almanach 2019

2019.12.07. 11:20

Bemutatkozik Borsosberény, ahol már komfortosabbak a körülmények

Borsosberényt a település szélén érinti a nagy forgalmú 2-es út. A község önkormányzata az előző ciklusban is nagy hangsúlyt fektetett az energetikai korszerűsítésekre.

Hegedűs Henrik

Az elmúlt esztendők számos vívmánya közé tartozik a falu központjában felépített emlékpark

Forrás: NMH

Fotó: T.D.

 

Borsosberény

Polgármester: Molnárné Gere Rita

Alpolgármester: Kovács László

Képviselő-testület tagjai: Arnóczki Mihály, Király Krisztina, Oszolik János Lajos

Jegyző: Henczné Hekli Bernadett

Óvodavezető: Kmety Ilona

Iskolavezető: Király Krisztina

Háziorvos: dr. Papp Natália

A hivatal elérhetőségei: 2644 Borsosberény, Petőfi út 161. Telefon: 35/374-321, mobil: 30/526-1611. E-mail: [email protected]. www.borsosbereny.hu

Lakosságszám: 940 fő

Jeles napok: Doni megemlékezés: január 13.; Mozdulj, Berény! – sportnap tavasszal;

Falunap: augusztus közepe; Szüreti felvonulás és bál: szeptember közepe;

Szent Mihály-napi lámpás felvonulás szeptember 29.; Szent Márton-napi események – november 11.

Látnivalók:

Római katolikus templom: Árpád-kori alapokon barokk stílusban épült 1725–30 között, Szent Márton tiszteletére

Tihanyi–Mocsáry-kúria: 1826-ban építtette Tihanyi Tamás, 1888-ban átalakították.

Világháborús emlékmű: 1987-ben emelték

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán még 2017-ben ítéltek oda a falunak 41,5 millió forintos támogatást, hogy abból végrehajtsák a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő felújítását.

A hivatali munkatársak igazi retró hangulatban, nem éppen a legideálisabb körülmények között dolgoznak, hosszú évtizedek sanyarú állapota után megérett az idő a rendbetételre, hiszen a betérő ügyfeleket illik méltó környezetben fogadni.

A beruházás központi eleme a fűtéskorszerűsítés, új, a huszonegyedik század igényeinek megfelelő kondenzációs kazán beszerelése, illetve megtörténik majd a külső homlokzat szigetelése és a nyílászárók cseréje. Az orvosi rendelőben is hasonló munkálatok következnek el.

Az óvodában a közelmúltban több fejlesztés is zajlott. A Várépítő pályázatnak köszönhetően elvégezték az épület tetejének teljes korszerűsítését, míg saját forrásból az eredetivel megegyező formában fokozatosan kicserélték a műemléki épület ablakait és ajtóit. Erre azért is szükség volt, mert szerencsés módon gyarapodik a gyermeklétszám, két csoportban harminc-harmincöt kisgyermek nevelődik az ódon falak között.

Az elmúlt esztendők további felsorolandó vívmányai közül kiemelkedik a vasútállomás környékén található Orgona út két szakaszának újraaszfaltozása és a Dankó út is szilárd burkolatot kapott. A temetőben új urnafal és járda készült, a szabadtéri színpad körüli részt térkővel borították le, illetve megoldódott a belterületi vízelvezetés gondja is, amely korábban nehézségeket okozott a lakosságnak.

Az elmúlt esztendők számos vívmánya közé tartozik a falu központjában felépített emlékpark
Fotó: T.D. / NMH

Megkérdeztük: Mi a véleménye Borsosberényről?

Király Krisztina, a Szent Márton Tagiskola vezetője: Az elmúlt huszonöt évben más helyeken dolgoztam, szinte csak aludni jártam haza, de most nagyon jó érzés egész nap az itteni levegőt belélegezni. Gyönyörű a természeti környezetünk, közel a Börzsöny, kiváló túrázási lehetőségek nyílnak. A gyermekeket is a természet szeretetére próbáljuk nevelni.

Horváth András, a helyi polgárőrség vezetője: El sem tudnám képzelni máshol az életemet, mint Borsosberényben. Minden szál ideköt. A falu polgárőr-egyesülete 2012-ben alakult, ma már negyven főt számlál a tagságunk. Nagy öröm számunkra, hogy a környező települések biztosítási feladatokra is felkérnek bennünket, és egyre javul nálunk a közbiztonság.

Kovács Péter, képviseleti kapcsolati menedzser: Legnagyobb értékünk az emberek közvetlensége települési és mikroközösségi szinten egyaránt. Ez lehet egy-egy utca, szabadidős tevékenység követői vagy akár a kisgyermekes szülők csoportja. Nem vagyunk idegenek egymásnak. Ez elképesztően fontos érték. Szerencsénkre ez a mi vidékünkön még természetes.

Elsősorban az emberi értékekre összpontosítanak az egyházi fenntartású általános iskolában

Az elmúlt esztendők egyik legnagyobb eredményének tartják Borsosberényben, hogy az egyházi fenntartásban lévő, és az önkormányzattal közösen működtetett általános iskola, amely a pataki Szent Ambrus iskola Szent Márton nevét viselő tagintézménye, nem csupán megmaradhatott, hanem továbbra is elsőtől nyolcadik osztályig folyhat itt a tanítás. Ráadásul az új tanévben belső változások mentek végbe, elsősorban a szemlélet terén.

Az intézményben nemrég átalakították a házirendet is
Fotó: T.D. / NMH

Az új tagintézményvezető, Király Krisztina kollégáival együtt pontos munkatervet állított össze és a házirendet is átalakították annak érdekében, hogy a gyermekeket nagyobb fegyelemre, tisztelettudó magatartásra serkentsék, például a köszönések tekintetében.

Tervek a jövőbe tekintve

Az önkormányzat az elkövetkező ciklusra komoly terveket fontolgat. Bár a Magyar Falu Programban most nem nyertek, a megfogalmazott elképzeléseket szeretnék megvalósítani. Így 2022-től bevezetnék a falugondnoki szolgálatot, amire nagy az igény, megszépítenék az óvoda külső homlokzatát, fiókgyógyszertárat létesítenének. Ezenkívül korszerűsítésre vár a művelődési ház, a könyvtár, amelyben a nyugdíjasklub is működik, valamint további utcákat aszfaltoznának, és a plébániánál építenek majd egy fedett buszvárót.

Ennek az egységes követelményrendszernek már az első hónapok után látványos hatása van. Hangsúlyosnak tartják, hogy a hitéleten túlmenően az emberi értékekre jelentősebb mértékben összpontosítsanak. A falu felé igyekeznek nyitottabbak lenni, hiszen elengedhetetlen a jó kapcsolat az önkormányzattal.

Megalapítottak egy-egy pedagógusi munkaközösséget az alsó és felső tagozaton, előtérbe helyezve a szakmaiságot, ami elengedhetetlen a korszerű pedagógusi tevékenységben. A szülőkkel szintén erősítették a kapcsolatot, és e téren szeptember óta kedvezőek a visszajelzések.

A Szent Márton Tagiskolában jelenleg nyolcvanhat diák tanul, de egyértelmű cél a létszám emelése. Fontosnak vélik, hogy a borsosberényi ifjúság helyben járjon iskolába, ehhez mind az eszközi, mind a szemléletbeli feltételeket biztosítani akarják.

Molnárné Gere Rita, a település polgármestere

Molnárné Gere Rita

– Mit tart Borsosberény legfőbb értékeinek?

– Két tájegység határán terülünk el, szép környezetben. A faluban teljesen kiépített a közműhálózat. Gyermekintézményeinkben eredményes oktató-nevelő munka folyik. 2018-tól állandó háziorvosunk van, így zavartalan az egészségügyi ellátásunk. Élénk a közösségi életünk. Kiemelném a negyvenfős nyugdíjasklubunkat, továbbá a helyi polgárőr-egyesületet, akik kifogástalanul végzik a munkájukat.

– Mi az, ami hiányzik, ami a közeljövőben megoldandó feladat?

– Elsősorban a munkahelyteremtés. Bár a közvetlen közelségben Rétságon és Nagyorosziban is vannak nagy létszámot foglalkoztató gyárak, mi akkor lennénk igazán elégedettek, ha bennünket is megtalálnának a befektetők. Nyitottak vagyunk mindenféle megoldásra, leginkább egy kisebb üzemegységet képzelünk el, ami helybelieket foglalkoztatna. Szeretnénk két, még aszfaltozatlan utcánkat szilárd burkolattal ellátni.

– Hogyan igyekeznek megtartani a fiatalokat, a faluba csábítani családokat?

– Vannak közművesített telkeink, amiket kedvezményes áron tudunk értékesítésre kínálni, és szerencsére akad érdeklődő. Kedvező a település fekvése, Budapest autóval és tömegközlekedéssel egyaránt gyorsan elérhető. Nem beszélve a tiszta levegőről, itt a Börzsöny, ami remek kirándulóhely. Továbbá a vonatközlekedés fellendítése is növelhetné községünk népszerűségét.

Híres emberek

A faluban élt földbirtokosként a Mocsáry család, amelynek legjelesebb képviselője Mocsáry Antal (1757–1832), Nógrád vármegye tudós monográfusa.

Borsosberényben született Sztokán Sándor (1849–1905) kegyesrendi áldozópap, tanár, több természettudományi és történelmi kiadvány szerzője.

Ugyancsak itt született Rusói István (1914–1980) fazekas, a Népművészet Mestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában