koszorúzás

2019.10.04. 19:45

Ágyúlövés is dördült Nógrádban az aradi vértanúk tiszteletére

Az aradi vértanúkra, azaz az 1848-49-es szabadságharc tizenkét tábornokára és egy ezredesére, valamint a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, az első felelős magyar kormány miniszterelnökére emlékeztek pénteken Bátonyterenyén és Pásztón.

Munkatársainktól

Fotó: Balazs Ladoczki

A koszorúzással egybekötött megemlékezésen Nagy-Majdon József polgármester úgy fogalmazott: a 170 éves évfordulón azokra emlékezünk, akik hazánkért jövőbe vetett reménybeli hitükkel az emberi elmével elképzelhető legnagyobb áldozatot hozták.

– Tetteikért, vallott elveikért cserébe azt adták, amiből csak egyetlen adatott: az életüket. Ez a tizenhárom név örökre beivódott a magyar történelembe, annak kitörölhetetlen részévé vált – mondta Nagy-Majdon József.

Hozzátette: az aradi tizenhármak vértanúságának legfontosabb üzenete ma is ott lobog minden gyertyalángban, amelyeket a hősök emléke előtt tisztelegve gyújtunk.

Az ünnepség keretében Kovács Imre alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese elmondta: 1849. október 6-a a magyar nemzet gyásznapja, hiszen Arad ekkor vált a szabadságukért küzdő, a hazájukért életüket adó magyarok szimbólumává.

– Napjainkra elcsitult a harag, helyét átvette a mártíroknak kijáró tisztelet érzése. Arad emléke nem elszomorít vagy félelmet ébreszt, hanem bátorít és ösztönöz bennünket – emelte ki az alezredes.

Amint arra Kovács Imre később kitért: a forradalom és szabadságharc nem elbukott, hanem az orosz és osztrák haderők túlereje győzte le. Hozzátette: a forradalom eszméi valójában nem buktak el, hiszen a polgári átalakulást nem lehetett megállítani.

A területvédelmi ezred parancsnokhelyettese azt is kifejtette: az SSZC Fáy András Szakgimnáziuma megérezvén a fiatal felnövekvő generációk hazafias honvédelmi nevelésének fontosságát, 14 évvel ezelőtt az elsők között indította el a katonai alapismeretek tantárgy oktatását.

– Az eltelt időszakban több százan tanultak e intézmény falain belül a honvédségről és honvédelemről, illetve százas nagyságrendű azoknak a száma, akik érettségi tantárgyként választották a katonai alapismereteket. Közülük sokan vállaltak már középiskolás éveik alatt önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, és vannak, akik az iskolapadból kilépve a Magyar Honvédség családjában találták meg számításaikat – emelte ki Kovács Imre.

A beszédek elhangzását követően immár hagyományként az október 6-i megemlékezéshez kötődően az iskola rendésznövendékei fogadalmat tettek, majd a megjelent intézmények és szervezetek képviselői elhelyezték az aradi vértanúk tiszteletére állított kopjafánál koszorúikat. Dániel László, az intézmény igazgatója elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy a várossal karöltve emlékezhetnek 1848–49 mártírjaira, az aradi vértanúkra, illetve merítve példájukból, a rendésznövendékek a város polgárai előtt ismételhetik az iskolájukra és a tanulmányaikra tett hűségeskü szövegét. Idén tizenkét tizedik osztályos diák sorakozott fel Palkovics Viktor rendőr alezredes, megbízott rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes előtt. A fogadalomtételt követően tőle vehették át az erről tanúskodó emléklapot a tanulók.

Az ünnepség zárásaként a szózat elhangzása után a nógrádsipeki hagyományőrző egyesület tagjai a tradícióknak megfelelően három díszlövéssel tisztelegtek az 1848-49-es szabadságharc ismert és ismeretlen hősei előtt.

Pásztón, a történelmi emlékmű előtti téren Farkas Attila, a város polgármestere elevenítette fel a magyar történelem gyásznapjait és azt, hogy mi vezetett a 13 aradi vértanú és Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök kivégzéshez.

– Volt, akiben nem is magyar vér folyt, mégis közös volt bennük a magyar hazaszeretet. Számukra az Isten, a haza és a család volt a legfontosabb – mondta a polgármester.

A megemlékező szavakat a Magyar Szentek Katolikus Óvoda és Iskola tanulóinak, valamint énekkarának ünnepi műsora követte. Végül elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában