almanach

2019.07.12. 11:20

Bemutatjuk Vizslást, a folyamatosan gyarapodó községet

Fáradhatatlan munka eredményeként évről évre fejlődik a Vizslás-patak völgyében fekvő település, így a közelmúltban a vízvédelmi fejlesztés is megvalósulhatott egy közel százharmincmillió forintos keretösszegű pályázat segítségével.

Veres Edina

Krumplilángost sütnek a helyiek a bányásznappal egybekötött falunapon Fotó: L. B.

Fotós: Balazs Ladoczki

A település vezetése az elmúlt években a Településfejlesztési Operatív Programban meghirdetett projektek közül sikeresen megpályázta a község vízvédelmi fejlesztését, amely csaknem százharmincmillió forint összegű támogatásból valósulhatott meg. A beruházás keretein belül a Kossuth út csapadékvíz-elvezető rendszere teljes egészében megújult.

Vizslás

Polgármester:

Angyal Jenő

Alpolgármester:

Sándor Adél

Jegyző:

Babjákné Bocsok Anna

Képviselő-testület:

Bakos Jánosné, Drajkó

Ferenc, Sándor Gábor,

Sándor Gyula, Tőzsér Katalin

Bizottságok:

Szociális bizottság, elnök: Sándor Gábor

Községháza:

3128 Vizslás, Kossuth út 69.

Telefon: 32/444-077

Lakosság száma: 1335 fő

Jeles napok:

bányásznappal egybekötött falunap

Ennek köszönhetően kivédhetővé vált a környező magaslatokról heves esőzések után lezúduló vizek megfelelő levezetése a Majori-patakba, illetve a Vizslás-patakba. A fejlesztés során az árkokat beburkolták vagy magát a medret szélesítették, amely tevékenység következtében azok vízszállító kapacitása növekedett.

A projekt keretében egy lakossági kampányt is szerveztek, amely kitért a kevés anyagi ráfordítással megvalósítható, hatékony és ökológiailag megfelelő vízvisszatartási módszerekre, valamint ezenfelül az árkok gondozásával kapcsolatos szemléletformálás célját is magába foglalta. Mindezen túl a település vezetése által benyújtott két további pályázat vár elbírálásra. Ezek közül az egyik az Aba Sámuel Általános Iskola vizslási telephely egyik épületének energetikai felújítása, amely a könyvtárnak, az étkezőnek és a tanulói szobának is otthont ad.

A pályázat pozitív elbírálása esetén az intézményrészben kaphat helyet az úgynevezett alkotók háza is, amely a településen élő és alkotó művészeknek, így például festőknek, csipkehorgolóknak és fonalképkészítőknek biztosíthat nyugodt környezetet műveik elkészítéséhez. Emellett a település vezetése kiemelten fontosnak véli a lakosok egészségének megóvását, éppen ezért az orvosi rendelők eszközfejlesztésére kiírt pályázaton is részt vesz.

Siker esetén a rendelőbe vérnyomásmérők és vércukormérő készülékek mellett olyan műszereket is beszerezhetnek, amelyek nagyban segítik a szív- és érrendszeri betegségek minél hamarabb történő kiszűrését.

Krumplilángost sütnek a helyiek a bányásznappal egybekötött falunapon Fotó: L. B.

A falu története

A falu nem a jelenlegi helyén feküdt az 1242-es tatárjárás idején, hanem a mostani Vizslás-Újlak környékén, ahol az ásatások során több leletet is találtak, amelyek között szerepelt az egykori falu alaprajza. Emellett egyéb dokumentumok is igazolják, hogy a tatárjárás olyan mértékű emberirtással járt a környéken, amelynek következtében Vizsláson csak négy család maradt életben: Sándor, Jakab, Vincze és Kakuk. A település neve később az 1548. évi összeírásokban szerepelt. A falu elnevezéséhez kapcsolódik egy régi mítosz is, miszerint egykor Mátyás király mátrai vadászata során ezen a helyen pihent meg. Ekkor adták neki a falubeliek a vadászathoz szükséges vizsla kutyákat, amelyek után a község a nevét is kapta. A község napjainkban három településrészből áll: az öreg faluból, a Majorból és a régi faluhelyből, Vizslás-Újlakból.

Megkérdeztük: Mi a véleménye Vizslásról?

Dr. Imre István

Dr. Imre István: – 34 évvel ezelőtt érkeztem egy kis Székely faluból, így váltam e palócföldi település háziorvosává. A rendelő eszközbeszerzési pályázatának pozitív elbírálása a helyiek egészségi állapotának megőrzése miatt fontos, valamint azért, mert egyre több kisgyermekes család tér vissza ide külföldről, amely tény az elmúlt időszak fejlesztéseinek is nagyban köszönhető.

Saxingerné Kurdy Kamilla

Saxingerné Kurdy Kamilla: – A vizslási Bóbita Óvoda intézményvezetőjeként azt tapasztalom, hogy a falu kulturális életének gerincét a gyerekek rendezvényeken előadott műsorai adják. Azon ritka községek közé tartozunk, ahol emelkedik a gyereklétszám, így tavaly 40, az idei beiratkozást követően úgy néz ki, hogy 50 gyermek látogatja majd csoportjainkat.

Csőke Ákos

Csőke Ákos: – Születésem óta, azaz közel 45 éve élek ezen a nyugodt, festői környezetű településen. Folyamatosan épül és szépül a községünk, éppen ezért úgy gondolom, hogy semmin sem változtatnék. Igaz, kevés a szabadidőm, de abban nagyon szívesen élek hobbimnak a fonalképek készítésének, amely alkotásaim közül néhány a közösségi ház kultúr­termének falát díszíti.

 

 

November óta épülhet a közösség a bowlingpályáján

A településen nagy gondot fordítanak a lakosság egészségmegőrzésére is, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a közösségi ház épülete ad otthont a település konditermének, illetve a közelmúltban egy bowlingpályát is megnyitottak. Ez utóbbi létrehozása azért is bír nagy jelentőséggel, mivel a település közelében nincs lehetőség más, ehhez hasonló bábus sportág űzésére.

Aktív kikapcsolódás Fotó: L. B.

A fejlesztés célja nem más volt, mint a falu életében a sport és a közösségépítő programok összekapcsolása, valamint egy olyan hely kialakítása, ahol lehetőség nyílik mind a helyiek, mind a falu határain túlról érkező vendégek számára, hogy aktív kikapcsolódással töltsék a szabadidejüket. A beruházást a település önerőből és teljes összefogással valósította meg. A novemberben megnyitott két pálya iránt egyre nagyobb az érdeklődés, így ahhoz, hogy valaki a hatvan láb hosszú pályán feldönthesse a tíz fabábut az elgurított golyóval, időpontot kell foglalnia a közösségi ház nyitvatartási idejében. A játékra érkezők a gurításhoz nélkülözhetetlen bowlingcipőt a helyszínen igényelhetnek.

Színesítik a múltat

A vizslási népviseletet, amely a kazárival együtt fejlődött az idők során, a legszebb palóc viseletek között jegyzik. A viselet tekintetében szigorú szabályok vonatkoztak a különböző ünnepek alkalmával viselhető darabokra.

A fiatalok főként a kék és piros színű felsőszoknyákat részesítették előnyben, a középkorú asszonyok főként bordó és zöld színeket viseltek, míg az idősebbek fekete színű ruhákat hordtak alsószoknyáikon. Bocsi Éva, a vizslási születésű népi iparművész több mint száz, a területre jellemző népviseletbe öltöztetett babát és közel tizenöt díszes főkötőt készített már el, amelyek közül a legdíszesebb a legnagyobb ünnepek alkalmával viselhető aranycsipke főkötő volt.

Bocsi Éva iparművész Fotó: L. B.

Ehhez kék selyemszoknya, sejtes ingváll és fehér gázsmér kendő dukált. A rózsás csipke főkötőt rendszerint kék szoknyával és piros gázsmér kendővel – vagy fordítva – viselték, ezt mind a mai napig magukra öltik a Vizslási Százszorszép Menyecskekórus tagjai a falu különböző rendezvényein a fellépések alkalmával.

Hulitka László

Hulitka László, bátorságért kitüntetett tűzoltó

– Hogyan kötődik a településhez?

– Születésem óta Vizsláson élek. Csak szép emlékek kötnek szülőfalumhoz, így például a focicsapatban is számos szép élményt szereztem. Úgy emlékszem, gyerekkoromban is számos érdekes programon vettem részt a családommal, így például a falunapokat mind a mai napig emlékezetes pillanatként őrzöm magamban.

– Milyen irányba halad Ön szerint napjainkban a falu?

– Folyamatosan fejlődik. Az intézmények épülnek és szépülnek, illetve a hangulatos környezetre is odafigyelnek, hiszen a köztereket, ahol csak lehet, virágágyásokkal színesítik. Mind az időseknek, mind a fiataloknak a foci- és a teniszpálya, valamint a kö­zelmúltban átadott bowlingpálya egyaránt mozgási lehetőséget biztosít. Emellett a szociális szolgáltatások is fejlődnek településünkön, például közétkeztetésnek köszönhetően a rászorulók mindennap kaphatnak egy tál meleg ételt.

– A közelmúltban neves elismerést vehetett át egy, a szülőfalujában végrehajtott tettért. Hogy is volt ez?

– A Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Őrs munkatársai próbálták megfékezni a lángokat egy vizslási ingatlanban. Én ez előbbi őrmestereként érkeztem a helyszínre, ahol az égő épületből robbanások közepette távolítottam el felhevült acetilénpalackokat, amely tettem elismeréséül dr. Pintér Sándortól, Magyarország belügyminiszterétől Bátorságért érdemjelet vehettem át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában