almanach

2019.08.19. 11:20

Bemutatkozik Héhalom, ahol fejlesztések sokasága valósult meg

Több intézmény épülete is megújult nemrég a településen, de hamarosan újabb beruházások veszik kezdetüket.

Tóth-Nagy Orsolya

Kóstoló Nógrád legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a héhalmi böllérfesztiválon Fotó: L. B./NMH

Fotó: Balazs Ladoczki

Fejlesztések sokasága valósult meg az elmúlt évek során Héhalomban. Közel 47 millió forintos támogatásból korszerűsítették például az egészségügyi mikrocentrumot.

Héhalom

Polgármester:

Bakos József

Alpolgármester:

Molnár Sándorné

Jegyző:

dr. Zsiga Szilvia

Képviselő-testület:

Farkas Ferenc,

Gódor Róbert,

Jakubné Szita Marianna,

Molnár Sándorné,

Péter Anna,

Tóth Andrea

Elérhetőség:

3041 Héhalom, Petőfi út 1.

Tel., Fax: 06/32-482-045

Civil szervezetek:

Bor és Barátság Egyesület,

Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület, Héhalom Községért Közalapítvány, Rózsakör Nyugdíjasklub, Római Katolikus Egyházközség, Rózsafa Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Héhalom Község Sportegyesülete, Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Lakosságszám: 982 fő

– A munkálatok során megújult a háziorvosi, az iskola-egészségügyi, a fogorvosi, a védőnői, valamint az ügyeleti ellátás – mondta Bakos József polgármester.

Hozzátette: a mikrocentrum kívül-belül korszerűbb lett és eszközöket is vásároltak. A beruházás által modern egészségügyi komplexumot hoztak létre, így a szolgáltatások egy épületbe kerültek. A közelmúltban továbbá új köntöst kapott az óvodai főzőkonyha, amely során új berendezéseket is vásároltak. Ezen felül hamarosan megújul az óvoda, valamint egy bölcsődét alakítanak ki több mint 120 millió forintos támogatásból. A munkálatokkal a szakemberek várhatóan még idén ősszel végeznek.

Több 10 millió forintból korszerűsítették a közösségi házat, valamint a polgármesteri hivatal épületét. Mintegy 36 millió forintból új műfüves pályát is létrehoztak a településen, de megújult a sportpálya is, ahol nemsokára elkészül a lelátó.

– Fontos a település számára ez a projekt, hiszen több mint száz igazolt játékosunk van. Ráadásul az edzéseket és a felkészüléseket nem tudták hol megtartani a csapatok, mindig egy másik településen kellett pályát bérelni – közölte Bakos József.

Idén elkészült egy másik beruházás is 33 millió forintból, amely során a csapadékvíz-elvezetést oldották meg a községben. A vízelrendezésre kapott támogatásból a helyi Szabadság utca újult meg.

– A vízelvezetés mellett új, szilárd aszfaltburkolatot kapott az utca – árulta el a polgármester. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban a faluvezető elmondta: szeretnék felújítani a polgármesteri hivatal tetőszerkezetét, illetve garázst építeni a helyi tűzoltószertárhoz.

Kóstoló Nógrád legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a héhalmi böllérfesztiválon Fotó: L. B./NMH

Megkérdeztük: Milyen az élet Héhalomban?

Drégeli Györgyné: A szülőfalum Héhalom, sokat jelent számomra. Igyekszem mindenben segíteni, amiben csak tudok. A falu legnagyobb rendezvényén, a böllérfesztiválon például én töltöm be Bölléres Bözsi szerepét: minden évben szórakoztató, ugyanakkor hagyományőrző megnyitóbeszédet mondok. Nagyon jól esik, hogy számítanak rám és a szívügyemnek érzem ezt a feladatot.

Tóth Andrea: Tizenhét éve élek a településen. A sport által kerültem kapcsolatba a helyiekkel, ugyanis van egy női futballcsapat, amelyben én is játszom. Jelenleg testnevelést oktatok. Azt gondolom, hogy a falu nagyon élénk mind a közösségi életben, mind a sportban. Emellett képviselő is vagyok, így a testület többi tagjával igyekszünk mindent megtenni a településért.

Tóth László: Szeretek itt élni, több mint húsz éve ez a falu az otthonom. Aktívan dolgozom és kiveszem a részem a közösségi életből. Mintegy 10 éve tevékenykedem a helyi sportegyesület elnökeként, emellett a nyugdíjasklub tagja vagyok. Nagyon örülök annak, hogy Héhalom ennyit lépett előre az elmúlt években, valamint annak, hogy a sportegyesület fejlődése is fellendült.

Háromnyílású híd

Egy országos védettség alatt álló építmény található a településen, mégpedig a Háromnyílású műemlék kőhíd, amelyet még 1833-ban építettek. 2016-ban Nógrádikum díjjal ismerték el a híd különlegességét. További látnivaló Héhalomban az Öregtemplom-dombja, amely több korszak régészeti emlékét őrzi és ásatások is zajlottak már itt. Érdemes még megtekinteni a Római Katolikus Templomot, de a Falumúzeumot is, amelynek egy népi lakóház ad otthont.

Szilágyi Albert, a település korábbi polgármestere

– Milyen szerepet töltött be Héhalom életében?

– Amikor Héhalom önálló falu lett, 1990-ben a rendszerváltáskor tanácselnök lettem, majd polgármester. Akkor még nem gondoltam, hogy ez hatszor megismétlődik. Összesen huszonnégy évig voltam a településen polgármester. Mint a falu vezetője, sok mindennek a részese voltam, így például a faluközösség szervezésének is.

– Ön szerint milyen a közösségi élet és jelenleg mit tesz a faluért?

– Nagyon sokrétű. Ahogy a korábbi évtizedekben, most is elmondható, hogy a faluközösség kis közösségek nélkül nem létezik. Sorra alakultak a civil szervezetek a településen, és nemcsak formálisan léteznek, hanem tevékeny szerepet is vállalnak a falu életében. Nagyon jó dolognak tartom, mert ez összetartja az itt élőket és az a legfontosabb, hogy valóban legyen egy közösség. Jelenleg a nyugdíjasklub aktív tagja vagyok, de részt veszek a helyi értéktárbizottságban is, valamint a rendezvényeken is jelen vagyok. Nem szakadtam el a település közéletétől.

– Milyen fejlesztések zajlottak a polgármestersége alatt?

– Felújítottuk az intézményeinket, bővítettük az iskolát, megépítettük az utakat, a közvilágítást, a ravatalozót, az orvosi rendelőt, a mentőállomást, a sportöltözőt, de a polgármesteri hivatal épületét is. Azt lehet mondani, hogy a teljes infrastruktúra kialakult, az intézmények – a könyvtártól az óvodáig – megkezdték működésüket. Emellett számos civil szervezet alakult, de segítettem a helyi futballcsapatot is, hiszen 34 évig voltam az edzője.

A helyi tűzoltó-egyesület tizennégy településen segíti a környékbelieket

Több mint 80 fő alkotja a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, amelynek nemcsak helyiek a tagjai, hanem a környékbeli települések lakosai is, ráadásul a férfiak mellett nők is az egyesületben tevékenykednek. Néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy létrehozzák a szervezetet, amelynek már szertárat is építettek önkormányzati forrásból, valamint különböző adományokból.

– Ezelőtt több alkalommal is gondot okozott a vonulási idő, hiszen a távolság miatt sokáig tartott, mire a tűzoltók kiértek egy-egy káresethez. Három helyről, Pásztóról, Hatvanból és Bercelről indultak, hogy segítséget nyújtsanak a térség településein élők számára. Mostanra ez a probléma megoldódott. Olyan önkéntes szervezet jött létre, amely országos szinten is egyedülállónak mondható, hiszen az egyesületeknek akár 15–20 év is szükséges, mire eljutnak arra a szintre, ahol most a héhalomi tart – mondta Bakos József, aki a falu ugyancsak önkéntes tűzoltóként tevékenykedő polgármestere.

Laktanya és modern gépjárműfecskendő áll a rendelkezésükre
Fotó: L. B. /NMH

Hozzátette: nagyon hálás azért, hogy ilyen színvonalú laktanya van a településen, amely által 14 településen segítik a környékbeliek biztonságát. A település vezetője kitért az önkéntes tűzoltók vonatkozásában arra is, hogy most már teljes jogkörrel ellátott feladatokat teljesíthetnek, hiszen első kategóriás egyesületté váltak.

Bakos József azt is elárulta: ahhoz, hogy a működés megfelelő legyen, óriási eszközállománnyal kell rendelkezni, semmi sem hiányozhat. Mostanra ezeknek a 99 százaléka megvan, már csak apróságok kellenek. Az egyesület korszerű eszközökkel és járművekkel van felszerelve.

A megye legnagyobb lakomája

A héhalmi böllérfesztivál a megye legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, amelyet ebben az évben már ötödik alkalommal szerveztek meg. A népszerű fesztiválon minden évben több mint 20 versenyző szerepel, akik disznószúrással kezdik a napot, majd feldolgozzák azt, és ínycsiklandó finomságokat készítenek belőle. A rendezvényre nemcsak a megyéből érkeznek érdeklődők, hanem határon túlról is. A kulináris ízek mellett mindig nagy szerepet kapnak a palóc hagyományok és a zenés-táncos programok is, amelyek nélkül nincs böllérfesztivál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában