közösségi ház

2019.05.11. 11:20

Korszerűsítették Szanda nagy múltú népfőiskoláját

Majálissal egybekötött közösségiház-avatót tartottak május 1-én a közigazgatásilag Szandához tartozó Szandaváralján.

Sziládi Krisztina

Rugáné Pongrácz Mária Szanda polgármestere és Balla Mihály országgyűlési képviselő vágták át a nemzeti színű szalagot a létesítmény átadóján Fotó: Torjay Attila

A jelenleg közösségi házként működő épület fennállása óta több funkciót is betöltött már, hiszen eleinte népfőiskolának, majd a későbbiekben iskolának és óvodának is otthont adott. Eredetileg a nagy szociális érzékenységgel rendelkező Sréter Ferenc szandai földbirtokos egykori tulajdona volt, aki saját birtokán a modern népfőiskolai mozgalmak előfutáraként létrehozta az első magyar bentlakásos népfőiskolát.

Ő kombinálta először a falusi felnőtt lakosság művelésében, oktatásában a gyakorlati gazdasági ismeretek, az egészségügyi ismeretek és az írás-olvasás tanítását. Az általa vezetett intézmény 1925-től 1929-ig működött a településen. 1993-ban Sréter Ferenc lett a salgótarjáni székhellyel alakult Népfőiskolai Egyesület névadója.

A kis település életében fontos mérföldkő a jelenlegi harmincmillió forintos beruházás, amely a régi közösségi ház energetikai korszerűsítését tartalmazza. A felújítás során kicserélték a régi nyílászárókat, így az épület stílusához illő, hőszigetelt nyílászárókat építettek be, a tetőre fotovoltaikus napelemes rendszer került, és kialakítottak egy mozgáskorlátozottak által is használható feljárót, valamint egy mosdót is.

Rugáné Pongrácz Mária Szanda polgármestere és Balla Mihály országgyűlési képviselő vágták át a nemzeti színű szalagot a létesítmény átadóján Fotó: Torjay Attila

A térség országgyűlési képviselője, Balla Mihály elismerő szavakkal nyilatkozott a sajátos hangulatú faluról az átadó ünnepségen:

– Szerencsések azok, akik itt élnek. Különleges kisugárzása van ennek a vidéknek. A palóc lakóházak, a Mária-kápolna vagy a környék népszerű búcsújáró helye, a Szent Péter-hegyi Mária-kút és kereszt nemcsak minket, nógrádiakat bűvölnek el, de sok fővárosi lakos is vett már itt házat, hogy osztozhasson a környék nyugalmában. Ha pedig az ember a kettős csúcsú Szanda-hegy keleti kúpján álló Szanda várának romjain áll, mely a török elleni végvári csaták következtében vált ismertté, úgy érzi, mintha a világ tetején lenne. Való igaz, a Vár-hegy vulkanikus szirtjein magasló Szandavár mellől parádés kilátás nyílik szinte az egész Palócföldre, a Cserhát vonulataira, mögötte a Mátra csúcsaira. A település külterületén pedig több olyan öreg fa, forrás és dűlő található, amelyeket a hozzájuk fűződő, egykori betyárokkal kapcsolatos helyi legendák tesznek érdekessé.

Méltó helyszín az ünnepeknek

Szandának jól működő, minden évben megrendezésre kerülő ünnepei is vannak az egyébként szokásos karácsony, Mikulás-várás, idősek napja és a nemzeti ünnepeink mellett. Két évtizede minden farsang idején megrendezik a bor- és süteményversenyt, szeptemberben pedig a Kisboldogasszony ünnepéhez kapcsolódó hagyományos szandai ünnepséget, az Arany vareca főzőversenyt, ami tízéves múltra tekint vissza. Ezeknek az eseményeknek méltó helyszíne lesz a felújított közösségi ház – mondta el lapunknak Rugáné Pongrácz Mária, a település polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában