avatás

2019.05.20. 11:20

Már Nézsán is szobor tiszteleg Mikszáth Kálmán előtt

A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola bejárata mellett áll az intézmény új büszkesége: a névadó mellszobra, Hrncsjár József képzőművész alkotása.

Hegedűs Henrik

Az iskolahétre ütemezték Nézsán a Mikszáth-szobor avatását

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Az avatóünnepségen a fenntartó képviseletében Kucsera Andrásné, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott üdvözlőszavakat, elsősorban azokat, illetve köszönettel, akik közreműködtek a szobor létrehozásában. Hozzátette, Palócország híres szülöttje régen megérdemelte már, hogy méltóképpen állítsanak örök emléket neki.

Az iskolahétre ütemezték Nézsán a Mikszáth-szobor avatását
Fotó: Torjay Attila / NMH

Sztankóné Steflik Éva igazgató kifejtette, a névadáskor először a Reviczky-családhoz fordultak, de ott nem találtak kedvező fogadtatásra, így 2011-ben Mikszáth Kálmánt választották, több okból is. Egyrészt szűkebb hazánk irodalmi egyénisége ezer szállal kötődik még mai napig is a nógrádi vidékhez, másrészt Szlabonyán, a szlovák–magyar nyelvhatáron nőtt fel, ahol szó szerint közösségben élt a jó palócokkal és a tót atyafiakkal, Nézsa pedig hűen őrzi szlovák hagyományait. Nem utolsósorban pedig művei nagy többsége az érintetlen falusi emberi értékekről szól, és sok-sok példával, tanulsággal szolgál, akár komoly, akár humoros, anekdota formájában is a mai fiataloknak.

Styevó Gábor, a település polgármestere az összefogás fontosságát hangsúlyozta, mondván egy remek alkotás született az utókornak is, és méltó tisztelgés ez a Nagy Palóc munkássága előtt. A rendezvényen Styevó Stella szlovák nyelvű dalokat énekelt, Szabó Tamara egy Mikszáth-novellát olvasott fel, illetve fellépett a Jasienky-Őszirózsa hagyományőrző csoport.

Társasági öröm: meglátogatják a művet

Az iskola meghívót küldött a Mikszáth Kálmán Társaságnak is, de képviselőik nem tudtak jelen lenni az átadóünnepségen. Dr. Praznovszky Mihály, a társaság örökös és tiszteletbeli elnöke ugyanakkor jelezte, rendkívül örvendnek, hogy újabb köztéri alkotással bővült a Mikszáth Kálmán írói alakja előtt történő tisztelgések sora, és a tagság a legközelebbi közös kirándulásuk alkalmával feltétlenül útba ejti a nézsai általános iskolát, hogy megtekintsék a szobrot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában