Életmentő pont

2019.06.17. 13:50

Biztonságban mozoghatunk a salgótarjáni fitnesz teremben

Az Országos Mentőszolgálat tavaly Élet Mentő Pont címmel indított kezdeményezést, amelyhez a salgótarjáni Quasimodo Fitness is csatlakozott. A cím elnyerésével Salgótarjánban is üzenik az életmentés fontosságát: hazánk közterületein ugyanis évente mintegy hat­ezren veszítik életüket hirtelen szívmegállás következtében.

Palchuber Kinga

Magyarország közterületein évente mintegy hatezren veszítik életüket hirtelen szívmegállás következtében, miközben az azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Az időben elkezdett újraélesztéssel nagyobb esélyt adhatunk embertársainknak a túlélésre, ám még mindig sokan félnek attól, hogy éles helyzetben mellkaskompressziót hajtsanak végre. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a lakosság életmentő ismereteinek és tettrekészségének fejlesztéséért az elmúlt időszakban számos kampányt indított. Egyebek mellett Élet Mentő Pont néven egy társadalmi felelősségvállalást tükröző márkát alapított, amelyhez hazai cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények és szolgáltatók csatlakozhatnak, ha megteremtik az azonnali életmentés feltételeit. Az országban egyelőre hatan birtokolják a címet, köztük a salgótarjáni Quasimodo Fitness.

Kirschner Krisztián, az edzőterem vezetője érdeklődésünkre elmondta: az OMSZ tavaly az újraélesztés nemzetközi napján alapította meg az „életmentő márkát”.

– Németh Gábor mentős – egyben az OMSZ projektigazgatója – terjesztette fel az edzőtermet a cím elnyerésére, aki pontosan tudta, hogy nálunk már a mentőszolgálat kezdeményezése előtt is adottak voltak a körülmények az azonnali életmentéshez. A minősítés elnyerésének a feltétele ugyanis, hogy a helyszínen dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, valamint egy bárki által használható defibrillátor készülékkel is rendelkezni kell – tette hozzá a tulajdonos, akit hatalmas meglepetésként ért a cím megszerzése.

Kirschner Krisztián ismertette: hat évvel ezelőtt kezdtek el ingyenes életmentő kurzust hirdetni a lakosságnak, amelyet Németh Gábor segítségével immár minden nyáron életre hívnak. – Bárki jöjjön az edzőterembe, mindenki biztonságban mozoghat! Sok ember fordul meg az fitneszteremben napról napra, de szerencsére még nem volt rá példa, hogy az ismereteket élesben is használni kelljen.

Azonban fontos a tudat, hogy bárhol, bármikor tudunk segíteni az embereken, hiszen a hirtelen szívmegállásoknál öt perc után már csak 50 százalék az esély az újraélesztés sikerességére, míg tíz perc elteltével szinte esélytelen az életben maradás – hangsúlyozta a vezető, aki reméli, minél többen csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.

Kirschner Krisztián, az edzőterem vezetője az oklevéllel és a készülékkel
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A programhoz elsőként egy budapesti prémiumkategóriás étterem – a St. Andrea Wine&Gourmet Bár – csatlakozott, ahol 26 alkalmazott részesült életmentő képzésben, valamint beszereztek egy félautomata defibrillátort is. Idén eddig a Quasimodo Fitness mellett a Kistücsök Étterem, a Robert Bosch Kft., a Makói Hagymatikum Gyógyfürdő és a Szemlőhegyi-barlang is jogosult lett az Élet Mentő Pont „védjegyének” használatára.

A Szív City nevű applikáció alkalmazása talán minden eddiginél különlegesebb és hatékonyabb kezdeményezés, ami közvetlenül kapcsolja össze az önkénteseket és a profi mentőszolgálatot. Május végéig több mint 27 ezer felhasználó regisztrált, s már huszonöt esetben volt sikeres az újraélesztés.

Civileket ér el az alkalmazás

Az Országos Mentőszolgálat az Élet Mentő Pont előzményeként részt vett a Szív City nevű életmentő applikáció kifejlesztésében, míg a mentőállomásokon úgynevezett hősképzést is indítottak, ahol az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztés-oktatáson és -gyakorláson vehetnek részt. Emellett a fiatalokat tanítják újraéleszteni az iskolákban, a fesztiválokon, és a közterületi plakátokon is népszerűsítik az életmentő ismeretek nélkülözhetetlenségét a mindennapokban. A Szív City applikáció lényege, hogy a regisztrált felhasználók riasztást kapnak mobiltelefonjukra, ha a közelükben közterületi újraélesztésre van szükség, így a mentő megérkezéséig esélyt adhatnak a betegnek a túlélésre.

 

Ezek is érdekelhetik