almanach

2019.07.24. 11:15

Bemutatkozik a 800 éves Varsány, ahol értéket teremtenek

Varsányt számos díjjal jutalmazták az utóbbi években értékteremtő munkájáért. A közmunkaprogram kiváló hasznosítása mellett a közösségi élet is egyedülálló. A közeljövőben pedig még több fontos beruházás fog megvalósulni a faluban.

Lászlók Judit

Jelentős önkormányzati önerő bevonásával hozták létre a Varrodát és a Varróműhelyt is Fotó: H. Cs.

Fotó: HuvosiCsaba

 

Varsány

Polgármester:

Kanyó Judit

Alpolgármester:

Bárány Pál

Jegyző:

Dr. Kiss Tamás

Képviselő-testület:

Tóth Katalin, Lehoczkiné

Dudás Anikó, Szita Csaba, Rigó Tibor, Rigóné Tóth Tímea

Önkormányzati hivatal:

3178 Varsány, Rákóczi út 1.

Telefon: 06-32/387-387

Lakosság:

1594 fő

Nagy változáson ment keresztül a község az elmúlt évtizedben, amely többek között a sok rendezvénynek, konferenciának, különféle programoknak és fejlesztéseknek köszönhető.

Ezáltal Varsány nemcsak a megyében, de az országban és a határon túl is ismertté vált. Az itt élő emberekre jellemző az összefogás, amely egy-egy nagyobb rendezvény megszervezése kapcsán teljesedik ki. A helyiek úgy vélik, hogy e nélkül a falu hosszú távon nem lenne működőképes és nem tudna ilyen látványosan fejlődni.

Mint arról korábban beszámoltunk, jelentős önkormányzati önerő bevonásával adták át 2015-ben a Varrodát, a Varróműhelyt és a Feldolgozóüzemet. Ezután 200 négyzetméteres garázsépületet létesítettek a településen. Új fiókgyógyszertár is működik a községben, amelyet az önkormányzat saját erőből valósított meg. A tavalyi évben teljesen megújult, korszerűbb lett az Önkormányzati Hivatal. Idén pedig átadták az új Idősek klubját is.

A közeljövőben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül közel 82 millió forintból fog megvalósulni az Egészségügyi Központ felújítása és korszerűsítése. A projektet Varsány Község Önkormányzata a Nógrád Megyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban valósítja meg. A tervek szerint az épület homlokzata, valamint a zárófödém hőszigetelése mellett a nyílászárók cseréjére és a fűtéskorszerűsítésre is sor kerül.

Jelentős önkormányzati önerő bevonásával hozták létre a Varrodát és a Varróműhelyt is Fotó: H. Cs.

Az ingatlanra pedig napelemes rendszert telepítenek majd. Ezenkívül még egy nagyobb beruházás létesül a közeljövőben a községben. A Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola közel egymilliárd forintból újul majd meg.

Civil szervezetek:

Varsány Fejlődéséért Közalapítvány, Varsányi Polgárőr Egyesület, Varsány Sportegyesület, Varsányi Gyermekek Diáksport Egyesület, Varsányi Borbarátok Egyesülete, Tábi Vadásztársaság, Varsány-Tábpusztai Horgászegyesület, Nógrád Turizmusáért Egyesület, Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

Jeles napok:

Lepényfesztivál, Szent Mihály Napi Palóc Búcsú

Testvértelepülések:

Ragyolc, Palics, Homoród­karácsonyfalva, Otmuchów, Padrón, Sędziejowice

Díjak:

Arany Rózsa-díj (2012), belügyminiszteri elismerő oklevél (2013, 2015), az év települése a régióban (2016), Virágos Magyarország jubileumi fővédnöki díj (2018), Magyarországi Falumegújítási Díj (2015, 2019) Nógrádikum díj 2018

Kanyó Judit, a település polgármestere

– Hogyan hatottak a fejlesztések a falura, a közösségre?

– Minden fejlesztés és beruházás a település lakóinak jobb közérzetét eredményezte. Örvendetes, hogy egyre több fiatal házaspár tervezi jövőjét a faluban. Folyamatosan növekszik az oktatási intézményeinkben tanulók létszáma. Minden korosztállyal foglalkozunk, hiszen a település minden megmozdulásának – legyen az kulturális, vagy foglalkoztatási jellegű – a közösség a mozgatórugója.

– Kiváló a közmunkaprogram hasznosítása. Hogyan érték el ezt?

– Nagyon jól szervezett és átgondolt fejlesztésekkel értük el ezt az eredményt, helyiek kiváló szaktudására alapozva. A Falugazdaságban jelenleg közel 40 fő dolgozik. Minden bizonnyal ez a létszám hosszú távon meg fog maradni. Ez azért is fontos, mert a jelenleg jól működő Feldolgozóüzemet, Varrodát, Varróműhelyt, a gyümölcsöst, a kertészeti és gyógynövénykultúrát szeretnénk megőrizni. Ezért folyamatosan keressük a kapcsolatokat, melynek eredménye lehet a távlati együttműködés.

– Milyen tervei vannak?

– Rövidesen elkezdődik az Egészségügyi Központ felújítása, valamint a Zeneház kialakítása. Térségi szempontból is jelentős beruházás lesz az iskola felújítása. Ezenkívül étterem létrehozását is tervezzük, ahol elsősorban a közétkeztetés korszerű körülmények között történő magvalósítása a cél. A meglévő intézményeink minél jobb színvonalon való működtetése mind szakmai, mind infrastrukturális szempontból kiemelt feladat lesz a jövőben is.

Portékákat is kínál a falu boltja

Varsány életében kiemelt szerepet játszik a növénytermesztés és az állattartás napjainkban is. A helyi önkormányzat munkahelyteremtés céljából számos mezőgazdasági ágazatot fejlesztett az utóbbi években.

Ezen fejlesztések egyike a Falugazdaság, ahol fél hektáron málnát, két hektáron különböző zöldségeket, hét hektáron gyümölcsöket, valamint 400 négyzetméteren gyógy- és fűszernövényeket termesztenek a helyiek.

A megtermelt alapanyagok aztán a faluban működő Feldolgozóüzembe kerülnek, ahol szörpök, lekvárok és savanyúságok is készülnek. A téli időszakban sem áll meg a termelés, ilyenkor száraztészta-készítés zajlik az üzemben.

Cseresznyebefőzés Fotó: H. Cs.

A Varsányi gyógy- és fűszernövénykertben termesztett növényekből teakeverékek, fűszeres ecet és olaj készül. Az elkészített termékeket elsősorban a közétkeztetésben használják fel.

Tavaly óta azonban megkezdődött a portékák értékesítése a www.varsanyiporteka.hu weboldalon keresztül. Az eddig felsoroltakon kívül kézműves termékek – többek között párnák, terítők, táskák, szütyők, konyhai eszközök – is kaphatóak, amelyeket a helyi Varróműhelyben állítanak elő. A Varsányi Varrodában pedig munkaruházati termékek, pólók, mellények, nadrágok, kabátok több színben és méretben is elérhetőek. Ezen termékek a varsányi önkormányzat értékteremtő közfoglalkoztatási programjának keretében készülnek.

Az itt dolgozók fő célkitűzése, hogy a vidékre jellemző minták és motívumok felhasználásával különböző jó minőségű, ízléses használati- és ajándéktárgyak kerüljenek a vásárlókhoz. A varsányi Portéka termékei egyedülállók.

Szívvel-lélekkel dolgozik Varsányért

Dr. Kiss Tamás bár Szécsényben él, Varsány sorsát mindig a szívén viseli. Jogi diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte, 1999 óta dolgozik a közigazgatásban. Jegyzőként 2006-tól tevékenykedik, Varsányban 2015-től tölti be ezt a pozíciót. Elmondása szerint nagyon jó érzéssel tölti el, hogy részt vehet az értékteremtő folyamatban. Nincs olyan nap, amikor ne fogadna ügyfeleket az irodájában, így szinte naprakész a helyi embereket foglalkoztató problémákból.

Néhány éve megalapították a Kiváló Varsányi Diák elismerést, amelyet a magas színvonalon teljesítő közép- és felsőoktatásban részt vevő helyi diákok és hallgatók kaphatnak meg. A legújabb kezdeményezésük a Legszebb házeleje című verseny, amely összhangban van az önkormányzat falumegújítási és a Virágos Magyarország versenyben való részvételével.

A település sajnos elöregedőben van, ezért szükséges, hogy a fiatalokat helyben tudják tartani és a gyermekvállalásra ösztönözzék őket. Emellett a jegyző fontosnak tartja, hogy az idősebb korosztály számára méltó körülményeket teremtsenek a nyugdíjas éveik tartalmas és nyugodt eltöltéséhez.

Hogyan értékelné az elmúlt évek fejlesztéseit?

Halasi Zoltánné

Halasi Zoltánné, a varsányi általános Iskola igazgatója: – Kiemelkedő: nem csak az intézmények épületei, de a falu gazdasága is megújult, és ezért sokat tesz az önkormányzat. A közmunkaprogram kiváló hasznosítása mellett a község lakosságát, egyesületeit és közintézményeit is bevonták a beruházásokba. Ezáltal az iskola is folyamatosan együttműködik az önkormányzattal.

Varga Zoltán

Varga Zoltán, a hagyományőrző együttes elnöke: – A falu kiválóan élt az adódó lehetőségekkel. A felújítások során létesült új intézményeket a falubeliek is használhatják. A rendezvényeket emelném még ki, mint fontos előrelépést, hiszen ilyenkor tudjuk igazán megmutatni hagyományainkat és értékeinket. Mindemellett a falu közösségi életére is jó hatással vannak a fejlesztések.

Dr. Percze László

Dr. Percze László, helyi vállalkozó – Az elmúlt évek fejlődése a falu arculatán látszik meg leginkább, hiszen a középületek létrehozása mellett a régiek is megszépültek, az utcák pedig kivirágosodtak. A különböző rendezvényekre, nem csak a helyiek, hanem a környékbeliek is szívesen járnak, amelyekkel folyamatosan öregbítik a falu hírnevét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában