almanach 2019

2019.08.26. 11:20

Bemutatkozik Kozárd, ahol a falufelújítás és a turizmus a fő cél

Erős közösség, új agrárium és kiváló gasztronómia jellemzik a települést, ezért ma már egyre több fiatal gondolja úgy, hogy érdemes Kozárdra költözni.

Tóth-Nagy Orsolya

 

Kozárd

Polgármester: dr. Hajasné Banos Márta

Jegyző: Molnárné dr. Kontra Bernadett

Alpolgármester: Figuráné Csáki Zsuzsanna

Képviselő-testületi tagok: Csonkáné Makovnyik Lejla, Deák Lajosné, Hizsnyai Gergely

Elérhetőség: Kozárd, Fő út 12.

Hivatal: Szurdokpüspöki Közös Önkormányzati Hivatal Alsótoldi-Kozárdi Kirendeltség – 3069 Alsótold, Szabadság út 6.

Civil szervezetek: Kozárdért Alapítvány, Cserhátalja Vidékfejlesztési Egyesület, Zöld Pihenő

Alapítvány, Kozárdi Polgárőr Egyesület, Mária Út Egyesület, Nagymezei Vadásztársaság, (megszűnt), DAGENE Dunamenti Állatfajták Nemzetközi Génmegőrző Egyesülete, Palócföldi Népi Iparművészek Egyesület, Sirály Sportegyesület

Kozárdon 2002 óta követett irány az értékmegőrzés, a tiszta környezet, a magyar múlt és a jelen tisztelete, a jövő alkotó formálása. Ezek a gondolatok és tettek vezérlik a falu vezetőit és polgárait egyaránt.

– 2006-tól már szennyvíz-rendszert, új faluházat avattunk és híres fesztiválokat rendeztünk. A folyamat nem állt le, hiszen a közelmúltban 84 millió forint támogatásból megújult a Fő út és a Damjanich út vízelvezetése, amely a Cserhátból lezúduló víznek a kozárdi tóba vezetésével sokat javított a vízgazdálkodáson – mondta el dr. Hajasné Banos Márta polgármester. Hozzátette: ennek a folytatása lesz a mintegy 80 millió forint Vidékfejlesztési program által megvalósuló külterületi út, amely segíti a falu határának agrár és turisztikai megközelítését. További huszonhatmillió forintból, szintén egy vidékfejlesztési program keretében szépül meg a faluház és a kápolna feletti kilátóterasz, és évtizedes várakozás után az Alsótolddal közös, 170 millió forint összegű turisztikai fejlesztés keretében megkezdődik a ma romos kúria felújítása.

– Az új kúriában helyet kapnak a szarmata kori őslénytani leletek, a kozárdi tó és az új agrárium által életre keltett rovar- és vadvilág élőhely bemutatók, valamint a palóc kézművesek és festők remekei.

Elénk tárul itt Kozárd dicső történelme, a Mátyás király legenda, hiszen a falu 1472-ig királyi vadászbirtok volt. Mindez közelebb viszi a közösséget a természethez és a nemzet történelméhez – mesélte a polgármester, aki azt is elárulta, hogy a faluban gyerekeknek szóló játékok is megvalósulnak.

A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban a polgármester elmondta, megható Trianon emlékmű és Magyar Haza Emlékhely létesül gyönyörű freskó trilógiával. Emellett a Magyar Falu Program keretében is tovább fejlődik a település, és egyre inkább kedvelt konferenciahelyszínné válik. A Turizmus Minőségi Díjas Vadvirág étteremben nagy gonddal ápolják a magyar és az autentikus palóc gasztronómiát.

Dr. Hajasné Banos Márta, Kozárd polgármestere hisz a falu további fejlődésében
Fotó: L.B. / NMH

Megkérdeztük: milyen az élet Kozárdon?

Hizsnyai Gergely: Sokan nem értékelik, hogy mennyire szép a vidék. Sok előnye van Kozárdnak, hiszen jó a levegő, nyugodt a környezet és rengeteget fejlődött. A méhészet miatt évekkel ezelőtt mindenképp faluba szerettem volna költözni és itt megtaláltam az otthonom. Szeretek Kozárdon élni és képviselő-testületi tagként megpróbálok mindenben segíteni a településnek.

Hajas Péter Pál: Sokat jelent számomra Kozárd, jórészt itt nőttem fel és most is itt élek. A településen és térségében fenntartható mezőgazdasági termelést folytatunk: helyreállítjuk az agrár ökoszisztémákat és a szolgáltatásokat, élőhelyet teremtünk a fontos beporzó rovaroknak és a mezei apróvadállománynak. Ezek által szebb táj és környezet fogadja az erre járókat.

Figuráné Csáki Zsuzsanna: Ide születtem, ide köt minden. Mindig az volt a cél, hogy itt segítsem az embereket, és jobban tudjunk élni. Valahol olyan itt a közösség, mint egy nagy család. Alpolgármesterként is tevékenykedem a településen, így napi kapcsolatban vagyok az emberekkel. Önkormányzatunk számára kiemelten fontos a turizmus, amelyet szeretnénk tovább erősíteni.

Csipkével őrzik a hagyományokat

Több mint egy évtizede rendeznek Kozárdon csipkekonferenciát, amely mostanra hagyománnyá nőtte ki magát. A rendezvény a Palócföld Népi Iparművészek Egyesülete szervezésében valósul meg évről évre.

A szervezet még 2002-ben alakult meg azzal a célzattal, hogy a palóc népi kismesterségeket, valamint a népművészeti és kézműves értékeket megőrizze és átörökítse. Továbbá szeretnék összefogni a vidék és a kistérség társadalmának népművészettel foglalkozó mestereit is. Az egyesület többek között kiállításokat, továbbképzéseket, bemutató, valamint alkotó gyermekfoglalkozásokat is tart.

A csipkekonferenciára külföldről is érkeznek vendégek
Fotó: L.B. / NMH

Török János, az Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a kozárdi csipkekonferenciára mindig érkeznek hazai és külföldi vendégek is, ahol a szakmai bemutatók mellett műhelymunka keretében tudást cserélhetnek egymással a résztvevők.

Emellett egy-egy kirándulás alkalmával minden évben bemutatják a vendégeknek a helyi kulturális és természeti értékeket. A rendezvény ideje alatt, aki a településre látogat, egy hangulatos kiállítás keretében pedig megcsodálhatja a legszebb csipkéből készült alkotásokat, így például különféle ruhadarabokat és ékszereket is.

– A több napos esemény célja a hálózatépítés az élő néphagyományért, valamint a közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kapcsolatok erősítésén keresztül – közölte Török János.

Mint mondta, a csipkekészítéssel foglalkozók arra törekednek, hogy bárhol a világon tovább éltessék a magyar nemzeti identitást.

Dr. Hajas Pál, mezőgazdasági szakember

– Miért tartja fontosnak a vidéki turizmust és annak felkarolását?

– Vidéken hihetetlen értékek vannak, a hagyományok és a legendák itt valóra válnak és örökké élnek. A városiakat hívjuk és várjuk, hiszen a vidék nekik ajánlja a közjavakat: a szép tájat, a pihentető környezetet, a csendet, na és a jó ételeket és a finom borokat.

Dr. Hajas Pál
Fotó: L.B. / NMH

– Családjával együtt Kozárdon él. Mit jelent önöknek a nógrádi kistelepülés?

– Az agroturizmus és a magyar vidék fejlesztése tőlem már-már elválaszthatatlan. Kozárd példája már 2006-ban sikerrel szerepelt Rómában az Európa Ízei kiállításon, 2007-ben Barcelonában, 2008-ban pedig Svédországban. A kozárdi étterem a magyar és palóc ételek gasztronómiájáért 2008-ban kapott turisztikai nívódíjat, 2012-ben Rozmaring díjat, s 2015-ben és az idén másodszor Európai és Magyar Turizmus minőségi díjat.

– Milyen céljai vannak a jövőt illetően?

– Amíg erőnk és tehetségünk marad, feleségemmel, Kozárd polgármesterével és gyermekeinkkel folytatjuk a vidék, s benne elsősorban Kozárd és környéke fejlesztését. Továbbra is szem előtt tartom az egyetemi ifjúság nevelését, különösen unokáink igaz magyar hazafivá, a nemzet történelmét és irodalmát ismerő fiatalokká formálását. Reméljük továbbá, hogy mielőbb elkezdődik a Cserhátalja Turisztikai Látogatóközpont építése, amely egy turisztikai irodával marketingközpontja lesz a környező településeknek is.

Fontos szerepet kap a gazdálkodás

Kozárdon a turizmus elengedhetetlen része a szoros kapcsolatban levő gasztronómia és mezőgazdaság. A környéken őshonos állatokat tartanak, mint például a mangalica, a szürke marha, a bivaly és a cigája juh. Úgy védik és őrzik ezeket a fajtákat, hogy a turizmuson keresztül hasznosítják őket. A határban modern talajkímélő és vízmegőrző gazdálkodás folyik, amely során kultúr- és gyomnövényeket kutatnak, amelyek vonzzák a beporzó rovarokat, s egyúttal az apróvadak, a fogoly, a fácán és a nyúl állományát gyarapítják.

Látnivalók

A Palócföld déli kapujában fekvő ezeréves Kozárd sok építészeti, kulturális és gasztronómiai értéket tár elénk. A kápolna, a Palóc Galéria, a 33 köztéri szobor, az országzászló és az identitás emlékmű a magyar múlt és a jelen példája. Itt vezet át Szentkút felé a Mária-út Medjugorje-Czeshtochowa közötti ága, ahol a Mária-kert a zarándokok megpihenő, imádkozó pontja. A turistákat Kozárdon tiszta, kényelmes szálláshelyek, kiváló étterem, barátságos emberek s 2020-tól turisztikai központ fogadja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában