fejlesztés

2019.10.15. 06:40

Bátonyterenyén is felszerelték az okos tantermet

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum smart, azaz okos tanteremmel rendelkező tagintézményeinek száma négyre növekedett. Köszönhető ez annak, hogy átadták a bátonyterenyei Fáy András szakközépiskola felújított, immár a legmodernebb digitális technológiával és tananyagokkal felszerelt tantermét.

Veres Edina

Immár négy nógrádi szakközépiskolában segíti az oktatást a számítástechnika

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) immár negyedik tagintézményét szerelték fel smart, azaz okos tanteremmel. A legújabb termet a napokban adták át az SSZC Fáy András Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában és Kollégiumában, ahol a diákok azonnal belevetették magukat a digitális világ nyújtotta tananyagokba.

Először azonban Dániel László, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd kifejezte háláját mind a szakképzési centrum, mind a helyi önkormányzat felé a beruházás megvalósítása során nyújtott támogatás miatt.

Gembiczki Ferenc az SSZC kancellárja elmondta: a több mint nyolcmillió forintos beruházás keretein belül a szükséges eszközök beszerzése mellett a tanterem teljes felújítása is megvalósult.

Immár négy nógrádi szakközépiskolában segíti az oktatást a számítástechnika
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A kancellár azt is kiemelte, hogy a különböző tantárgyakhoz nagyon sok digitális tananyag elérhető, ugyanakkor ezek nem fogják kiváltani a hagyományos úton történő ismeretek elsajátítását. Mint fogalmazott: a tanterem sokkal inkább egy kiegészítő módszer, amely segítségével a tanulók egy másik perspektívából ismerkedhetnek meg a tananyaggal.

– A XXI. század új követelményeket támaszt a pedagógusok elé a tanítás folyamatában és a nevelésben egyaránt. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum célja, hogy fejlessze a diákok digitális kompetenciáját, akiknek mindeközben lehetőségük nyílik a digitális eszközök etikus használatának elsajátítására is – hangsúlyozta Gembiczki Ferenc.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere elmondta: jelen volt az első smart tanterem átadóján az SSZC Táncsics Mihály szakgimnáziumában, és már akkor úgy érezte, hogy a bátonyterenyei szakközépiskolában is szükség lenne ilyen tanteremre.

– Az oktatási színvonal emelkedése azért is fontos a térség számára, mert például a napokban a megyeszékhelyen megnyitott Wamsler SE csarnokaiban sem kézzel beállított, hanem modern, digitalizált technológia által vezérelt gépekkel dolgoznak. Az ötvenes években használt eszközökkel már nem vehetjük fel a versenyt a XXI. század modern technológiájával szemben. Az iskola partner abban, hogy a környékre települő cégek által igényelt versenyképes tudással vértezze fel a diákjait – emelte ki a polgármester, aki kifejtette: véleménye szerint a diákoknak nem papírokra, és oklevelekre van szükségük ahhoz, hogy elvégezzék a munkájukat, hanem versenyképes tudásra.

Hozzátette: az önkormányzat továbbra is támogatja az intézményben tervezett korszerűsítéseket, amelynek köszönhetően megnőhet a gyereklétszám, és újabb virágkorát élheti a Bátonyterenye szívében fekvő szakközépiskola.

Tábla és kréta helyett notebook

Amíg a hagyományos osztályokban tábla lóg a falon, amire a tanár krétával ír, és a gyerekeknek füzetekre és könyvekre van szükségük a tanuláshoz, addig egy okos tanterem felszerelése ettől merőben eltér. Ez utóbbiban a falon egy érintőképernyős tábla található, amelynek kijelzője azt mutatja, amit a tanárnő végez a notebookján. A diákok előtt táblagépek, azaz tabletek fekszenek, amelyek segítségével meg tudják oldani az oktatójuktól kapott példákat. Az informatikai rendszer azonnali visszajelzést küld a tanároknak, így azok pontosan nyomon tudják követni növendékeik órai tevékenységét. A feladat végeztével a rendszer képes a leggyorsabban hibátlan megoldást elért tanuló példáját megmutatni osztálytársai számára. Az elért jó eredmény pedig ösztönző erővel hathat a többi diákra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában