esemény

2019.12.06. 13:59

Adományozási ünnepséget tartottak Szécsényben

A Szent Ambrus napja alkalmából tartott adományozási ünnepségen a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület és a Palóctáj Mézlovagrend 400 kilogramm, míg az Agrármarketing Centrum 100 kilogramm mézet adományozott a Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára csütörtökön Szécsényben.

Lászlók Judit

Ünnepi műsor is dukált a mézadományhoz – tudták ezt a kis fellépők is

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Az adományozási ünnepséget Stayer László, Szécsény polgármestere nyitotta meg.

Az eseményen elsőként Bagó József, a Nógrád Megyei Közgyűlés Önkormányzatának jegyzője mondott beszédet, amelyben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját méltatta. Majd Szemerits Eszter, a magyar mézkirálynő osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel, kiemelve a méhészek egész éven át kitartó munkáját. Mindemellett felhívta a figyelmet a kiváló magyar minőségű méz fogyasztásának fontosságára.

Ünnepi műsor is dukált a mézadományhoz – tudták ezt a kis fellépők is
Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

– A hazai mézek kiváló minőségűek, ezért elsősorban azt szeretnénk, hogy ennek a magyar családok és fogyasztók váljanak a haszonélvezőivé. A magyar méz maga az egészség, amely családok megélhetését biztosítja és amely az ökológiai egyensúly első és egyik legfontosabb biztosítéka. Ez a kicsi, ám stratégiai fontosságú ágazat a mezőgazdaság egyik alapja, ezért hálásaknak kell lennünk a méheknek. Minden harmadik falatot, amit megeszünk, nekik kell megköszönni – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a méhek és a méhészek fokozottabb védelme érdekében hazánk javaslattal állt Brüsszel elé. Szükséges megemelni a méhészeti program költségtervezetét, s azt, hogy az így keletkező többletet a méhészek a termelés szempontjából fontos tevékenységekre fordíthassák. Elengedhetetlen a támogatások felhasználásának bővítése, valamint a szabályozás újragondolása. Minél előbb újra kell szabályozni a méhészeti termékek eredetjelölésére és nyomon követésére vonatkozó szabályokat. Az előterjesztést tizenhárom uniós tagállam támogatta.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szintén a méhek védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint elmondta, hogy a Legyen minden nap mézes nap című kampány keretében 2000 magyar méhész révén 205 ezer gyermek kapott mézet reggelire, 1200 óvodában és iskolában. Az akció kiemelt célja, hogy már a kiskorúak figyelmét is felhívják a méhek jelentőségére.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető- helyettese elmondta: bár az ország mézfogyasztása folyamatosan növekvő tendenciát mutat, van még hova fejlődni.

Szandai József, a Palóctáj Mézlovagrend nagymesterének beszédét követően került sor a fél tonna méz átadására.

Böjte Csaba, a kedvezményezett alapítvány alapítója egy megható történettel fejezte ki háláját a mézadományért, valamint elhozta magával a Kolozsvári Szent Klára Házban lakó néhány egyetemistát, akik dallal köszöntötték a jelenlévőket.

– 23 ezer állami gondozott van Magyarországon, akiknek fontos a támogatásunk. Ne múljon el úgy az ünnep, hogy nem teszünk testvéreinkért és népünkért! – hangsúlyozta Böjte Csaba.

Határtalanul adakoznak

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület 12 évvel ezelőtt alapította meg a Palóctáj Mézlovagrendet, amely a történelmi vármegyék területén tevékenykedik. Alapvető céljuk, a méz jó hírnevének megőrzése, valamint a méztermékek egészséges táplálkozásban betöltött szerepének hirdetése. Fontosnak tartják, hogy hangsúlyozzák a méhészet nélkülözhetetlen szerepét az élelmiszer-gazdaság, valamint az ökológiai egyensúly fenntartása terén. A kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektettek a karitatív tevékenységre, minden évben Szent Ambrus napja kapcsán gyűjtési és adományozási akciókat indított el. Olyan helyekre vittek mézet, ahol erre a legnagyobb szükség volt. Ezres nagyságrendű azoknak a száma, akikhez eljuttatták adományaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában