tanácsok természetjáróknak

2019.11.09. 15:20

Számos veszély leselkedik ősszel a túrázókra

A közeli őszülő erdők, fennsíkok – utolsó napsugarak által keretezett – látványa sokakat vonz Nógrád megye kirándulóhelyeihez. A megváltozott időjárási körülmények és a korai sötétedés azonban számtalan veszélyhelyzetet rejt magában. A közelmúltban a kazári riolittufánál került bajba egy kiránduló, de segítettek már mentő egységek utukat vesztett természetjáróknak is.

Kakuk Klaudia

Hatalmas az élmény, de tanácsos alaposan felkészülni egy-egy erdei kirándulásra Fotó: Pixabay

Túrázás szempontjából számos előnnyel jár az ősz: a színes falevelek, a ködbe borult táj látványa mellett a hűvösebb idő kellemesebbé teszi a szabad levegőn tartózkodást.

– Térségünkben a hidegebb idő beköszöntével sem csökken a túrázási kedv. Ami nem csoda, hiszen nagyon szép a KarancsMedves vidéke ebben az évszakban – mondta Drexler Szilárd, a Novohrad–Nógrád Geopark eresztvényi látogatóközpontjának vezetője.

– Tapasztalataink szerint a kirándulók egy nap alatt több helyszínt is fel akarnak keresni. Volt olyan eset, hogy a medvesi Középbánya-tóhoz még sötétedés előtt egy órával elindultak többen is – tette hozzá a látogatóközpont vezetője.

Drexler Szilárd elmondta: a lombhullatás utáni erdei séták kezdetét ajánlott a korai sötétedést figyelembe véve megtervezni. Ugyanis akinek nincs terepismerete, a szürkületi órákban akár el is tévedhet.

A lehullott lomb is okozhat problémákat, hiszen a kevésbé járt ösvényeket betakarhatja, ezért fokozottabban kell figyelni a turistajelekre, tájékozódási pontokra. Az őszi nedves időben síkossá válhat a kő, az avar, a meredek talaj, de a legnagyobb veszélyt a csúszós fatörzsek jelentik.

– Különösen a rosszul megválasztott cipő okozhat bonyodalmat. Egy fatörzsön egy sima gumitalpú cipő úgy csúszhat, mintha jégre lépnénk. Ködös időben, ismeretlen terepen a túrát előre kell tervezni, helyesen felmérve az állóképességet– jegyezte meg Drexler Szilárd.

A Novohrad–Nógrád Geopark eresztvényi látogatóközpontjának vezetője hozzátette: mindig legyen nálunk túraleírás és térkép, mert könnyen megzavarodhat a tájékozódási képességünk!

Tanácsok természetjáróknak

Noha nappal kellemes az idő, az őszi reggelek és esték már hűvösek, ezért érdemes rétegesen felöltözni.

– Ha valaki hosszabb túrára indul, ajánlatos megnézni a régió időjárás-előrejelzését. Ha ez esőt jósol, célszerű esőkabátot, meleg váltóruházatot tenni a hátizsákunkba. Hegyre menet könnyítsünk ruházatunkon, mivel könnyen megizzadhatunk, aminek később megfázás lehet a vége. Habár már nincs hőség, víz mindig legyen nálunk és élelmiszert, illetve zseblámpát is vigyünk magunkkal. Holott nem mindenhol van térerő, mobiltelefonukat is javasolt zsebükben tartani a természetjáróknak – osztotta tanácsait lapunkkal Drexler Szilárd a Novohrad–Nógrád Geopark eresztvényi látogatóközpontjának vezetője.

Hozzátette: a jelzett utakról senki ne térjen le, lehetőleg ismerőseinkkel, családtagjainkkal is tudassuk, hová indultunk és mikorra várható visszaérkezésünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában