rendezvény

2019.11.13. 11:26

Gyorsan fejlődnek a prosztatarák kezelésének lehetőségei

A prosztatarák megelőzésének fontosságára és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvételre hívták fel a figyelmet a tegnap tartott 10 Ezer Lépés Program Nógrád megyei állomásán.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A megyeszékhely is csatlakozott ahhoz az országos programhoz, amelynek célja, hogy segítse a prosztatarákos betegeket és felhívja a figyelmet a megelőzésre. A könyvtári rendezvényen dr. Beöthe Tamás urológus-onkológus főorvos arról számolt be, hogy a prosztatarák többnyire lassú lefolyású, szinte minden férfinak lenne ideje arra, hogy még gyógyítható állapotban ismerjék fel nála a kórt.

– A prosztata műtéti eltávolításával, vagy gyógyszeres kezeléssel kiegészített besugárzásával a betegség meggyógyítható. Ha erre már nincs lehetőség, a cél a kór hosszú időn át való kordában tartása. A hormonterápiák, az új típusú gyógyszerek, adott esetben a kemoterápiás gyógyszer-kombinációk révén ma már egy előrehaladott, áttétes prosztatarákot is hosszú éveken át kezelni lehet – mondta dr. Beöthe Tamás.

Hozzátette: nem lettünk csodatevők, de sokkal többet tudunk tenni a betegeinkért, mint eddig bármikor, viszont a férfiaknak is mellé kell tenniük a saját erőfeszítéseiket.

Fotó: L. B. / NMH

A főorvos azt is elárulta, hogy a 10 Ezer Lépés Program egyik célkitűzése, hogy a betegek ügyeljenek az egészségükre és többet mozogjanak.

– Nemzetközi klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy jobb életminőségben és hosszabb életkilátásokkal élhetnek azok a férfiak, akik rendszeresen, hetente legalább három órán át aktív testmozgást végeznek – hangsúlyozta a szakember. A sportolás fontossága mellett kiemelte: a megelőzésben nagy szerepet játszik a dohányzás elhagyása, az egészséges étkezés, a rendszeres orvosi ellenőrzés is.

A rendezvényre látogatóknak lehetőségük volt ingyenes PSA-tesztet is elvégeztetni. Bővebb tájékoztatást kaphattak a daganatos megbetegedéssel kapcsolatban és gyógytornán is részt vehettek.

Erdélyi Gábor, a Zenthe színház művésze is fontosnak tartja a kezdeményezést.

– Még 15 évvel ezelőtt édesapám hívta fel a figyelmemet az ellenőrzés fontosságára. Akkor voltam az első vizsgálaton, azóta is rendszeresen járok és fogok is. Szerencsére minden eredményem negatív, de nagyon fontosnak tartom a szűrővizsgálatokat, hiszen, ha már baj van, akkor késő – mondta Erdélyi Gábor.

Időben kell felismerni a tüneteket

A prosztatarák a második leggyakoribb férfibetegség, amelynek következtében rengetegen halnak meg évente. Előfordulása pedig az elmúlt években jelentősen megemelkedett. A fiatalok körében egyébként kevésbé jellemző, leginkább az életkor előre­haladtával növekszik a betegség kialakulásának esélye. A betegség sok esetben lappangó formában van jelen, így a tünetei elég nehezen meghatározhatók. Leginkább gyakori vizelési inger, olykor szexuális zavarok és a sperma minőségének változása jellemzi. Nagyobb daganatok esetében már felerősödhetnek a tünetek, ilyenkor vizelési nehézségek, láz, de akár még vesegyulladás vagy -elégtelenség is jelentkezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában