kiépítés

2019.08.03. 06:40

Biztonsági célokat is szolgál az érsekvadkerti bicikliút

Szűkebb hazánkban egyre népszerűbb a biciklizés. Az épülő kerékpárutak pedig már a biztonságosabb munkába járást is szolgálják, ami Érsekvadkerten is fontos szempont volt.

Hegedűs Henrik

Látványos kivitelezéssel szembesülhetnek azok, akik a huszonkettes számú főúton áthaladnak Nyugat-Nógrád második legnagyobb lélekszámú településén. A kerékpárút kiépítésének munkálatai jó ütemben haladnak.

Dr. Kovácsné Nagy Mária, a község polgármestere ismertette a közlekedésfejlesztési beruházás részleteit. Elmondta, rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a faluban a kerékpárút kialakítására, hiszen nagyon sokan közlekednek biciklivel itt napi rendszerességgel, a település Rétság felé eső részén található mezőgazdasági üzemek és a labdarúgó pálya, a másik irányban a központban lévő üzletek vagy a temető gyorsabb megközelítése érdekében.

Ösvényeken is szívesen tekernek

Nemcsak a kiépített kerékpárutakat használja egyre több biciklis, de az erdőkön-mezőkön kanyargó ösvényeken is gyakran felbukkannak a kétkerekűt tekerők. Nyugat-Nógrádban a kerékpáros idegenforgalom élharcosának számít a 2005-ben alapult Sugárkankalin Turisztikai Egyesület. Pásztor Ildikó elnök elmondta: több mint tíz éve, minden májusban megrendezik az Örökségeink útján nevet viselő túrájukat, amelyen rendre felkeresik az Ipoly-mente nevezetes helyszíneit, így az ártereket, a legelőket, a tanösvényeket, valamint a kulturális különlegességeket. Ebben az esztendőben a Börzsöny volt az úti cél, a résztvevők népes serege hegyi ösvényeken tekerve jutott el Drégely várához. Az elnök hozzátette, megyénk északnyugati csücske a kerékpárosok által kedvelt övezetnek számít, Drégelypalánktól egészen a szlovák határig kiépített a kerékpárút, főleg hétvégeken és ünnepnapokon sokan kerekednek fel, például Hont-Tsitár kegyhelyének felkeresésére.

És mivel komoly az Érsekvadkerten áthaladó gépjármű-forgalom, számos balesetveszélyes helyzet alakulhat ki. A biztonság növelése érdekében döntöttek a kerékpáros szakasz kiépítése mellett, ráadásul a főút két oldalán elegendő terület is van ahhoz, hogy elkészülhessen a beruházás. Az önkormányzat 287 millió forintos központi támogatást nyert el a célra, ebből valósítják meg a Vadkert Velo – Két keréken Érsekvadkerten elnevezésű programot.

A község északi és déli széle között egy kilométer hosszan jelölték ki a nyomvonalat, illetve indultak be nemrégiben a kivitelezés munkálatai. Ennek keretében a Honvéd utcától a fatelepig az egyik oldalon kiszélesítik a járdát, itt mehetnek majd a kerékpárosok, míg ezzel párhuzamosan, az út másik felén, ahol nincs még szilárd burkolatú felület a gyalogosoknak, leaszfaltoztatják a területet. A projekthez kapcsolódik az önkormányzati tulajdonban lévő, a víztoronnyal szomszédos telken létesítendő mini KRESZ-park, ahol elsősorban a gyerekeket szeretnénk megismertetni a biztonságos kétkerekű közlekedés alapszabályaival.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában