áldás

2019.08.26. 13:50

Háromszáz motoros lepte el a szentkúti kegyhelyet

Motorzajtól volt hangos vasárnap a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhely, ahol ötödik alkalommal szervezték meg a motorosoknak szóló zarándoklatot.

K. D. R.

A hétvégén több mint 300 motoros érkezett családjával és barátaival Szentkútra, hogy részt vehessenek az ünnepi szentmisén, búcsút nyerjenek és a járművek megáldása után rendhagyó motoros körmenettel zárják az eseményt. A rendezvényre az ország különböző pontjairól, kisebb csapatokat alkotva érkeztek, de a felvidékről, és a határon túli területekről is érkeztek zarándokok.

A misét nemcsak a felsorakozott járgányok tették különlegessé, hanem a hagyománnyá vált pillanat is, mikor az utolsó vacsorára emlékeztető szavakhoz érve több száz motoros nyomta meg a dudát és adott hangjelzést, ezzel kürtölve világgá a pillanat fontosságát. A rendezvény főszervezője idén is Bátor Botond pálos szerzetes volt, aki saját járgányával vett részt a zarándoklaton, és a körmeneten

– A motoros zarándoklat nem egyedülálló jelenség. Országos szinten több kegyhelyre is szerveznek ilyen utakat, például Pálosszentkútra, vagy Máriapócsra is, a legnagyobb motoros zarándoklat pedig Csensztohovában, Lengyelországban van. A ferences atyákkal karöltve, már ötödik alkalommal szerveztünk Mátraverebélybe zarándokutat, ami keretén belül lehetőség van találkozni egymással, gyónni, búcsút nyerni, és mindig bejárjuk a környéket is. Idén a Pétervására–Cered–Salgótarján kört tettük meg az ünnepi szentmise előtt. A motorosoknak igényük van rá, hogy Isten áldása legyen az utakon és a járműveken, hiszen egy apró hiba is életre szóló sérülést okozhat. Éppen ezért áldjuk meg mindenki motorját a szentmise végén, és teszünk két kört a kegyhely körül. A rendezvénynek különleges közösségformáló ereje van, ilyenkor új barátságok és ismeretségek születnek. Ide ellátogatnak családok és baráti társaságok is, akik bár a Kárpát-Medence különböző pontjairól jöttek, közös bennük a motorozás iránt érzett szerelem – mondta Bátor Botond pálos atya.– A hétvégi búcsúra azonban nemcsak motorosok, hanem biciklis zarándokok is érkeztek, méghozzá Esztergomból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában