Balassagyarmat

2019.05.20. 08:44

Színművész is menti az őshonos gyümölcsfát

A Kárpát-medencében őshonos gyümölcsfafajták megmentését célzó Tündérkert mozgalom gondolata Kovács Gyula pórszombati kertész fejében született meg a 80-as években.

Sz. K.

Szembesült azzal, hogy a vidéki világ értékei – így gyümölcsfafajtáink is – felgyorsult ütemben pusztulnak. Az ezt megakadályozni hivatott tervhez társakat keresett, így talált rá az Őrségben letelepedett Ambrus Lajos íróra és Szarvas József színművészre, aki – az Örökség Kulturális Műhely meghívásának eleget téve – a napokban előadást tartott Balassagyarmaton.

A Tündérkert mozgalmat a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja, hiszen az agrárrendszerekben a sokféleség megtartása és növelése létkérdés. A genetikai erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás óriási szerepet játszhat Magyarország gazdasági jólétének megteremtésében. A nemesítést is szolgáló genetikai alapanyagok eltűnése a változó körülményekhez alkalmazkodó újabb fajták előállítását is veszélyezteti.

Bár hazánkban még fiatal a mozgalom, de ma már a Kárpát-medence minden térségében találhatunk tündérkerteket, több ezer átmentett gyümölcsfafajtával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában