bugyelláris

2019.08.04. 15:20

Kazáron forgatott Esztergályos Cecília, ide is költözne

Napokon át Kazár varázslatos helyszínein forogtak a Körúti Színház kamerái, ugyanis a társulat a nógrádi községet választotta Csepreghy Ferenc A piros bugyelláris című népszínművének megfilmesítéséhez. Ottjártunkkor is lázasan zajlott a munka…

Palchuber Kinga

Esztergályos Cecíliának sokan mondták, hogy teljesen olyan, mint egy palóc leány mamája

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Ne veszítsünk el semmit, mert abból könnyen baj lehet! Az előbbi felkiáltás igazságtartamával minden bizonnyal Csillag Pál őrmester is tisztában van, aki a történet szerint valahogy mégis elhagyta piros bugyellárisát. S mindez most nem máshol, mint Kazáron esett meg vele…

Kazáron forgattak
Fotó: L.B. / NMH

A Körúti Színház vezetése ugyanis Csepreghy Ferenc A piros bugyelláris című népszínművének megfilmesített változatát a kazári hagyományok, nevezetességek és népviseletek csodálatos világába álmodta bele, így a társulat napokon át jó hangulatban és feszített tempóban forgatta új filmjének képkockáit a festői faluban.

– A színház mulandó, a film azonban maradandó! Éppen ezért támadt pár éve az az ötletem, hogy filmeket készíthetnénk a már színpadra vitt darabjainkból. Eddig kettő filmünk látott napvilágot: a Spanyolul tudni kell című zenés vígjátékot Tahi-Tóth Lászlóval a főszerepben valósítottuk meg, az Én és a kisöcsémben pedig Koltai Róbert alakítja a kulcsfigurát. Ezúttal pedig egy népszínművet vittünk a kamerák elé, amelyet néhol modernizáltunk, de továbbra is megannyi igazságtartalommal bír. Bízom a pozitív fogadtatásban! – mondta érdeklődésünkre Galambos Zoltán, az immár 15 éve működő színház igazgatója.

Lázasan folyt a munka
Fotó: L.B. / NMH

Hozzátette: az interneten találtak rá a kazári tájház képére, amely takarosságával és falusi bájával azonnal levette a lábáról a színház vezetését.

– Több se kellett, a nógrádi településre utaztam, hogy élőben is feltérképezzem a helyszínt. Akkor már tudtam, hogy Kazár kiváló színhelye lesz a forgatásoknak! Ez a kicsi község tele van csodákkal, s ez nem csupán a látnivalókra, hanem az emberekre vetítve is igaz. A helyiek a legelejétől segítőkészek voltak és támogatták a forgatás sikerét, s az elmúlt napokban is elláttak minket minden jóval – hangsúlyozta Galambos Zoltán.

Esztergályos Cecíliára figyel a kamera
Fotó: L.B. / NMH

Kiemelte: a társulat olyan művészekből és fiatal tehetségekből áll, akik a szó legjobb értelmében vett komikusok és kiváló színészek. A filmben mások mellett bemutatkozik Esztergályos Cecília, Koncz Gábor, Beleznay Endre, Szabó Kristóf, Pecsenyiczki Balázs, Lipták Péter és Placskó Emese, de a társulat további tagjai is megcsillogtatják tehetségüket a kamerák előtt. A neves színészek mellett a helyiek is feltűnnek kisebb szerepekben a képernyőn, s a csodaszép népviseletekkel és helyszínekkel a film ízig-vérig kazári köntösbe öltözik.

– Mindig úton vagyunk, mert menni jó! Nógrád megyében is több helyszínen játszunk: Bátonyterenyére évente három előadással érkezünk, de a következő évadban Pásztóra is ellátogatunk. A legjobb ebben a munkában, amikor az üres művelődési házból és a meztelen színpadból egy csodát varázsolunk. A boldog és hálás közönséget látni pedig az egész koronája! – emelte ki Galambos Zoltán.

Augusztus 20-án, kedden különlegességként a társulat visszatér Kazárra A piros bugyelláris színházi verziójával, amelyre már nagyon készülnek. A végleges filmre még hónapokat kell várni, de a tervek szerint az első bemutatóját is a faluban tartják majd.

Esztergályos Cecília ide költözne

Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő elmondta: istenien érezte magát a forgatásokon, a játékot egyébként is mindig élvezi.

– Akik a faluban megláttak népviseletbe öltözve, mind azt mondták: teljesen olyan vagyok, mint egy palóc leány mamája! A filmben egy anyát alakítok, aki elégedetlen a vejével, a lányával, s tulajdonképpen mindenkivel. Ám egy valamit soha nem vet meg: a fiatal és jóképű férfiakat… – tette hozzá a művésznő, aki 1963-ban a Tücsök című filmet Salgótarjánban forgatta. Kiemelte: a helyiek szeretete lenyűgözte, sokan a házukba is örömmel engedték be.

– Ezt a tüneményes darabot az államalapítás ünnepén helybe hozzuk a kazáriaknak, már nagyon várom! – hangsúlyozta Esztergályos Cecília.

Esztergályos Cecíliának sokan mondták, hogy teljesen olyan, mint egy palóc leány mamája
Fotó: L.B. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában