viták övezik

2019.08.20. 11:15

Bölcsődére várnak a rétságiak

Nemrégiben újra beadta a pályázatát az önkormányzat, ezúttal százszázalékos központi támogatással épülhet fel a tizenkét gyermeket fogadó létesítmény, noha a képviselő-testületben komoly vita bontakozott ki, mennyi is legyen a tényleges létszám a leendő intézményben.

Hegedűs Henrik

Többször próbálkozott a település önkormányzata, hogy a lakossági igényt kielégítse, ám különféle okok miatt meghiúsultak az elképzelések, miközben a környékbeli falvakban sorra épülnek , illetve működnek a minibölcsődék. A kiviteli tervek elkészültek, a helyszínt is kijelölték, az óvoda mellett.

A június végi testületi ülésen a helyi képviselők tárgyalták a felmerülő lehetőségeket. Az előterjesztést Hegedűs Ferenc polgármester tette, hangsúlyozva, rendkívül fontos, hogy elvi döntést hozzon az önkormányzat: amikor a végleges és pontos feltételek napvilágra kerülnek, előkészített helyzetben állíthassák össze az új pályázatot, amelyre százszázalékos központi támogatást adnak, önerő hozzáillesztése nélkül.

Ezzel szemben dr. Szájbely Ernő, a pénzügyi és városüzemeltetési bizottság elnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy mindaddig nem szabad elköteleződni, amíg a végleges számadatokkal, a pályázat pontos összegeivel, a követelményekkel nem szembesülnek. A polgármester kifejtette, milyen érvek támasztják alá a huszonnégy fős bölcsőde kialakítását: Rétság járási központ, több üzem, gazdasági vállalkozás működik a településen, ami vonzza a fiatal családokat a környékre.

Rétság járási központ, sok gazdasági vállalkozás működik a városban, ami vonzza a gyermeket vállaló fiatalokat is. A bölcsőde létszámának feltöltése azonban bizonytalan. A kép illusztráció Fotó: MW

Ráadásul a speciális nevelési igényű gyermekek számára is biztosítani tudnák a helyet. Ezzel szemben dr. Szájbely Ernő hangoztatta, a kiírás egyik kitételében szerepel, ha nem tudják folyamatosan kitölteni a létszámot, akkor bizony vissza kell fizetniük a támogatási összeg némely részét, ezt a kockázatot pedig felelősen gondolkodó önkormányzat nem vállalhatja fel, ugyanakkor a tizenkét fős bölcsőde megnyitására minden körülmény adott és indokolt is.

A vita végül azzal ért véget, hogy a képviselő-testület többsége a tizenkét fős bölcsődei pályázat beadását javasolta, amit a végleges kiírás megszületését követően júliusban, rendkívüli ülésen határozatilag elfogadtak. Azóta az önkormányzat eljuttatta az illetékesekhez a pontos pályázati anyagot. Az ügyben döntés még idén ősszel várható.

– Varga Dávid képviselőtársammal együtt nagy szívfájdalmam, hogy nem sikerült keresztülvinni a huszonnégy fős bölcsőde létesítését – fejtette ki Hegedűs Ferenc. – Az utolsó szavazáson mi ketten nemmel voksoltunk, nem azért mert eleve elutasítjuk a rétsági bölcsődét, de meggyőződésünk, hogy a nagyobb létszám folyamatosan biztosítható és igény is lenne rá.

A nyáron sok szülővel beszéltem, akik megerősítették, biztos, hogy nem csak tizenkét család érzi fontosnak, hogy megfelelően modern környezetben biztosíthassa a gyermeke neveltetését, míg ő hamarabb visszatérhet a munkába. Sajnálom, hogy korábbi ígéreteim közül ez nem a megfelelő formában valósul meg, ugyanakkor remélem, megkapjuk a pályázati támogatást, és mielőbb megépülhet a város új intézménye – mondta Hegedűs Ferenc.

Nógrádban 36 pályázat volt sikeres

Nógrád megye a bölcsődék felújítására és építésére, illetve az óvodák mellett minibölcsődék kialakítására a Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) valamivel több mint 4 milliárd forint keretösszeget kapott. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 20 millió forint volt. Mintegy 25 intézményt alapítottak az önkormányzatok a forrásnak köszönhetően. A Bárnai Egységes Óvoda és Bölcsőde az új köntös mellé új nevet is kapott: Bárnai Csicsergő Óvoda-Mini Bölcsőde néven üzemel tovább. Tereskén, Nézsán, Romhányban, Nőtincsen, Szendehelyen, Nagyorosziban épül a bölcsőde. A TOP első körében más települések mellett Balassagyarmat, Pásztó, Érsekvadkert, Mátraszele, Sóshartyán, Szécsény, Bátonyterenye nyert támogatást a bölcsőde megvalósítására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában