tábor

2019.07.05. 13:50

Ráróspusztai példa: gondoskodnak az elesett gyermekekről

A Hanns-Seidel-Alapítvány idén 8. alkalommal rendezi meg a Példaképtábort a Polgári Szécsényért Alapítvánnyal közösen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ingyenes programokkal, zöldség- és gyümölcskóstoltatással támogatja a tábort.

Lászlók Judit

A tábor célja elsősorban az, hogy kikapcsolódási és üdülési lehetőséget teremtsen a tanulók számára

Forrás: NMH

Fotós: H.M.

Nógrád megyében sok ezer olyan gyermek él, akik még soha nem voltak nyaralni. A tábor célja elsősorban éppen ezért az, hogy kikapcsolódási és üdülési lehetőséget teremtsenek számukra, de ennél is lényegesebb, hogy példaképet állíthassanak a tanulók elé. Ezenkívül fontosnak tartják, hogy a hátrányos helyzetű gyermekekből ne váljon hátrányos helyzetű felnőtt.

– Idén 95 gyermeket látunk vendégül, hiszen a Pallas Athéné Alapítvány segítségével az eddigieknél hússzal több iskolásnak tudunk helyet biztosítani. A résztvevőket a környékbeli települések iskolái választják ki. Az egy hétig tartó változatos programok keretében számos vendégelőadó is szerepel – mondta Varga Krisztina, tábor­vezető.

A tábor célja elsősorban az, hogy kikapcsolódási és üdülési lehetőséget teremtsen a tanulók számára
Fotó: H.M. / NMH

Tavaly csatlakozott a táborhoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ami szeretné felhívni a figyelmet az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra többek között.

– A cél, hogy felvilágosítsuk a gyermekeket az egészséges életmód és helyes táplálkozás fontosságáról. Ebbe a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hasznos elemeinek a megismertetése és népszerűsítése is beletartozik. Nem titkolt cél, hogy a helyi termékekre irányítsuk a figyelmet és tudatos vásárlókat neveljünk – mondta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője.

Hozzátette: a résztvevők kipróbálhattak interaktív játékokat, köztük VR-szemüveget, telefonos alkalmazást, foglalkoztatófüzetet is, valamint érzékszervi feladatokat is kaptak a gyerekek.

Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke elmondta, hogy a környékbeli gazdák összefogásának köszönhetően idén is kaptak ajándékot a táborozók, ezzel is felhívva a figyelmet a helyi termelőktől való vásárlás fontosságára.

Európa kultúrájával ismerkednek

A Példaképtábort a megyei hátrányos helyzetű, 8 és 12 éves kor közötti gyermekek számára rendezik meg. Emellett az idei év fő célkitűzése: az európai népek kultúrájának, nevezetességeinek megismerése, valamint a különböző gondolkodásmódok és kultúrákból származó emberek kölcsönös elfogadása. A tábor elején a gyerekek kapnak egy gyűjtőfüzetet; a jól teljesített feladatokért tallérok járnak. Ezt végül a támogatók által egész évben felajánlott tárgyakra lehet beváltani. Így a tanulók ruhákkal, játékokkal és iskolai felszerelésekkel térhetnek haza. A Polgári Szécsényért Alapítvány pedig – minden évben évfolyamnak megfelelően – iskolai felszerelési csomagot ad a résztvevőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában