művelés újraindítása

2019.08.11. 11:15

Idén is milliós zártkerti támogatásra pályázhatnak a nógrádi települések

Már lehet pályázni a zártkerti revitalizációs programra: milliókat ad a kormány különböző fejlesztésekre a településeknek.

Tóth-Nagy Orsolya

Szabó Mihály, Palotás polgármestere a korábban telepített gyümölcsöst mutatja a község határában húzódó zártkertes területen Fotó: L. B.

Fotó: Balazs Ladoczki

A programba a települési önkormányzatok és ezek konzorciumai jelentkezhetnek, amelyre összesen kétmilliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

A program célja egyebek mellett, hogy a falvakban és a kistelepülések határában lévő zártkertekben újrainduljon a hagyományos gazdálkodás, lehetőleg őshonos gyümölcsfajták telepítésével.

A pályázat keretében támogatják például a zártkertek és kiskertek megközelítését szolgáló utak javítását, az ezek csapadékvíz-elvezetéséhez szükséges fejlesztéseket, illetve karbantartásokat, a vízvételi helyek kialakítását, de a kút és esővízgyűjtő rendszer kiépítését is.

Szabó Mihály, Palotás polgármestere a korábban telepített gyümölcsöst mutatja a község határában húzódó zártkertes területen Fotó: L. B.

Ezen túlmenően segítik a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztéseket, a vadkerítés, vadgazdálkodási és vadvédelmi elemek építését, valamint a gyümölcsfa vagy szőlőtelepítéseket is.

Tavaly több Nógrád megyei település is sikeres elbírálásban részesült a zártkerti program keretében. Palotás tízmillió forintos támogatást nyert el, amelyből kilencmillió forintot zártkerti központi út felújítására fordítottak. A másik egymillió forintos összegből pedig az önkormányzat tulajdonában álló zártkertben végeztek fásítást.

– Idén is szeretnénk pályázni. A zártkertben összesen négy utunk van. Amennyiben elnyerjük a támogatást, akkor ismét korszerűsítünk egy utat. A programnak köszönhetően a zártkerti ingatlanok tulajdonosai könnyedén megközelíthetik az épületüket, de akár mások is igénybe vehetik az utakat – árulta el Szabó Mihály, Palotás polgármestere.

Mátraszőlős is nyert támogatást már a program keretében, akkor az önkormányzat kilencmillió forintot kapott a zártkerti szőlősök és gyümölcsösök megújítására.

Nógrádsipek szintén kilencmillió forintot kapott tavaly.

– Az elnyert összegből utat javítottunk, valamint villanyhálózatot építettünk ki. Feltehetőleg idén is pályázunk, de egyelőre kidolgozás alatt áll, hogy a program mely részére jelentkezünk – mondta el portálunknak Vizi Zoltán, a falu polgármestere, aki nagyon jónak tartja ezt a kezdeményezést a kormány részéről, hiszen a program által ez a terület visszakerülhet a köztudatba és fellendülhet a jövőben.

Jobbágyi is részesült zártkerti támogatásban az elmúlt időszakban.

– Tízmillió forintot nyert el az önkormányzat, amelyből vadvédelmi kerítést létesítettünk, megújult a zártkerti utunk is. Kifejezetten jónak tartom a programot, hiszen az utat, amelyet nemrég korszerűsítettünk sokan használják, és azt gondolom, fontos, hogy ezek rendben legyenek – közölte Schoblocher István, a falu polgármestere.

Mint mondta, az, hogy idén pályáznak-e, egyelőre még tárgyalás alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában