útdíj

2019.11.12. 14:03

Népszerűvé vált a heti e-matrica Nógrád megyében

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint mind a használati díjas (HD) e-matrica, mind a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszerben (UD) nőtt idén az online vásárlások száma.

Lászlók Judit

Forgalom Bátonyterenyén, a 21-es számú főút kisterenyei szakaszán. Ez a főútvonal is fizetős a teherfuvarozóknak

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A NÚSZ viszonteladói Nógrádban a január–szeptemberi időszakban kevesebb e-matricát értékesítettek, mint tavaly. A megyében nincs HD-díjköteles útszakasz, azaz autópálya, így nógrádi e-matrica sincs. Összesen 122 kilométer UD-díjköteles úthálózat van, a 21-es, a 22-es és a 222-es úton.

Megkeresésünkre a NÚSZ PR és Kommunikációs Osztálya közölte, hogy Nógrád megyei viszonteladóik az idei év január–szeptemberi időszakban 54 ezer 719 darab e-matricát értékesítettek. Ez alig kevesebb, mint tavaly ugyanezen időszakban. Ennek oka az, hogy bár a hazai e-matrica-vásárlók száma gyarapodott, idén kevesebb külföldi járműre vásároltak e-vignettát.

Arra a kérdésünkre, hogy minek köszönhető az e-matrica népszerűsége, azt a választ adták, hogy a honlapjukon külön kényelmi díj megfizetése nélkül tudnak az autósok e-vignettát vásárolni. A regisztrált felhasználóknak csak egyszer kell megadni az adataikat, így attól sem kell tartani, hogy az egyes vásárlások alkalmával rosszul rögzítik a rendszámot, a felségjelet vagy a díjkategóriát. Ez, ha az ügyfél nem veszi észre, pótdíjfizetési kötelezettséggel jár. Továbbá a weboldalon történő vásárlás nyomon is követhető. Ezáltal bármikor ellenőrizheti az ügyfél, hogy egy adott rendszámra van-e érvényes e-matricája, és nem szükséges sem a vásárlási bizonylatot, sem a nyugtázó SMS-t őrizgetnie.

Forgalom Bátonyterenyén, a 21-es számú főút kisterenyei szakaszán. Ez a főútvonal is fizetős a teherfuvarozóknak
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Pest felé autóznak a legtöbben

A közlemény szerint a magyar úthasználók egyre tudatosabb fogyasztók, ugyanis hosszabb távon gondolkodva vásárolnak, és ezért egyre többen előnyben részesítik a havi és az éves matricákat a hetivel szemben. Ennek ellenére idén – csakúgy, mint tavaly is – az említett időszakban a heti – 10 napos – e-matrica volt a legnépszerűbb, 33 ezer 861 darab kelt el belőle a Nógrád megyei viszonteladóiknál. A megyei e-vignetták közül magasan a Pest megyére érvényes fogyott a legjobban, hiszen a 11 ezer 281 darab értékesített megyei e-matricából 10 ezer 139 darab volt a Pest megyei. Az e-útdíj kényelmesebb fedélzeti eszköz használata esetén, online módon történhet az úthasználat bevallása és kifizetése.

Külföldiek a legnagyobb befizetők

A NÚSZ PR és Kommunikációs Osztálya hozzátette, hogy növekedés tapasztalható a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek Nógrád megyei úthasználata után megfizetett útdíj vonatkozásában. Amíg a tavalyi év január–szeptemberi időszakában ebből bruttó 968 millió forint folyt be a hazai költségvetésbe, addig az idei év ugyanezen időszakára vonatkozóan ez az összeg bruttó 1 milliárd 128 millió forint volt. A nagyobb összeget ez esetben is a külföldi honosságú tehergépjárművek után fizették az úthasználók. Amíg ez a tavalyi év említett időszakában bruttó 556 millió forintot jelentett, addig 2019-ben ugyanezen időszakban bruttó 673 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában