akció

2019.07.07. 10:53

Rekordnyi szeméttől tisztították meg az Ipolyt

 A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei idén 12. alkalommal tartottak hulladékgyűjtési akciót az Ipoly folyón.

P. K.

Kenuval tisztították meg az önkéntesek a határfolyót

Fotós: GieszerR

– A kezdeményezés célja a térség környezeti állapotának javítása, a helyiek és az idelátogatók szemléletformálása, valamint azok hasonló munkákra biztatása. Ezúttal huszonegy szemétszedő nyolc kenuval tisztította az Ipolyt nyolc kilométer hosszan, amelynek Nógrádszakál és Ludányhalászi közötti szakaszán a napokban 145 zsáknyi – 13 köbméter – és több, nagyobb méretű hulladékot gyűjtött össze a csapat – mondta Kelemen Zoltán, az alapítvány elnöke. A kezdeményezés történetében eddig a résztvevők még soha nem szedtek össze ekkora mennyiségű szemetet.

Hozzátette: az önkéntesek a mederből, illetve a part gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték a hulladékot.

Kenuval tisztították meg az önkéntesek a határfolyót

Jellemzően műanyag palackokat, alumíniumdobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket találtak, de hűtőszekrény, gépkocsi-lökhárító, tűzoltó készülék, közúti jelzőkaró, vízisídeszka és több gumiabroncs is csúfította a környezetet.

Kelemen Zoltán ismertette: a szervezők csökkenteni kívánják a folyóban található szilárd hulladék mennyiségét, ezzel meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek a folyón keresztül a táplálékláncba. Az Ipoly alsó szakaszán a Magosfa önkéntesei már többször dolgoztak, amelynek eredményeként évről évre csökken a hulladék mennyisége. Az akcióval jó példát kívánnak mutatni a helybélieknek, hogy óvják a környezet állapotát és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.

Az alapítvány az idei akciót az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de a szlovákiai Bussa önkormányzata, a zebegényi Depo-Z Túraközpont és Ipolytölgyes település vezetése is hozzájárult adományaival a határfolyó újbóli megtisztításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában