almanach 2019

2019.07.04. 11:20

Bemutatkozik Kishartyán, ahol jelentős lépéseket tettek a fejlődés útján

Az elmúlt közel három esztendőben több mint nyolcvan millió forint érkezett Kishartyánba. Az ebből származó fejlesztések jelentős része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretien belül valósult meg, azonban némi önerő is társult mindehhez. Ennek az összegnek köszönhetően többek között megtörtént az önkormányzat energetikai fejlesztése, és hamarosan elkezdődik az óvodáé is.

Gerhát Karina

Balról: Becsó Károly, Sándor Attila, Becsó Zsolt és Deák Attila a megújult községháza átadásán

Forrás: NH

Fotós: Hűvösi Csaba

 

Kishartyán

Polgármester: Sándor Attila

Alpolgármester: Ferencz Róbert

Jegyző: Schirling István Sebestyén

Képviselő-testület:

Kuzselkáné Antal Kinga, Ferencz Viktor, Antal Zsolt

Bizottság:

Vagyonnyilatkozat Nyilvántartó és Ellenőrző Bizottság,

elnök: Ferencz Viktor

Községháza:

Cím: 3161 Kishartyán, Rákóczi út 70.

Tel.: 32/403-200

Lakosság száma: 558 fő (2019. január 1.)

Civil szervezetek:

Kishartyán Községért Alapítvány, Kishartyáni Polgárőrség

Vállalkozások száma: 22

Jeles napok:

június: Ménes-patak főzőverseny; július 26: Szent Anna-nap, templombúcsú; november 1.: Mindenszentek Királynéja, a templom védőszentjének ünnepe

Az elmúlt közel három esztendőben több mint nyolcvanmillió forint érkezett Kishartyánba. Az ebből származó fejlesztések jelentős része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretien belül valósult meg, azonban némi önerő is társult mindehhez. Ennek az összegnek köszönhetően többek között megtörtént az önkormányzat energetikai fejlesztése, és hamarosan elkezdődik az óvodáé is.

beruházás – Van még mit tenni a településen, de az utóbbi 2,5 év során, amióta az időközi választásokon a helyi polgároktól megkaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy vezessem a falut, több mint 82 millió forinttal lett gazdagabb a község – mondta Sándor Attila.

A polgármester hozzátette: mintegy 25 millió forintból valósult meg többek között az önkormányzat energetikai fejlesztése. Ezen projekt keretein belül külső homlokzati, illetve födémszigetelést hajtottak végre, továbbá megtörtént az akadálymentesítés is.

Mindezek mellett korszerűsítették a fűtést, átépítették az elektromos rendszert, valamint napelemmel is ellátták az épületet. Hamarosan elkezdődik továbbá a helyi óvoda energetikai korszerűsítése is, amely több mint 25 millió forintból fog megtörténni. Ezen intézményen is az önkormányzatéhoz hasonló munkálatok valósulhatnak meg. A település a helyi identitásprogramnak köszönhetően közel 1,5 millió forintot költhet a rendezvények lebonyolítására.

Ezeken kívül a közelmúltban szabadtéri színpad, egy pavilon, valamint számos járda is épült Kishartyánban, továbbá a mellékutakon is történtek javítások, illetve az orvosi rendelő belseje is megújult. A helyi közbiztonság növelése érdekében négy kamerát is felszereltek a község épületeire. A jövőbeni tervek között szerepel továbbá a templom, valamint az orvosi rendelő külső felújítása is.

Balról: Becsó Károly, Sándor Attila, Becsó Zsolt és Deák Attila a megújult községháza átadásán
Fotó: Hűvösi Csaba / NH

Megkérdeztük: mi a véleménye Kishartyánról?

Ihracska János

Ihracska János: – 1964-től, születésem óta élek a faluban. Nagyon szeretem a települést, amióta az eszemet tudom mindig a nyugalom, a családias hangulat és a jó közösség jellemezte. Lokálpatrióta ember vagyok, éppen ezért soha nem költöznék el szeretett falumból. Helyi vállalkozóként igyekszem támogatni a község fejlődését, ami néhány esztendeje már jó irányba halad.

Sándorné Kaspár Paulina

Sándorné Kaspár Paulina: – 2001-ben házasságkötésem révén kerültem a községbe, 2012 óta dolgozom a helyi hivatalban. A városi élet után örültem, hogy falun tölthetem a mindennapjaim, mert itt minden más. Tetszik a csendesség, a hegyek, az erdők, továbbá közel vagyunk Salgótarjánhoz is. Szeretem a helyieket, akikkel szinte egy nagy családként tekintünk egymásra.

Hanzel Elemér

Hanzel Elemér: – Balassagyarmaton születtem, de nősülésemkor, 1955-ben a faluba jöttem. Gyorsan megtaláltam a helyem, megszerettem az ittenieket és hamar a közösség teljes jogú tagjaként tevékenykedtem. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy elhagyjam Kishartyánt, azonban így a 83. évemet taposva, ha még kötelező lenne, akkor sem tudnék máshová költözni.

Nógrádikummá választották a település egyik ékességét

Az oldalvölgy kis nyúlványán álló római katolikus templomot valószínűleg a tizenötödik század végén építették.

A műemlék déli oldalán négy gótikus ablak található, amelyek közül a két első alacsonyabban helyezkedik el, mint a másik kettő. Az utolsó a régi gótikus szentély egyetlen nyílászárója. A jobb oldalon még látható egy beugrás és a volt diadalív helye is. A szentély felett megtekinthető két konzolkő is, amelyek közül az egyik északnyugati a másik pedig délkeleti irányban található. Egy öreg és egy ifjú király feje látható rajtuk, valószínűleg Szent István és Szent Imre – egyes állítások szerint két török vezér – arcképét ábrázolja. 1712-ben leverték a bordásboltozatot, sík menyezettel fedték, nyugat felé pedig bővítették is és orgonakarzatot kapott.

Gótikus ablakok díszítik a templomot
Fotó: H.Cs. / NMH

Ugyanekkor épült a nyugati homlokzat is, amit 1735-ben restaurálták, de 1761-ben már elhanyagolt állapotban volt. 1936-ban és 1975-ben ismét rendbe tették, amit a homlokzaton lévő felirat is bizonyít. 2000-ben korszerűsítették és új palával fedték a templom tetőszerkezetét.

Ferencz Róbert, a település alpolgármestere

Ferencz Róbert

– Miért szeret Kishartyánban élni?

– Születésem óta a község lakója vagyok. Szüleim, nagyszüleim, de korábbi felmenőim is hosszú évekre visszavezethetően a településről származtak, és mindig aktív részesei, alakítói voltak a falu történetének, fejlődésének. Családom jövőjét is itt képzelem el, éppen ezért fontosnak tartom, hogy Kishartyán élhető hely legyen, ahol gyermekeink nyugodt, tiszta és fejlődő településen nőhetnek fel. Úgy gondolom, szép természeti környezetben élünk, ráadásul közel a megyeszékhelyhez. Összességében minden adott a mai elvárásoknak megfelelő falusi élethez.

– Hogyan veszi ki a részét a falu közösségi életéből?

– Jelenleg a képviselő-testülettel és a Kishartyán Községért Alapítvánnyal együtt szervezzük a helyi közösségi életet. Programjainkkal igyekszünk minden korosztályt megszólítani és megmozdítani. Vannak már hagyományos rendezvényeink, amelyek előkészítésében és lebonyolításában is szerepet vállalok.

– Milyennek tartja a helyi emberek egymás közötti kapcsolatát?

– Pedagógusként egy osztályhoz hasonlítanám a közösségünket, ami tele van egyénenként értékes emberekkel, ugyanakkor nagyon nehéz egységes és összetartó csapatot alkotni belőlük. Fontos lenne, hogy nyitottak legyünk egymás iránt és higgyünk a közösség összetartó erejében. Ezt tartom a jövő legfontosabb, ám egyben a legnehezebb feladatának is.

Harangtorony és kripta is található a kisközségben

A faluközpont meghatározó eleme a harangtorony, amely a 19. század közepén homokkőből épült. Belsejében fából készített lépcsőszerkezet vezet fel a toronyba, ahol jelenleg két harang található. Régebben egy harmadik, kis méretű is el volt ott helyezve, azonban az 2005-ben kikerült a község ravatalozójába. A harangtorony déli homlokzatán található a bejárati ajtó, az északin pedig egy mélyített boltívben a feszület, valamint Szent István király arcképének a domborműve látható. Ugyanezen a homlokzaton van elhelyezve egy emléktábla, amelyen a második világháborúban elesett kishartyáni katonának neve olvasható. Említést érdemel továbbá a harangtorony tetején található kovácsoltvas feszület is, ami igényes mestermunka eredménye.

Homokkőből épült a kis torony
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

A régmúlt időkről maradt a falura az 1820 tájékán homokkőből épült Bay Ferenc helyi birtokos síremléke, amely a templom melletti dombon található. Maga a kripta két részből áll, a domb tetején lévő emlékműből, illetve a belsejében található sírboltból, ahová Bay Ferenc és családtagjai vannak eltemetve.

Erről híres

Pintér Sándor, a palócok néprajzkutatója, régésze és történetírója volt. Nem a település szülötte, azonban gyermekéveit már Kishartyánban töltötte. Iskolái után ügyvédként praktizált, azonban hírnevét történetírói munkásságával alapozta meg. Műveiben sokat emlegeti Kishartyánt, írt róla az 1897-ben megjelent Szécsény és közvetlen vidéke a honfoglalás előtti korban című könyvében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában