almanach

2019.08.17. 11:25

Bemutatkozik Tar, ahol a turizmust és a közösséget erősítik

Intézmények újultak meg, javult az infrastruktúra, hamarosan pedig a vendégforgalom is fellendülhet a településen.

Tóth-Nagy Orsolya

Tar Lőrinc erődszerű nemesi udvarházának romja a Szent Mihály római katolikus templommal Fotó: L. B.

Számos fejlesztés valósult meg az elmúlt években a községben, ahol az önkormányzat egyik fő célja a turizmus erősítése.

– Több mint 43 millió forintos támogatásból korszerűsítettük a szociális és gyermekjóléti szolgálatot a közelmúltban, de az orvosi rendelő is új köntöst kapott közel 40 millió forintból – mondta Turopoli Zsolt polgármester. A faluvezető hozzátette: önkormányzati épületek felújítására is kaptak támogatást, amely során az óvoda intézménye szépül meg.

Tar

Polgármester:

Turopoli Zsolt

Alpolgármester:

Bognár Balázs

Jegyző:

Molnárné dr. Kontra Erzsébet

Képviselő-testület tagjai:

Ágasvári Zsolt, Dr. Román Kinga, Lőrincz Gábor,

Tóth József,

Tariné Molnár Anikó

Elérhetőség:

3073 Tar, Szondy György út 92.

Telefon: 06-32/470-777

Fax: 06-32/470-444

Civil szervezetek:

Egy a Célunk Tarért Egyesület, Kontyvirág Hagyományőrző Egyesület, Tar Községért Közalapítvány, Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület, Tar Nyugdíjas Egyesület, Tari Polgárőr Egyesület, Tari Szabadidős Egyesület, Római Katolikus Plébánia Tar, Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség

– Ezenkívül mintegy 110 millió forintból a Kodály Zoltán Iskola épülete szépül meg, de a művelődési ház korszerűsítésére is nyertünk 91 millió forint támogatást – közölte a polgármester, aki kitért arra is, hogy a helyi kohézió és identitás erősítése elnevezésű projektben számos programot és rendezvényt valósítanak meg több mint 73 millió forintból. (Ezt a 73 milliós összeget Alsótold, Kozárd, Pásztó, Szurdokpüpsöki és Tar konzorciumban nyerte el.)

A vidékfejlesztési program keretében 48 millió forintot kapott az önkormányzat, amelyből helyi piacot alakítanak ki a falu központjában. Egy Belügyminisztérium által kiírt pályázatban a régi tornaterem is megszépül.

Az idén megújult továbbá a Tuzson Arborétumhoz vezető út, valamint a községben mintegy öt utat korszerűsítettek az elmúlt években. A jövőben pedig több út felújítását is tervezik. Több mint 21 millió forintból pedig civil házat alakítanak ki.

– A helyi civil szervezeteknek hozunk létre egy olyan épületet, ahol bármilyen rendezvényt megtarthatnak vagy ahol összegyűlhetnek – hangsúlyozta a polgármester, aki azt is elárulta, hogy nemsokára megvalósul a Zagyvamenti kerékpárút is.

A faluban jelenleg a legnagyobb beruházás a Mátra nyugati kapuja turisztikai fejlesztés, amelyet több település nyert el. Tar az elnyert pályázati összegből mintegy 195 millió forintot kapott.

– Két helyszínen lesznek létesítmények. Az egyik fogadóépületként funkcionál, a másik ingatlanban Tar Lőrinc életét és történetét mutatnánk be, de szeretnék megismertetni a pokoljárását és az udvarházát is a turistákkal – mondta Turopoli Zsolt, aki bízik benne, hogy a fejlesztés által fellendül a településen a turizmus.

Tar Lőrinc erődszerű nemesi udvarházának romja a Szent Mihály római katolikus templommal Fotó: L. B.

Testvértelepülések

Tarnak több testvértelepülése is van, hiszen az önkormányzat számára kiemelten fontos a külföldiekkel való jó kapcsolatok ápolása. Ezáltal a Svájc francia nyelvterületű részén található Valbirse, a Szerbia északi részét képező Vajdaság egyik kis faluja, Bajsa, az Olaszország szicíliai régiójában lévő Mongiuffi Melia, a Spanyolország Coruña tartományában fekvő Boiro kisváros, valamint a szlovák Ipolykér és Inám is testvértelepülése a falunak. A faluvezetés tervei között szerepel, hogy Horvátország szintén Tar nevű községével, illetve a romániai Csíkkozmással is megállapodást kössenek.

Megkérdeztük: Mi a véleménye Tarról?

Csépe Attila: Egész életemben itt éltem és remélem, hogy még sokáig itt is fogok. Nagyon szeretem, és szép falunak tartom. Azt gondolom, rengeteg érték van Taron, ezért sokat foglalkoztam a helytörténetével, de néprajzi kutatást is végeztem, amelyekről jelentős anyag gyűlt össze. Készítettem már a faluról fotós könyvet is. Ezenkívül igyekszem részt venni a község életében.

Duschenka Gyöngyi: Nagyon sokat jelent számomra ez a település, hiszen itt élek és alkotok. A kulturális programokon mindig részt veszek, esetleg az általam készített kerámiákkal is megjelenek és bemutatom az érdeklődőknek. Az elmúlt években számos fejlesztés történt, amelyeknek nagyon örülök. Azt gondolom, ez nagyon jó a közösségnek és persze a falunak is.

Kiss István: Évtizedek óta dolgozom a településen pékként. Itt születtem és máig itt tevékenykedem, ezért sosem vágyódtam el Tarról. Azt gondolom, hogy az elmúlt időszakban lezajlott beruházások nagyon pozitív dolgok a falu életében. Bízom benne, hogy a jövőben még több sikeres fejlesztés valósulhat majd meg, és tovább szépül a településünk.

Turopoli Zsolt, a település polgármestere

– Miért döntött úgy, hogy polgármesterként képviseli Tart?

– Hosszú éveken keresztül képviselőként tevékenykedtem a településen, aztán pár év kihagyás után 2014-ben döntöttem úgy, hogy aktívabban is szeretnék részt venni a falu életében. Több lehetőséget is láttam a községben, amelyeket szerettem volna megvalósítani. Egy olyan falut álmodtam meg, amely a régi emlékeket idézi, amikor az emberek többet találkoztak egymással, és erős közösségeket alkottak. Azt gondolom, hogy egy olyan település, mint Tar, egy jó közösséggel nagyon sokra képes.

– Mit jelent ön számára a település?

– Tar az a hely, amely többek közt a gyerekkori emlékeket felidézve mindig nagyon pozitív hangulatot ad nekem, és ahol az életem hátralevő részét szeretném leélni. Fontos, hogy itt olyan környezetben éljenek az emberek, amely mindenki számára jó.

– Mik a jövőbeli céljai?

– Lehetőségeket szeretnék biztosítani a helyieknek, amelyben a civil szervezetek nagyon fontos szerepet játszanak, hiszen ők színesítik és teszik hozzá a faluhoz azt a pluszt, amivel be tudjuk mutatni mások számára azt, hogy milyen itt az élet. Továbbá olyan fejlesztések megvalósítására is törekszünk az önkormányzattal, amelyek egy teljes korosztályt szolgálnak a bölcsődésektől egészen a szépkorúakig, de a sportéletre, a turizmus erősítésére és az egyéb rendezvényekre is nagy hangsúlyt fektetünk. Célunk, hogy élhetőbb legyen a falu, és akár másoknak is csábító legyen ide költözni.

Páratlan természeti kincs az arborétum

Tartól mindössze pár kilométerre fekszik a Tuzson Arborétum, amely számtalan örökzöldnek ad otthont. A helyi önkormányzat célja, hogy a turisták körében népszerűsítse a Mátra nyugati peremén fekvő erdős területet, amely Tuzson János botanikusról kapta a nevét. A híres névadó 1925-ben vásárolta meg a fenyvespusztai birtokot, ahol elsősorban örökzöldeket telepített és szaporított. Ezen túlmenően az utak és az ösvények mentén rózsabokrokat ültetett, hogy rózsaolajat állítson elő, valamint különféle gyógynövényeket is termesztett.

A második világháborút követően az erdőgazdaság kezelésébe került a terület. Ekkor csemetekertet hoztak létre luc- és vörösfenyővel, valamint szelídgesztenyével erdősítették az arborétumot.

Vadregényes út vezet a számtalan örökzöldnek otthont adó helyhez Fotó: L. B.

Jelenleg összesen huszonegy fenyőféle, hat különleges lomblevelű és több cserjeritkaság alkotja az arborétumot. A legérdekesebb az 1960 környékén ültetett atlaszcédrus, amely egyedülálló, hiszen a megyében csak ez az egy van belőle.

– Szeretnénk, hogy az Európa-szerte ritkának számító fajt és az arborétumot jobban megismerjék az emberek – mondta Turopoli Zsolt, a falu polgármestere.

Hozzátette: az önkormányzat szívén viseli az arborétum sorsát, ahol egyébként erdei szálláshely is található. Éppen ezért a közelmúltban a faluvezetés pályázati forrásból korszerűsítette a Fenyves-pusztához vezető utat, amelynek köszönhetően most már könnyebben megközelíthető a település egyik legnagyobb természeti értéke. A Tuzson Arborétum különben pár évvel ezelőtt megkapta a Nógrádikum elismerést is.

Épített és természeti kincsek

Legnevezetesebb a 13–16. században épült Árpád-kori Szent Mihály római katolikus templom. Ennek szomszédságában áll a nemesi udvarház romja. Az erődszerű épület a Tari családé volt, és 2014-ben Nógrádikum díjat is kapott. További látványosság a Magyar Hősök Emlékműve a faluközpontban. A 21-es főút mellett helyezkedik el a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark és Béke Szentély, amelyet 1992-ben a Dalai Láma avatott fel. A természeti értékek közül pedig kiemelkedő a Felső-Csevice-forrás, valamint a Tuzson Arborétum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában