segítség

2019.05.31. 16:50

A színpadon tereli jó útra a gyarmati elítélteket

István Károlyné eredeti végzettségét tekintve szociálpedagógus, de diplomáját drámapedagógus végzettséggel is kiegészítette.

Sziládi Krisztina

Tizenkét éve dolgozik a balassagyarmati büntetés-végrehajtási intézetben. István Károlyné a fogvatartottak színjátszó csoportját is vezeti

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

2007-ben kapott először meghívást, hogy tartson drámapedagógiai foglalkozást a börtönben. Nagyon pozitív tapasztalatokkal záruló, szerencsés találkozás volt ez számára. Ennek következtében már 12 éve dolgozója a fegyintézetnek oktatásszervezőként, majd reintegrációs tisztként, és többek között egy egészen különleges tevékenységet is végez. Ő vezeti a fogvatartottak színjátszó csoportját.

Tizenkét éve dolgozik a balassagyarmati büntetés-végrehajtási intézetben. István Károlyné a fogvatartottak színjátszó csoportját is vezeti
Fotó: Torjay Attila / NMH

– A játékban mindig megmutatkozik az ember, élete és tapasztalatai is – világít rá a drámapedagógus. Az itteni munka során jó néhányszor feltárul a szereplők lelke, még ha nem is szándékosan. Az elítéltek a lehető legkevesebbet akarják megmutatni magukból a fog­va­tar­tás ideje alatt, ez egyfajta természetes védekezőreakció a részükről. Nagyon meg kell bízniuk bennünk ahhoz, hogy felfedjék lelküket, és ezt a bizalmat csak lassan lehet kiépíteni. Általában nem sok sikerélménnyel rendelkeznek, ezért folyamatos megerősítésre szorulnak. Igyekszünk tudatosítani bennük, hogy nem ők a rosszak, hanem az, amit csináltak. Hiszen ők nem feltétlenül bűnözők, hanem bűnelkövetők. A kettő között óriási a különbség, mivel az előbbi a jelenre mutat, az utóbbi viszont a múltra.

István Károlyné kiemeli, hogy minden előadás után alaposan ki kell tárgyalni és fel kell dolgozni az eseményt a szereplőkkel, hiszen annyira hihetetlen nekik, amikor azt érzik, hogy mások elismerik és nagyra értékelik a színpadon nyújtott teljesítményüket. A taps csodálatos élmény számukra, de súlya is van.

A színjátszó kör vasárnap Szent Adorján címmel mutatja be legújabb zenés darabját a balassagyarmati Vármegyeháza nagytermében, melyet a fogvatartottak írtak. Az előadást Várnagy Andrea zongoraművész karolta fel Szűts István zeneszerzővel, a Kormorán együttes tagjával karöltve. A dramaturgia Tóth Sándor elítélt műve, a zenei betéteket is a börtön lakói komponálták.

A darab jótékonysági célokat is szolgál, a belépés ingyenes, azonban a szervezők Böjte atya árvái és az elítéltek gyermekei számára szerveződő nyírjesi művészeti tábor programjaira adományt elfogadnak. Az előadáson Böjte Csaba atya is jelen lesz.

Első kézből

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön évtizedek óta elkötelezetten vesz részt a város bűnmegelőzési programjaiban. A diákok számára szervezett bűnmegelőzési látogatások magas színvonala István Károlyné nevéhez fűződik, aki létrehozta a fogvatartottakból álló Fórumszínházat. Az életszerű előadások során speciális szakmai módszerekkel dolgozzák fel a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos problémákat. A módszer igen eredményes, évente mintegy 800 diákot szólítanak meg, akiknek így nem mindennapi beszélgetésekre nyílik alkalmuk a fogvatartottakkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában