károk

2019.07.13. 19:50

Egyre gyakoribb a vaddisznó Salgótarjánban, keresik a megoldást

Egy salgótarjáni lakos panaszkodott a Vásártéren rendre megjelenő és károkat okozó vaddisznókra a legutóbbi megyei közmeghallgatáson. Erre reagálva a Nógrád Megyei Önkormányzat tegnap a környék vadgazdálkodóival tartott megbeszélést a Megyeházán, ahol lehetséges megoldásokat kerestek a belterületeken egyre többször felbukkanó nagyvad visszaszorítása érdekében.

Palchuber Kinga

Fotó: Pongrácz Krisztina

A nool.hu internetes portálunkon is folyamatosan beszámoltunk az utóbbi időben Salgótarjánban zavartalanul közlekedő vaddisznókról. Olvasóink sorra küldik felvételeiket szerkesztőségünkbe a nagyvadak okozta károkról: nemrég a Csillagház környékén kaptak lencsevégre egy portyázó négylábút, de az Alkotmány úton, a Szerpentin úton, a Beszterce-lakótelepen, a Vásártéren és a Gagarin Általános Iskola környékén is felbukkant már a vad. Nemrég balesetet is okozott egy állat.

A városi önkormányzathoz két évvel ezelőtt több mint harminc, míg tavaly 21 alkalommal érkezett lakossági bejelentés a lakott terület közterületén vagy magánterületén megjelenő vadállatokkal kapcsolatban. Amennyiben nem mezőgazdasági vadkárról van szó, az önkormányzat haladéktalanul írásban tájékoztatja az illetékes vadásztársaságot. Ez esetben a bejelentéssel kapcsolatban a vadásztársaság saját hatáskörén belül jár el és megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy csökkentse a lakott területen megjelenő vad egyedszámát.

[eweb-voting id="2739680"]

A legutóbbi megyei közmeghallgatáson egy salgótarjáni lakos kereste fel a megye vezetőit, s kérte: találjanak megoldást a vad okozta rongálásokra. E panaszra reagálva Nógrád Megye Önkormányzata tegnap a környék vadgazdálkodóival tartott megbeszélést a Megyeházán, ahol az Ipoly Erdő Zrt., a Szánas Vadásztársaság, a Kohász Vadásztársaság, a Varjúhegy Vadásztársaság, valamint a 202-es számú Nógrád-Cserháti Vadgazdálkodási Tájegység szakemberei közösen keresték a lehetséges megoldásokat a fennálló vadproblémára.

A jelenlévők elmondták: országos szinten is tapasztalható, hogy már lakott területen is egyre többször okoz gondot a vadon élő állatok felbukkanása. Ennek okát nemcsak a területrészenként elszaporodott vadállományban látják, hanem az emberi felelőtlenségben – állatok etetése, elhanyagolt ingatlanok – is.

Hozzátették: mivel jogszabály szerint a belterület nem része a vadászterületnek, így az ottani fegyverrel történő elejtés engedélyköteles, amit a városi önkormányzat megkeresése alapján a rendőrhatóság ad ki a helyileg leginkább illetékes vadásztársaság, vagy erdőgazdaság számára. A belterületi vadászengedély kiadásáról mindig tájékoztatják a lakosságot. Az elmúlt hónapban a Besztercén, jelenleg pedig a vadászatra jogosultak a Meredek és Szerpentin út térségén végezhetnek vadelejtéseket.

Fontosnak tartanák a lakosság tájékoztatását, a jogszabályok konkretizálását, más települések pozitív példájának követését, a vadelejtés fokozott felügyeletét – belterületi vadász alkalmazása –, egy kamerarendszer kiépítését az érintett részeken és a kiemelt megfigyelést.

A jövőben az elhangzottakat egy hivatalos együttműködéssel is megpecsételnék a résztvevők.

Otthonosan mozog a vaddisznó

A vaddisznó intelligens, alkalmazkodó faj, és ahol nem vadászhatnak rá, ott előszeretettel megtelepszik. A mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban a jogszabályban felsorolt vadfajok által okozott kár esetén az érintett, ha a vadászatra jogosulttal a kártérítés ügyében nem jut egyezségre és bírósághoz sem fordul, a település jegyzőjénél kezdeményezheti kárfelmérési eljárás lefolytatását. A lakott területen rekedt, sebzett vad esetén a vadásztársaság a helyszínre kiérkező rendőrjárőrrel hárítja el a veszélyhelyzetet. Lakott területen belül az ingatlan tulajdonosa fordulhat az illetékes vadásztársasághoz, ha az nem ismert, bejelentést tehet a polgármesteri hivatalban is. Ezt soron kívül továbbítják az érintett vadásztársaságnak. A kár megelőzésében mind a vadászatra jogosult, mind a föld használója köteles közreműködni.

 

Címkék#vaddisznó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában