cigistop

2019.07.22. 06:40

Sokan rá se bagóznak a dohányzás szabályaira, mégis kevés a bírságolás Nógrádban

Immár évek óta tilos dohányozni a közforgalmú intézmények és munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, a közösségi közlekedési eszközön és személyszállító vonaton. Nógrád megyében tavaly mintegy 600 egység helyszíni ellenőrzését végezték el a szakemberek.

Palchuber Kinga

Könnyen ráfizethet, aki tiltott helyen, például buszmegállóban gyújt rá Illusztrációs fotó: NMH

Fotós: Daniel Beran

A tilalom ellenére szerte a megyében találkozhatunk olyan dohányosokkal, akik fittyet hányva nem dohányzó társaikra ott gyújtanak rá, ahol éppen kedvük tartja. E szabályszegők kiszűrésére a járási hivatalok népegészségügyi feladatkörben eljáró munkatársai hatósági ellenőrzések keretében folyamatosan ellenőrzik megyénkben is a dohánytermékek fogyasztására, valamint az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatára vonatkozó tilalmak betartását, de a figyelmeztető feliratok alkalmazását is rendre felügyelik.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos elmondta: tavaly Nógrád megyében összesen 595 egység – elsősorban közterületek és egészségügyi szolgáltatók – helyszíni kontrollját végezték el a szakemberek. Két alkalommal volt kiemelt ellenőrzés a Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározva: a 2018. március 1-től április 30-ig terjedő időszakban vasúti állomásokat, buszmegállókat és aluljárókat; a május 15. és szeptember 15. közötti időszakban pedig a szórakoztató- és vendéglátóipari egységeket vették górcső alá.

Könnyen ráfizethet, aki tiltott helyen, például buszmegállóban gyújt rá Illusztrációs fotó: NMH

– Munkaidőn túli ellenőrzést 2018-ban 132 alkalommal – elsősorban közterületeken, valamint szórakoztató- és vendéglátóipari egységben – végeztek a népegészségügyi osztályok munkatársai. Egészségvédelmi bírság kiszabása természetes személlyel szemben egyszer történt – rendőrségi feljelentést követően – a dohányzási tilalom megsértése miatt – emelte ki a megyei tiszti főorvos.

Emellett Salgótarján és Balassagyarmat önkormányzatainak közterület-felügyeletei a közterületet érintő dohányzási korlátozások betartásával összefüggésben napi szinten végeztek ellenőrzéseket a játszóterek és az autóbusz-megállók területén: szabálytalanság esetén felhívták az érintett figyelmét, de helyszíni bírságot nem szabtak ki.

Az egészségügyi hatóság tavaly országosan a szórakoztató- és vendéglátóipari egységekben találta a legtöbb kifogást, így idén ezen egységekre kiemelten figyelnek. Más hatóság által észlelt dohányzási tilalom megsértését túlnyomó részben pályaudvarokon, buszmegállókban és aluljárókban tapasztalták. Szűkebb hazánkban 2019-ben eddig 261 ellenőrzést végeztek a járási hivatalok munkatársai: a legtöbb ellenőrzés – 116 helyszín – egészségügyi szolgáltató intézményben zajlott. A kiemelt munkatervi feladatok alapján közterületeken 46, szórakoztató- és vendéglátóipari egységekben 40 kontroll történt. Munkaidőn túli ellenőrzést 45 alkalommal végeztek: 16 alkalommal közterületen, 29 alkalommal pedig szórakoztató- és vendéglátóipari egységekben.

A törvényben foglaltak megsértése miatt panaszbejelentés a kormányhivatalhoz vagy a járási hivatalokhoz nem érkezett, továbbá egészségvédelmi bírság kiszabására ebben az évben ezidáig nem volt szükség. A megyei tiszti főorvos szerint az ellenőrzött egységek üzemeltetői és a szolgáltatásokat igénybe vevők összességében eleget tesznek a jogszabályokban foglaltaknak.

Sokba kerülhet a pöfékelés

2012. január 1-jétől szigorodtak a dohányzás feltételei: tilos dohányozni a közforgalmú intézmények és munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, a közösségi közlekedési eszközön és személyszállító vonaton. Három esztendeje pedig az előbb említett helyszíneken nem lehet elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus terméket sem használni. Több éve kormányrendelet írja elő, hogy a megfelelő Dohányzásra kijelölt hely és Tilos a dohányzás jelzések kihelyezése is kötelező. A hatóság tiltott helyen dohányzó magánszemélyt 20–50 ezer forintig, vagy a törvénysértőt 30 ezer forintig terjedő helyszínen kiszabott egészségvédelmi bírsággal sújthatja. A kötelezettségek betartásáért felelős személy 100–250 ezer forint, míg üzemeltető 1–2,5 millió forint bírsággal sújtható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában