok és baptisták, mindhárom gyülekezetnek található nálunk temploma, illetve imaháza. Jó a közösség, az emberek segítőkészek, és gyönyörű tájon élhetünk.

– Mi az, ami hiányzik, ami a közeljövőben mindenképpen megoldandó feladat?

– Az utak rendbetétele elsőrangú kérdés, nem csupán a mellékutakat, hanem a falut átszelő főutat egyaránt meg kell csinálni. Utóbbi esetben a döntő szót a közútkezelő mondja ki. Az új önkormányzat terveiben kiemelt szerepet kap ez a feladat. Szeretnénk felújítani a járdáinkat, megszépíteni, virágosítani a közterületeinket, felszámolni az illegális hulladéklerakókat.

– Hogyan igyekeznek megtartani, esetleg a településre csábítani a fiatalokat?

– Szerencsére ebben is sikerült előrelépni az utóbbi években. Csak az elmúlt két esztendőben összesen tizenkettő üresen álló ház kelt el, talált új gazdára és a tulajdonosok gyorsan be is illeszkedtek a közösségünkbe, ma már alig van szabad telek. Igyekszünk tartalmas programokat szervezni a fiataloknak, ehhez illeszkedik az ifjúsági klubunk megnyitása. Várjuk az ötleteket bárkitől, hogy milyen eseményekkel, rendezvényekkel töltsük meg a helyet.

Élő adventi naptárat alkottak a faluban

Bő két évvel ezelőtt született meg az ötlet a községben, hogy élő adventi naptárt alakítsanak ki. 2017 karácsonya előtt indult az első ilyen akció, amikor a vállalkozó kedvű szülők és gyermekeik felkerekedtek a településen, és felkeresték sorra egymás otthonait.

Mindenki ráérzett arra, hogy ünnepvárás során a legfontosabb, hogy huszonhárom estén keresztül találkozhatnak a falubeliekkel, olyanokkal, akikkel egyébként a hétköznapok során alig beszélgetnek. Minden alkalom meglepetést is kínált egyben, hiszen amikor a csoport a kitűzött pontra együtt útnak indult, még nem tudta, hová igyekszik, csak az, aki az aznapra kijelölt sorszámot húzta. Végül aztán mindenki adott valamit ezeknek a „fénykeresőknek”, így esténként meleg ital, finomságok, szemkápráztató díszítések, apró ajándékok fogadják a vendégeket.

Az élő adventi naptárhoz idén már több mint hetvenen csatlakoztak

Az adventi vásárok hangulata költözik be a kis faluba, de talán annál is személyesebb, élménygazdagabb módon. A cél egyértelmű, az ötlet bevált: otthonosabbá, meghittebbé, szeretetteljesebbé tették a karácsony várását, aminek minden falubeli felettébb örülhet.

A sikert nagyon jól mutatja, hogy a körülbelül hatszázas lélekszámú faluban a kezdeti huszonötről ma már hetvenen felülre duzzadt a résztvevők aránya, és egyáltalán nem számít, milyen az idő, esőben, hóban, fagyban, ködben útra kelnek, és bejárják a település utcáit.

Amikor pedig eljön a szenteste, a 24-es szám egyszerre jelenik meg a község mindhárom templomának ablakában, megkoronázva és szemléltetve a fénykeresés, az adventi időszak igazi jelentését.

Építészek segítenek a fejlesztésben

Két végzős építészhallgató, Benyusovics Dalma és Rendi András a most készülő diplomamunkájukban szakemberek segítségével olyan átfogó, falufejlesztő anyagot állítanak össze, amit a későbbiekben a mindenkori önkormányzati vezetés és a község lakói is felhasználhatnának. Ez a történelemtől kezdve átfogja a jelenlegi lehetőségek vizsgálatán keresztül a jövőbeni ötletek gyűjteményét, és konkrét terveket tartalmaz részletes kidolgozással. Az összehangolt fejlesztési terv mankóként szolgálhat a döntéshozataloknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában