versenyeznek

2019.05.23. 10:55

Virág szépíti a nógrádi falvakat

Nemes versenyben mérik össze közterületeik szépségét a községek.

Sz. K. – N. J. Á.

Nemes versenyben mérik össze közterületeik szépségét a községek

Galgaguta

Évek óta mindig indulnak. Tavaly hatvan vérszilva fát ültettek el a falu központjában. Idén a postánál alakítottak ki egy parkolót, és parkosították a környező területet. A vasútállomásnál is új virágágyást alakítottak ki. Közmunkások bevonásával csinosítják a települést, de idén már civil önkéntesek is, elsősorban a nyugdíjas korosztály, csatlakoztak a kezdeményezéshez. Saját belső szervezésű faluszépítő versenyt is hirdettek ebben az évben, ahol egy független zsűri dönti majd el, kinek a portája a legtakarosabb. A polgármester, Agócs Gábor elmondása szerint volt olyan év, hogy hatszáz tő virágpalántát nyertek, volt, hogy kevesebbet. Egyébként önkormányzati forrásból fedezik a kiültetett növények árát. Ez évente ötszázezer forinttól egymillió forintig terjedő összeget jelent.

Szécsénke

Három éve indultak először. A falu központjában évekkel ezelőtt telepített virágágyást tették rendbe idén, több száz árvácskát ültettek, nyáron pedig különböző egynyári virágokat. Mindig újabb és újabb zöldterületeket vonnak be és ültetik be virággal.

Herencsény

A kétezres évek elején virágos mintafalu volt, kiváltva a szomszédok elismerését. 2018-ra ez a dicsfény kissé megkopott, a virágos községért mozgalom szétzilálódott. A falu tavaly új polgármestert kapott, Fazekas Jánost, aki fontosnak tartotta a mutatós falukörnyezet kialakítását, és újra benevezett a Virágos Magyarországért Mozgalomba. Kiszabadították a gyomok alól a salakos teniszpályát, virágokkal borították a központban lévő parkot és utak szegélyét.

Csesztve

Palman Imre polgármester elmondta: nagy tapasztalattal és még több sikerrel rendelkeznek a versenyről, 2003 óta vesznek részt rajta.

– Amíg volt kistérségi kategória, mind a négy alkalommal nyertünk – mondja a polgármester. – Többféle elismerésünk is van, köztük egy megyei fődíj, egy harmadik helyezés, de a legbüszkébbek a belügyminisztériumi fődíjunkra, a 2008-as miniszterelnöki különdíjra, és a 2010-es régió fődíjára vagyunk. Jelenleg is folyik a zöldterületek karbantartása, virágosítást tervezünk a Madách-kúria elé.

A faluban őshonos virágokat nevelnek: réz- és kannavirág, törpe citromsárga bársonyvirág, paprikavirág, futómuskátli, nagyvirágú álló petúnia és begónia lesz az idei díszítőelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában