kérvényre

2019.07.27. 06:50

Nógrádban is ötszáz forint jár méhcsaládonként

A magyar méhészeti ágazat az idén különleges figyelemben részesül, hiszen 2019 a beporzók éve. A méhészeket méhcsaládonként 500 forint összegű támogatással segíti az állam.

Veres Edina

A tavalyi méhpusztulás miatt jócskán volt okuk a füstölgésre, de a támogatás segíthet

Forrás: NMH

Fotós: H.M.

Újra virágzik a napraforgó, így a méhészek a tányéros virágú növénnyel bevetett földek mellé helyezték kaptáraikat.

Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnökhelyettese és Nógrád megyei szaktanácsadója elmondta: egy évvel ezelőtt a napraforgószezon alatt elveszítették a méhállomány 30–40 százalékát, helyenként még annál is többet.

A tavalyi méhpusztulás miatt jócskán volt okuk a füstölgésre, de a támogatás segíthet
Fotó: H.M. / NMH

– A tavalyi méhpusztulás következtében 600 millió forint „de minimis”, azaz csekély összegű támogatást különített el az agrárminisztérium a méhcsaládok egészségügyi kondíciójának megőrzésére. Ez méhcsaládonként 500 forintot jelent, amit az államkincstártól az egységes állatazonosító rendszerben (ENAR) nyilvántartásban szereplő méhcsaládok után igényelhetnek a méhészek. A kérvényt csak elektronikus formában lehet benyújtani július 15. és augusztus 31. között, ehhez azonban ügyfélkapu szükséges. Szeretnénk elérni, hogy a méhészeti tevékenység űzése – a horgászathoz hasonlóan – kötelező egyesületi tagsághoz, engedélyhez legyen kötve. A törekvésünk eléréséhez nagy segítséget nyújtott volna, ha a feltételek között ez is szerepelt volna, de jelenleg be kell érnünk annyival, hogy a kormány ígérete szerint a módosított rendeletbe belefoglalják – tudatta az elnökhelyettes, majd hozzátette: a kérelem helyes benyújtásában a megyei méhészeti szaktanácsadók és a falugazdászok tudnak segítséget nyújtani a méhészeknek.

A tavalyi méhelhullási incidenst követően rengeteg mintát gyűjtöttek a méhészeti egyesület, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, de egyértelmű eredményt sajnos nem tudtak kimutatni.

– Magyarországon ettől az évtől tilos a neonikotinoid hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használata, bár ennek ellenére még mindig hallani kisebb-nagyobb méhpusztulásokról. A méhészek és a szabályokat betartó gazdák számára is nagyon előnyös lenne, ha bevezetnék az elektronikus permetezési naplót, amely segítségével nyomon követhetővé válna, hogy mikor milyen vegyszer kerül ki a földekre. Emellett a Nébih létrehozta a 06-80/263-244-es zöld számot is, amelyen a méhészek bejelenthetik az általuk tapasztalt méhelhullásokat, így annak nyoma marad. Fontos azonban kiemelni, hogy a hívás csupán egy visszajelzés számunkra, hogy mekkora is valójában a probléma, de nem helyettesíti a méhmérgezések esetén szükséges, az állam által finanszírozott hatósági eljárásokat. Ezek keretében a hatósági állatorvosnak az elpusztult méhekből, míg a növényvédelmi felügyelőnek a növényzetből kell mintát gyűjtenie. Persze vannak olyan méhkímélő szerek, amelyekkel semmi baj nincs, hiszen a gazdák este, napnyugta előtt kijuttatják azokat a földekre és másnap reggelre nyomuk sincs – emelte ki Fekete József.

Az OMME elnökhelyettese arra is kitért, hogy Nógrád megyére a méhészek által tapasztalt negatív hatás kevésbé jellemző, mivel az itteni méhészek főként a Jászságba vándorolnak a napraforgó virágzása alatt, így ezek a gondok inkább ott jelentkeznek.

Élnek a vegyszerek a talajvízben

A vadon élő beporzók még védtelenebbek az emberek által használt kemikáliák hatásaitól, ugyanakkor a kaptárok lakói sincsenek biztonságban, mivel kevés esetben tudnak a szakemberek annyi mintát begyűjteni a földekről, amennyi elegendő a rovarokra veszélyes szerek kimutatásához. Fekete József szerint az a legijesztőbb az egészben, hogy a növényi részekkel ellentétben a tócsákból és a talajvízből vett minták vizsgálata szinte mindig pozitív eredményhez vezetett, ami azt jelzi, hogy a földeken használt vegyszerek a talajvízben „élnek tovább”. S ez nem a méhekről szól. Ezek a rovarok csupán jelzik, mekkora valójában a baj, hiszen azokat a növényeket, amelyekről a méhek a nektárt gyűjtik, mi, emberek fogjuk valamilyen formában elfogyasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában