almanach

2019.10.15. 11:20

Bemutatkozik Ságújfalu, ahol megvalósult a testület terve

– Öt évvel ezelőtt a képviselő-testülettel elkészítettük a ciklusra szóló programot, amelynek nagy részét mostanra teljesítettük. A fejlesztések, felújítások mellett a legfontosabb feladatunk volt a község intézményeinek zavartalan működése – vélekedett Szentes Attila, Ságújfalu polgármestere.

Szenográdi Ferenc

A központban álló épületek és kis tér a felújítás után a község egyik büszkesége lett

 

Ságújfalu

Polgármester:

Szentes Attila

Alpolgármester:

Sirkó Tamás

Képviselő-testület tagjai:

Barczi Ferencné

Fekete Barnabásné

Dénes László

Perczéné Antal Brigitta,

Varga János

Jegyző:

Sirling István

A hivatal elérhetőségei:

Dózsa György út 15.

Telefon: 32/402-200

Jeles napok:

Szent László napja,

település búcsúja,

falu karácsonya, gyermeknap

Civil szervezetek:

Tűzoltó Egyesület,

Faluszépítő Egyesület,

Népdalkör, Sportegyesület, Szent László Közössége

Iskolaigazgató: Dénes László

Óvoda vezetője: Balogh Judit

Háziorvos: dr. Angyal István

Lakosság száma: 998

A település hétszáz éves múltra tekint vissza, de leletek bizonyítják, hogy a területén már évezredekkel ezelőtt is éltek. Az írásos emlék 1518-ban Újfaluként említi. A terület Zách nemzetség birtokához tartozott.

A település nagy része a török időkben elpusztult, az 1700-as évek elején épült újjá. A XVIII. század elején Koháry gróf tulajdona, a század második felében Kubinyi Gáspár volt a birtokosa.

Ő építette azt a kúriát, amely a falu legjelentősebb épülete, napjainkban a polgármesteri hivatal található benne. Később Prónay György lett a birtokos, ő volt a falu utolsó földbirtokosa.

A település központjában üresen álló épület az elhanyagolt környezetével a helység szégyenfoltja volt. Az ingatlant az önkormányzat megvásárolta, felújíttatta, s a környezetét rendbe tetette. Az elmúlt évek kiemelt feladatai között szerepelt a fő út gyalogos közlekedésének biztonságosabbá tétele. Évente 150–200 méter új szakaszt építettek.

Napjainkban a fő úton 2200 méter hosszúságú járda áll a gyalogosok rendelkezésére. A gyalogosjárdához szorosan kapcsolódott a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése. A ciklus folyamán ezt is megvalósították. Az önkormányzat intézményei közül utolsóként került felújításra a temetőben a ravatalozó.

A községben az idén ünnepelték a templom felszentelésének 80. évfordulóját. Ehhez kapcsolódott a temetőben dr. Horváth József esperes – aki egykor a templom építésének kezdeményezője volt – síremlékének a felújítása. Pályázati pénzből megvalósult a templomhoz vezető járdarendszer felújítása, és az I-II. világháború hőseinek is emlékkeresztet állítottak ebből az összegből. Felújításra került a József Attila és a Dózsa György utakat összekötő útszakasz, valamint a József Attila utca.

A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően megújult a közösségi ház. Szentes Attila polgármester elmondta, hogy a helyi közösségek évek óta meghatározó szerepet töltenek be a falu életében. A számuk a ciklus folyamán megalakult nyugdíjasklubbal tovább növekedett. A község polgármestere szólt arról, hogy a település szociális ellátási rendszerét próbálják minél szélesebb körben elérhetővé tenni.

Pályázati pénzből, saját forrásból kiegészítve tűzifát adtak a lakosságnak, a gyermekeknek beiskolázási segélyt és ingyenes vagy kedvezményes étkezést biztosítanak. Támogatják a fiatalok lakáshoz jutását. Az időseket szociális ebéddel és élelmiszercsomaggal segítik. – A rohanó szürke hétköznapok közé különböző rendezvényeket szervezünk, amelyek külön színfoltot adnak a falu életének.

Ezek az összejövetelek a szórakozás, a kikapcsolódás mellett erősítik a hovatartozás érzését, a közösségi szellemet. Évente megtartjuk a borversenyt, a májusfa állítását, az egészségnapot, a táncgálát, tematikus kiállításokat, idősek napját, a falu karácsonyát – sorolta a polgármester.

A központban álló épületek és kis tér a felújítás után a község egyik büszkesége lett

MEGKÉRDEZTÜK: Mi a véleménye Ságújfaluról?

Antalné Csaba Kinga, a népdalkör vezetője: Gyerekkorom óta itt lakom, szeretem ezt a falut és az itt élőket. Több közösségnek is a tagja vagyok, jó kapcsolatot ápolunk egymással. Ságújfalu azon települések közé tartozik, ahol nem csak papíron működik több civil szervezet, s tagjaik bekapcsolódnak a falu életébe. A polgármester segítőkész, mindig bizalmat kap a választóktól.

Godó Mária pedagógus: Tősgyökeres ságújfalusi vagyok, jól érzem magam a faluban, az iskolában, ahol 1982-től óta tanítok. A községben és itt nálunk a tantestületben is jó a közösségi szellem. Van egy szép faluközpontunk, amire igazán büszkék lehetünk. A legtöbb ház előtti szép virágos park a tulajdonosok szorgalmát dicséri. Ságújfalu egy élhető, szép község.

Balogh Judit, az óvoda vezetője: Nem vagyok idevalósi, de pozitívak a tapasztalataim az itt élőkről. Salgótarjáni vagyok, kilenc éve dolgozom a faluban, nem bántam meg, hogy ide kerültem. Azt mondhatom, hogy egy jól felszerelt óvodának vagyok a vezetője. Az épület most van felújítás alatt. A szülőkkel és az önkormányzattal is jó kapcsolatot ápolunk, segítőkészek.

Szentes Attila, a település polgármestere

– A rendszerváltozás óta élvezi a falu bizalmát. Mit tart a legfontosabbnak a falu életének közel három évtizede alatt?

– Amire polgármesterként a legbüszkébb vagyok, hogy a rendszerváltást követő harminc év komoly munkájával sikerült elérni, hogy ez az egykoron lesajnált, félig halálra ítélt társtelepülés mára a környék egyik legdinamikusabban fejlődő faluja lett. Mindez köszönhető a mindenkori képviselő-testületnek és a falu lakosságának.

– Milyen az önkormányzat és a lakosság kapcsolata?

– Azt mondhatom, hogy a kapcsolatunk szinte napi szintű. Hivatalunknak nincs ügyfélfogadási rendje, hétfő reggeltől, péntek délutánig bárki jöhet hozzánk, folyamatosan rendelkezésre állunk. Több olyan civil szervezetünk van, amely aktívan részt vesz a falu életében: a Faluszépítők Egyesület, a Népdalkör, a Tűzoltó Egyesület, a Sportegyesület, az egyházi szervezetek. Mind egy-egy lakossági érdekcsoportot képviselnek és folyamatosan tartják a kapcsolatot az önkormányzattal. Bekapcsolódnak a különböző programok szervezésébe is. Azt mondhatom, ők a település fejlődésének egyik motorja.

– A jövő feladatai közül mit tart a legfontosabbnak?

– Egyedüli polgármesterjelöltként indulok a választáson. Ilyen még nem fordult elő az elmúlt időszakban. Legfontosabb Ságújfalu intézményrendszerének további zavartalan működése. Azon leszek, hogy a falu tovább szépüljön, fejlődjön. Természetesen a fejlesztések anyagiaktól függőek. Élni fogunk a különböző pályázati lehetőségekkel, tovább építjük, szépítjük Ságújfalut.

Színvonalas nevelő, oktató munka folyik a helyi általános iskolában

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az oktatás izgalmát, megtanulja szeretni amit csinál, megtanulja azt a munkát, amit szeretni fog”. Szent-Györgyi Albert gondolata a ságújfalusi általános iskola mottója. Nem csak a pedagógiai programjukban olvasható, a mindennapi munkát is ennek a szellemében végzik.

Azon fáradoznak, hogy a rájuk bízott 164 gyermek önmagához képest a legtöbbet fejlődjön; számukra az iskola vonzó legyen; kialakuljon bennük a tanulás, az ismeretszerzés utáni vágy. Dénes László az iskola igazgatója elmondta, hogy irányítása alatt munkájukat szerető, ahhoz értő, jól felkészült kollégák dolgoznak. Az iskola jól felszerelt, minden teremben van digitális tábla, rendelkeznek a szükséges eszközökkel.

Dénes László, az iskola igazgatója

Céljuk, hogy a gyermekek a tanítási órán kívül is megtalálják az ismeretszerzés lehetőségeit. Jogosan lehetnek büszkék az alapfokú művészeti iskolájukra. Szakkörök, sportköri foglalkozások állnak a tanulók rendelkezésére. Hosszú évek óta működik az iskolagalériájuk. Ahogy az igazgató mondta, ez több szempontból is fontos: a kiállítások hozzájárulnak a tanulók esztétikai neveléséhez és diákjaik a tárlaton keresztül megismerhetik megyénk kortárs alkotóművészetét. Az igazgató kiemelte: nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Nógrád megyei fotóklubbal.

Osztály- és iskolaszintű kirándulások, túrák teszik gazdagabbá az intézmény életét. A ságújfalusi iskola népszerű a környező településeken is. Jelenleg kilenc községből járnak hozzájuk diákok, olyanokból is, ahol van nyolcosztályos iskola. Népszerűségüknek egy titka van: a gyermekközpontú, színvonalas nevelő-oktató munka.

Nyolcvanéves a falu temploma

Egykori feljegyzések szerint a községnek a XVII. században volt már temploma. Dr. Horváth József esperes, plébános, az 1930-as évek elején került Karancsságra. Egyik alkalommal az egyházközség gyűlésén felvetette, hogy Ságújfaluban templomot kell építeni. Prónay báró telkén volt egy cselédház, az egyházközség szerette volna megvásárolni, hogy annak a helyén felépíthessék a templomot.

A báró azt mondta, ha a község áttér az ő vallására, akkor ő felépíti a templomot a falunak, ha nem, akkor 400 pengő az ára. A falu a pénz kifizetését választotta. Adományból, nagy összefogással két év alatt felépült a templom, amelyet 1939. október 8-án, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén dr. Meszlényi Zoltán püspök szentelt fel, védőszentje Szent László.

A templom falai 1956-ig fehérek voltak, festmények nem díszítették. Az oltárkép, a falakon és a mennyezeten lévő festmények a budapesti Szi­lágyi János munkái. A templom tornyában lévő két harang közül a kisebbet 1895-ben öntötték, amely hosszú éveken át a haranglábban volt elhelyezve. A nagyobb harang később készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában