interjú

2019.11.23. 15:37

Megtörtént eseményeken alapul a salgótarjáni írónő új kötete

Moja Zuszka címmel jelent meg a napokban Mede Zsuzsanna első novelláskötete. A sokak által kedvelt szerző ízig-vérig nógrádi, írásai pedig itteni megtörtént eseményeken alapulnak, és a mély érzésű emberekhez szólnak. 

Balás Róbert

– Szinte minden novellának valóságalapja van – mondta a napokban megjelent művéről Mede Zsuzsanna

Fotó: NMH

Milyen témájú novellákat tartalmaz a kötet? Kiknek akar üzenni?

– Szinte minden novellának valóságalapja van. „Átölel a múlt”, a „Szerelmek”, a „Születések” és a „Minden lehetséges” témakörök köré csoportosítottam az írásaimat. A novelláim minden mély érzésű embernek szólnak, korosztálytól függetlenül. De talán az érzéketleneknek is. Hátha megtörik a jég…

– Mi ihlette írásra?

– Nagy örömök, nagy bánatok, nagy szerelmek… Az írással édesanyám váratlan halála után kezdtem mélyebben foglalkozni. A fájdalom feldolgozása nyomán született meg a Menyegző című novella, amely egy antológiába is bekerült. Aztán készültek szépen sorban egy-egy emlék, jó érzés, vagy esemény hatására a rövidebb-hosszabb írások. Eltelt több mint tíz év, közben elvállaltam Kovács Péter és Pál István barátaimmal a Karancsaljai Hírmondó szerkesztését. Nem egyszerű újságot készítettünk. Igyekeztünk fellelni a lakóhelyünkön élő és alkotó értékes embereket és megismertetni őket a közösséggel. Barátaim ma is folytatják az újságírást új társakkal.

– Szinte minden novellának valóságalapja van – mondta a napokban megjelent művéről Mede Zsuzsanna
Fotó: NMH

– Mutatkozzon már be egy kicsit azoknak, akik nem ismerik!

– Gyermekkoromban a könyvbéli Mályva utcában, a valóságban a Dobó Katica utcában, Salgótarján kertvárosi részén éltem nagycsaládommal. Házasságkötésem után visszaköltöztem férjemmel a házba, ide született két nagylányom. Nekik ugyanolyan – ha nem szebb – gyermekkort biztosított ez a hely, mint nekem. Eredeti szakmám óvónő, de a sors úgy hozta, hogy 10–15 évente másfajta tevékenységeket is tudtam végezni. Nem mondhatom, hogy könnyű váltani, de megéri, mert az ember csiszolódik, vérteződik az új tevékenységek, új helyek, új közösségek által. A változások során talán a legfontosabb volt, amit megtanultam: az alázatot és az elfogadást embertársaim, környezetem iránt.

– Ha meg nem sértem, nem ön a legnevesebb művész a családjában!

– Nagylányaim művészeti pályát választottak, Palman Zsuzsi tervezőgrafikus, Palman Kitti táncművész lett. Az egyik vőm, Váradi Gábor keresett applikációkészítő, a másik vőm, Juronics Tamás pedig Kossuth-díjas koreográfus, rendező. Ők már megajándékoztak egy kisfiú- és egy kislányunokával. Negyvenéves korom táján született egy harmadik kislányom is, Virág, ő most középiskolás. Vele nemrég költöztünk a Balaton mellé egy hangulatos kis házba, amely ideális hely az íráshoz is.

– Miről olvashatunk a kötetében?

– A novellák alapja megtörtént esemény, amelyet írói fantáziámmal szerettem volna érdekessé, olvashatóvá tenni. A történetekben Anna néven szerepelek, a Zsuzsanna nevet a XX. század elején élt tragikus sorsú rokonomnak adtam, aki készülő családregényem egyik kulcsszereplője lesz. Ebből is található egy részlet a könyvben. A történeteken keresztül olvashatnak majd olyan részleteket is rólam, életemből, amit eddig nem ismerhettek. Továbbá ajánlom a szépirodalmat, szépírást kedvelő olvasónak is az érdekes, fordulatos novellákat.

– Kik segítették a kötet megjelenésében?

– Szabó Imola Julianna író, költő és lányom, Palman Zsuzsi, az ő grafikája díszíti a könyvborítót és az egyes fejezetek első lapjait. Fiatalos lendületük, javaslataik sokszor átsegítettek az elakadásokon.

– Az olvasók hol találkozhatnak az íróval?

– A karancsaljai közösségi házban december 12-én, 17 órától lesz a könyvbemutatóm, ahová szeretettel meghívok mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában