katonás rend

2019.07.03. 06:50

Erősítik a hazaszeretetet is a vakációzó fiatalokban

Négy éve indított szünidei honvédelmi nyári táborokat a Magyar Honvédség. Hagyományteremtő szándékkal, idén először Nógrád megyében is részt vehettek a fiatalok a táborozásban, amelynek a salgótarjáni gyerektábor adott otthont.

Munkatársunktól

Kiképzést kaptak a nógrádi táborlakók

Forrás: NMH

Fotós: Hűvösi Csaba

A magas fenyőfák között felállított sátrak előtt érkezésünkkor már katonás rendben álltak a reggeli sorakozón a megye különböző részeiről érkező gyermekek. A fiúk és a lányok fegyelmezetten hallgatták az eligazítást és várták az elhangzó parancsokat.

A részt vevő fiatalok egyhangú véleménye az volt, hogy a vakáció egyik legizgalmasabb élménye a változatos programokat és foglalkozásokat biztosító hét, amit a katonák körében tölthettek el. A kirándulások a környező hegyekbe, a várlátogatás, az air-soft lövészet, a katonai hagyományőrző bemutatók, az önvédelmi foglalkozások, a túlélési ismeretek, az egészségügyi oktatás, a térképismeret, és természetesen az elmaradhatatlan sportolás mind életre szóló élményt nyújtott számukra.

A Rétságról érkező Dukon Csilla szüleivel közösen döntött a tábori részvételről, jó mókának és izgalmas élménynek találta a tábort. A salgótarjáni Bagyinszki Lóránt új barátságok reményében érkezett és már most vonzónak találja a katonai pályát. Bangó Richárd Pösténypusztán él, ő is élénken érdeklődik a katonaság iránt, szívesen végezte el az alaki kiképzés mellett a testmozgással járó feladatok teljesítését is.

Gáspár M. Levente alezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka kifejtette, a területvédelmi alegységek országos szintű megalakulásával idén 29 tábor a területvédelmi zászlóaljak, ebből három a nógrádi zászlóalj szervezésében valósul meg. A Honvédelmi tábor elnevezés 2016 óta védjegyoltalom alatt áll, tehát csak akkor használható, ha a tábor szervezése a Magyar Honvédséggel együttműködve, a felállított követelményeket teljesítve jön létre.

Kiképzést kaptak a nógrádi táborlakók
Fotó: NMH

Az alezredes kiemelte, hogy a tábor célja nem az, hogy katonákat neveljen, hanem hogy a fiatalok szórakoztató és rendezett körülmények között megismerhessék a katonák életét és erősödjön bennük a hazaszeretet érzése.

A salgótarjánin kívül még lesz lehetőség részt venni a táborozásban. Rétságon és Bátonyterenyén már az idősebb korosztályt várják, aki kedvet kapott hozzá, még néhány szabad helyet talál mindkét helyszínen. Jelentkezést a honvedelmitabor.hu oldalon lehet leadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában