településfejlesztés

2019.11.16. 11:20

A közbiztonság javítását tűzték ki fő célként Magyarnándoron

Alig állt munkába a község október 13-án megválasztott, Schmiedt Károly polgármester vezette új képviselő-testülete, máris komoly elképzeléseket fogalmaztak meg. Mi több, megalkottak egy részletezett, komplex településfejlesztési tervet, amelynek több eleme már a közeljövőben megvalósul.

Hegedűs Henrik

Idén készült el többek között a fogorvosi rendelő is

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Az elmúlt években ugyan teljesen kiépült az intézményhálózat a faluban, ami elengedhetetlen a térségi központ szerephez, ugyanakkor akad még számos terület, ahol feltétlenül szükséges az előbbre lépés. Ilyen például a közterületek állapota. Legutóbb a Magyar Falu Program pályázatán valamivel több, mint négymillió forintot nyert az önkormányzat. Ebből két, igen rossz minőségű belterületi út burkolatát aszfaltozzák le. A Dózsa György és a József Attila utcák lakóinak régi igényét tavasszal, a kellemesebb időjárás beköszöntével teljesítik.

A kormányzat rendkívüli támogatásának jóvoltából mintegy huszonnégymillió forint felhasználásával jelenleg is zajlik a helyi rendőrőrs felújítása.

– Közel hatvanszázalékos az épület készültségi állapota, most már a belső térben haladnak a munkálatok, a gépészeti kivitelezéssel – tájékoztatott Schmiedt Károly, polgármester.

Idén készült el többek között a fogorvosi rendelő is
Fotó: Teknős Dominik / NMH

– Szeretnénk még idén, december közepén átadni. A szolgálat tizenhárom környékbeli település tízezer lakosára terjed ki, nem mindegy tehát, milyen körülmények között dolgozik az állomány. A beruházás szorosan kapcsolódik a közbiztonság javítását célzó intézkedéseinkhez, mert a tapasztalatok szerint ezen a területen a közelmúltban leromlottak a viszonyok, amit a statisztikai mutatók és az emberek visszajelzései egyaránt alátámasztanak. Nemrégiben újjászerveztük a polgárőr-egyesület vezetőségét, örülnénk, ha minél többen csatlakoznának a fiatalabb nemzedékekből is ehhez az önkéntes és hasznos feladatvállaláshoz. Hatékonyabbá tesszük a szolgálatuk ellátását, gyakrabban fognak járőrözni a faluban minden egyes utcában megjelenve, hogy a polgárok nyugodtabban hajthassák álomra a fejüket, és ingatlanjaikat nagyobb biztonságban tudhassák. Iskolaidőben, reggel és délután a diákokat kísérik majd. Beszerzünk továbbá térfigyelő kamerákat. Az intézkedések miatt a közbiztonság javulásában rövidesen jelentősebb eredményeket várunk.

Schmiedt Károly kitért még egyéb fejlesztési ötletekre. Mivel csak egyetlen – első világháborús – emlékművel rendelkeznek, ami az egykori állami gazdaság közelében, a Cserháthalápra vezető út mentén található, szeretnének egy emlékparkot létrehozni a művelődési ház előtti tágas térségben. A jeles évfordulókhoz kapcsolódva az 1848/49 és az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kötődő, illetve az államalapítás előtt tisztelgő mementót állítanak majd fel 2020-ban. Hasonlóképpen az elavult állagú buszvárókat lecserélik téglaépítésű fedett helyekre, valamint többet alakítanak ki a községben.

A nyugat-nógrádi aprófalvas térségben egyfajta központi szerepet tölt be Magyarnándor. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy az elmúlt években teljesen kiépüljön a falu intézményrendszere és megújuljanak az intézmények épületei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában