életerő minden cseppben

2019.08.02. 16:45

10 nógrádi anyukából csak 4 táplálja anyatejjel gyermekét

Tíz anyukából három-négy választja a természetes táplálási módot, holott a csecsemő számára a legideálisabb táplálék az anyatej.

Kakuk Klaudia

Forrás: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus elsejét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, 1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját. A WHO adatai szerint egyre több csecsemő hal meg, mert nem jut elég anyatejhez, ami a hat hónapon aluli babáknál mindennél fontosabb táplálékforrás egészen kétéves korig. Napjainkban az egész világon csökken a szoptatott gyermekek aránya, azonban Magyarországon egyre többen térnek át természetes táplálásra. Természetesen joga van minden édesanyának döntenie arról, hogy a tápszeres vagy a természetes táplálási formát választja-e.

– A csecsemő számára a legideálisabb táplálék az anyatej. A legjobban emészthető, feldolgozgató és teljes értékű táplálék, mivel megtalálhatóak benne mindazok a szükséges tápanyagforrások – fehérje, zsír, szénhidrát, ásványi anyagok és vitaminok – amelyektől jobbat el sem tudok képzelni. Előnye még, hogy tiszta, esetleges külső fertőzésektől mentes táplálékforrás, ami ideális hőmérsékleten jut be a baba szervezetébe, mindamellett, hogy olyan ellenanyagokat tartalmaz, amelyek védik a baba szervezetét a későbbi fertőzésekkel szemben – mondta dr. Nagypál Mária megyeszerte praktizáló csecsemő- és gyermekgyógyász.

Mint mondta, a szoptatási időszakban rendkívül fontos hogy az újdonsült édesanya milyen táplálékot vesz magához – javasolt a kalciumban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása – a tej minőségének megőrzése érdekében.

– A szoptatás idején az anyukáknak ugyanolyan összetételű táplálkozást tanácsolok, mint a terhesség alatt, sok folyadék fogyasztása mellett. Idővel minden anyuka ki fogja majd tapasztalni, hogy mi az, ami esetleg bántja a baba pociját. Tehéntejet, illetve tejterméket azonban csekélyebb mennyiségben ajánlok, mivel sok, esősorban bőrgyógyászati panaszt tud okozni a csecsemőnél – mondta dr. Nagypál Mária.

A szoptatás további előnyei közé tartozik még, hogy megóvja az édesanyát a szülés utáni depressziótól, vérzésektől, csökkenti a rák és a diabétesz kialakulását. Manapság a társadalmi nyomások miatt sok édesanya nem meri felvállalni, szégyenkezik, ha nem tud, vagy éppen nem akar szoptatni.

– Tudomásom szerint a megyénkben sem a legjobb a szoptatási arány, tapasztalataim alapján tíz anyukából három-négy választja a természetes táplálási módot. Én személy szerint nagyon anyatej-párti vagyok, és küzdök azért, hogy minél több anyuka szoptasson minél hosszabb ideig. Gyakran elmondom, hogy – főleg első szüléskor – szinte mindenkinek nehezen indul be a tej termelődése, meg kell szenvedni az elején. Ha a baba sír, nem az a megoldás, hogy rögtön a patikába szaladunk tápszert venni, mert biztos éhes a baba, hanem inkább mellre kell tenni – hangsúlyozta a gyermekgyógyász.

A mai világban rengeteg információforrás áll a leendő anyukák rendelkezésre, hogy időben felkészüljenek a szoptatásra, s a védőnő és a gyermekorvos is mindenben segítségükre van.

– Kérdezzenek, tájékozódjanak, olvassanak utána a témának már a terhesség alatt, hogy ne akkor szembesüljenek a problémával, amikor hazamennek a kórházból és sír a baba, esetleg még a tej sem jön. Vannak már külön erre szakosodott, úgynevezett szoptatási tanácsadók is, elsősorban a fővárosban – mondta a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában