Ipolytarnóc/Kalonda

2019.07.19. 11:07

Élőláncot alkotnak a palócok a határon

Tavaly májusban állítottak palóc határkeresztet a szlovák–magyar határon, Ipolytarnóc és a szlovákiai Kalonda települések között.

G. K.

A palócok összetartozását jelképező kettős keresztet 68 településről, nagyrészt az Ipoly- és a Dobroda-völgyéből kapott faanyagból ácsolták. E rendezvény méltó folytatása lesz a Palócok élő lánca a határon elnevezésű esemény, amit július 19-én, pénteken tartanak meg.

– A Kalonda–Ipolytarnóc határátkelő több szempontból is szimbolikus hely. 1920-ban ettől a ponttól lett elválasztó határfolyó az Ipoly. Itt halad át az egykori Nógrád vármegye első, 123 éves vasútvonala, amelyet kettévágott a trianoni határ. 1945 után ezt a szakaszt használták a Losonc környéki magyarok kitelepítésére. Ez a hely a felvidéki magyar régiósáv mértani középpontja, innen nyugatra, 250 kilométerre helyezkedik el Pozsony, és innen keletre, 250 kilométerre található Ágcsernyő.

Ez a hely mégis a felvidéki magyarság leggyengébb láncszeme, mert a Losonc környéki magyar–palóc kisfalvakban már mindenhol 50 százalék alá csökkent a magyarság aránya, egyedül még Kalonda tartja magát efelett. Ezért is szervezzük meg a palócok élőláncát, összefogva több mint 70 településsel a határ mindkét oldaláról, sőt érkeznek a Kárpát-haza és Európa 14 országából is – mondta Papp Sándor.

A Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke hozzátette: a rendezvény délután fél ötkor Ipolytarnócon szabadtéri szentmisével kezdődik, majd ünnepi műsorral folytatódik a kalondai vámház udvarán. Az élőlánc a jelenlegi határvonaltól, a közúton szerveződik Ipolytarnóc, illetve Kalonda irányába. 21 órától a galántai Omega Revival együttes lép majd színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában