szemét

2019.10.02. 06:40

Házhoz mennek Nógrádban a válogatott hulladékért

Megyénkben is egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban a szelektív hulladék­gyűjtés. Sok helyen már fel sem kell keresni a szelektív szigeteket, hiszen szűkebb hazánk mind keleti, mind nyugati fertályán a hulladékgazdálkodási társaságok házhoz mennek a szétválogatott szemétért.

Veres Edina

Salgótarján központjában is szelektíven gyűjtik a hulladékot

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Tavaly a megyeszékhelyen, illetve annak térségében fekvő településeken a VGÜ Salgótarjáni Hulladék­gazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. által begyűjtött kommunális hulladék mennyisége 30 és 33 ezer tonna között mozgott.

Fekete Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: ez a mennyiség hasonló, mint az előző években.

– Éves szinten a begyűjtött hulladék mintegy 5 százaléka, 1500 tonna szelektált, így volt ez a tavalyi évben is. Az jelent változást, hogy az eddig kihelyezett szelektívhulladék-gyűjtő szigetek felszámolása után a szolgáltatási területünkön lévő 58 településen bevezettük a házhoz menő szelektív hulladék­gyűjtési formát. Ennek értelmében a VGÜ által biztosított zsákokba helyezett papír, műanyag- és fémhulladékokat kéthetente, előre meghirdetett időpontokban gyűjtik össze a munkatársaink. Egyéb újdonságot jelent továbbá, hogy immár nem közszolgáltatóként végezzük ezt a tevékenységet, hanem a hatvani Szelektív Nonprofit Kft. alvállalkozójaként – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Salgótarján központjában is szelektíven gyűjtik a hulladékot
Fotó: L. B. / NMH

Hozzátette: a szelektív szigetek esetében gyakori problémát jelentett, hogy a lakosság számtalan oda nem illő dolgot helyezett azokba, ezzel szemben a háztartásoktól elszállított szelektív hulladék összességében „tisztának” mondható.

A megye nyugati részében található települések közül több mint ötven esetében a hulladékgyűjtési feladatokért a Zöld Híd Kft. felel.

Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere úgy fogalmazott: a fent nevezett vállalat körül felmerülő problémák nem érintették a város hulladékszállítását, mivel azt a helyi városüzemeltetés az említett cég alvállalkozójaként végzi 15 településen. Kifejtette: amióta a katasztrófavédelem átvette a Zöld Híd Kft. feladatellátást, a szolgáltatás zavartalanul folyik, sőt, az idén a teljes területen elindult a házhoz menő lomtalanítási szolgáltatás is.

– A hulladék szelektív gyűjtésére a város lakótelepein, illetve a cégek számára már az ezredforduló óta volt lehetőség, majd később először 25 hulladékszigeten gyűjtöttük a városban a válogatott szemetet, 2015-től pedig már házhoz menő módon. Ennek értelmében jelenleg háztól viszik el a műanyag-, a papír- és a fémhulladékot, illetve idén ősztől évente egyszer a lomot is. Emellett az üveghulladékot hat kihelyezett gyűjtőszigeten helyezhetik el a lakosok. Tavaly április óta működik egy hulladékudvar is, ahová egyéb hulladékot (például zöldnyesedéket vagy lomot) is le lehet adni – részletezte az alpolgármester.

Hozzátette: véleménye szerint a legtöbb emberben már tudatosult a szelektív hulladékgyűjtés jelentősége. Csach Gábor szerint az is gond, hogy az üveggyűjtő szigeteket rendre telerakják egyéb – szelektíven háztól elszállítható, vagy a hulladékudvarba ingyenesen leadható – hulladékkal. Emellett sokan viszik városkörnyéki erdőkbe a szemetüket, amely megoldását a jogszabályok szigorításában látja az alpolgármester.

Nagy gondot okoz a gondatlanság

Amennyiben valaki nem rendeltetésszerűen használja a gyűjtőedényeket, több mint egy köbméternyi hulladékot „tesz tönkre”, így a szelektív hulladék­gyűjtésnek vannak bizonyos feltételei. Például az üvegeket és palackokat érdemes átöblíteni vízzel annak érdekében, hogy ne maradjon benne élelmiszer-maradék. Ez azért is fontos, mert a begyűjtött hulladék fizikai jellemzők alapján történő válogatása és előkészítése gépi, illetve kézi munkával vegyesen történik. A gépi munkára a szemrevételezéssel el nem különíthető anyagok – főként a mágnesezhető és nem mágnesezhető fémek – szétváloga­tásánál van szükség, a többi anyagfajtánál a betanított dolgozók a frakciók fizikai tulajdonságai alapján különítik el a szemetet, amely folyamat során a VGÜ Kft. munkatársai találtak már ruhában felejtett pénzt, de még állati tetemet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában