táborlakók

2019.07.17. 13:50

Külföldi fiatalok is a szécsényi táborban angoloznak

Manapság, ha valaki munkára jelentkezik, az interjú során biztosan szóba kerül, hogy az anyanyelvén kívül vajon beszél-e valamilyen idegen nyelvet és mennyire jártas a számítástechnikában.

Szenográdi Ferenc

Napjainkban egyre fontosabb az idegen nyelv elsajátítása – mondta Szerémi Soma, a helyi katolikus iskola diákja, aki szeptemberben a XII. évfolyamon folytatja tanulmányait, de angol nyelvből már zsebében van az érettségi. A nyári hónapokban diákmunkásként vesz részt a Szécsény(ért) Ékes Alapítvány által rendezett angol nyelvi táborban. Fiatalok népesítették be a városi Kézműves Házat, ahol az Egyesek Ifjúsági Szervezet hazánkban tartózkodó külföldi fiatalok segítségével, játékos formában ismertették meg az angol nyelvet a tábor lakóival.

A tanulás mellett különböző játékos foglalkozásokat is tartottak
Fotó: Sz.F. / NMH

Diákmunka keretében többen is részt vesznek a tábor életében. Többek között a keresztény iskola 11. osztályos diákja, Gazsi Vivien, aki elmondta, városnézésre kísérik a fiatalokat, bekapcsolódnak a rendezvényekbe, és természetesen mindenütt, mindig angol nyelven beszélgetnek.

Begüm Topus egyetemista Törökországból érkezett. Dicsérte a fiatalokat, azt mondta, aktívak, érdeklődőek, fogékonyak a idegen nyelvek iránt, s nyitottak az ismeretek befogadására, örömmel kapcsolódnak be a különböző játékokba, ami természetesen angol nyelven történik, és sok kérdést kap Törökországról is. Elmondta, hogy Szécsény szép város, jól érzi itt magát. A nyelvtanulásnak ezt a formáját több szempontból is jó ötletnek tartja.

Vitányi Zsombor IV. osztályos diák elmondta, hogy német nyelvet tanul, de úgy ítéli meg, hogy napjainkban szükséges az angol nyelv ismerete is, például a digitális játékok, a számítógépek használatához. Később angolt is fog tanulni az iskolában, amit most itt a táborban alapoz meg.

Anna Petroskyna ukrajnai fiatal is bekapcsolódott a tábor életébe. Számára izgalmas és érdekes a gyermekekkel való foglalkozás. Tetszik neki Szécsény, különösen a múzeum. Úgy tartja, a gyermekek igen érdeklődők, jó velük dolgozni.

Nagy Bálint a helyi katolikus iskola III. osztályosa. Jövőre tanulja majd az angol nyelvet. Tetszik neki a tábor, eddig 41 szót sajátított el. Jónak tartja a különböző foglalkozásokat, amelyekből még az arcfestés sem hiányzott.

Tóthmajer Dóra esztergomi kislánynak szécsényi rokona hívta fel a figyelmét a táborra. Jelentkezett, nem bánta meg. Ahogy vélekedett nagyszerű a hangulat, sok új dolgot tanult meg, gyarapította angoltudását. Dicsérte a külföldi fiatalok hozzáállását, kedvességét, segítőkészségét. Elsős kora óta, azaz nyolc éve tanul angolt, s a nyelvi táborban megerősödött benne, hogy jelentkezik nyelvvizsgára.

– A tábor arra is jó, hogy a nyelvtanulás mellett a fiatalok, az Egyesek szervezet segítségével, más népek kultúráját is megismerhetik – fogalmazott Szerémi Soma. – Kedvenc tantárgyam az angol, három éve tanulom, s az ismereteimet itt a táborban is gyarapítom. Tudom, ha felnövök, milyen fontos lesz, s milyen jó, hogy angolul is tudok majd beszélni – foglalta össze gondolatait a nagylóci Havasi Zoltán Dominik.

A XXI. században összezsugorodott a világunk, könnyen eljutunk egyik országból a másikba. A nyelv tudása ma már hozzátartozik az alapműveltséghez. Ezt egyre több fiatal ismeri fel, s tesz is érte. A szécsényi angol nyelvi tábor is ebben segít.

Az élet minden területén hasznát lehet venni az itt szerzett tudásnak

– A táborban 10–14 éves korú gyermekek vesznek részt. Ügyesek, aktívak, bátran mernek kérdezni. Napjainkban elengedhetetlen az anyanyelven kívül egy másik nyelv használata. Egyre több fiatal utazik külföldre, számos munkahelyen fontos a nyelvtudás, a felsőfokú tanulmányoknál a jelentkezés alapfeltétele a nyelvvizsga – mondta Szabó Elizabet, az alapítvány alkalmazottja, a tábor mindenese, aki ha kell, tolmácsként is részt vesz a tábor életében.

 

Ezek is érdekelhetik