konferencia

2019.09.18. 13:30

Tar európai szintű konferenciasorozathoz csatlakozott

Az Európai Unió jelenlegi helyzetéről és jövőjéről értekeztek a településen kedden, amelyre tizenkét országból látogatottak el.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A település adott otthont annak az európai szintű konferenciának, ahová más országok mellett a spanyolországi Galícia tartományból, Portugáliából, Olaszországból Szicíliából, Görögországból, Romániából, Ciprusról és Máltáról is érkeztek vendégek.

– A rendezvénysorozatnak összesen öt állomása van. Az első Portugáliában volt, a második Taron, a harmadik Máltán lesz, a negyediket Litvániában rendezik meg, míg az utolsót Spanyolországban – mondta el portálunknak Turopoli Zsolt, a falu polgármestere. Hozzátette: a konferencia keretében az Európai Uniót érintő témákat vitatták meg a települések és a civil szervezetek vezetői.

A keddi eseményen Tar polgármestere mellett így jelen volt Javier Caínzos, a spanyolországi Curtis vezetője, Marco Martins a portugá­liai Gondomar polgármestere, Johan Mula, a máltai Safi első embere, valamint Gabriel Popa, a romániai Albestii polgármestere is.

Csoportkép a tari polgármesteri hivatal előtt a tizenkét részt vevő európai ország képviselőivel. A program ma Budapesten, később külföldön folytatódik
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

 

Turopoli Zsolt azt is elárulta, hogy a rendezvényen előadást tartott más vendégek mellett dr. Hajas Pál, ő az Európai Unió helyzetéről beszélt. Sándor Ildikó, a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség vezetője a foglalkoztatásokat érintő témákról adott tájékoztatást.

Ezen túlmenően Bánfi-Sales Ruth Ann is megosztotta gondolatait azzal kapcsolatban, hogyan illeszkedett be az itteni életbe, hiszen a Fülöp-szigetekről költözött hazánkba.

Később a vendégek Hollókőre látogattak el, ahol megcsodálták a helyi nevezetességeket.

Szerdán pedig Budapestre utaznak: a Kőbányai Szent László Gimnáziumban a tarihoz hasonló témákban tartanak előadásokat a diákokkal közösen, majd ellátogatnak az Országházba és megtekintik a főváros nevezetességeit is.

– Kiemelten fontos a település számára ez a rendezvény, hiszen régi célkitűzésünk, hogy megmutassuk Tart az embereknek – közölte Turopoli Zsolt, aki úgy véli, hogy a konferenciának köszönhetően még több országban megismerhetik a Nógrád megyei községet, a helyi fiatalok és civil szervezetek pedig olyan kapcsolatrendszert építhetnek ki, amelyek a falu számára is hasznosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában