együttműködés

2019.04.25. 11:20

Orvosképzésre készül a balassagyarmati Kenessey kórház

Az önkormányzat, a kórház vezetése és a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) megállapodást kötött, ami alapján kihelyezett oktatás kezdődik a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert kórházban. Erről még tavaly novemberben született döntés. Az intézmény osztályai rezidensképzésre akkreditáltnak minősülnek.

Nagy Judit Áfonya

Fotó: Shutterstock

Múlt év végén írt alá telephelyhasználati szerződést dr. Szász Károly, a SOTE kancellárja és dr. Szabó Géza, a kórház igazgatója. Ennek értelmében a belgyógyászati, a csecsemő- és gyermekgyógyászati, a neurológiai, a pszichiátriai és a sebészeti osztályok az egyetem Általános Orvostudományi Kar tanácsának egyhangú döntése alapján gyakorlati osztályokká válnak. Ezzel a SOTE első kihelyezett telephelyévé vált Balassagyarmat kórháza, és a kezdeményezés során beindulhatott nemcsak a képzési program, hanem az önkéntes munka is.

Dr. Szabó Géza a gyakorló kórtermek átadásán elmondta: a tervezett hároméves időtartam során mintegy 400–450 középiskolai diáknak tartanak havi rendszerességgel előadásokat az Általános Orvostudományi Kar hallgatói, ezzel felhíva a figyelmet a betegségek megelőzésére, valamint felkeltve az érdeklődést az orvosi pálya iránt. EFOP pályázati lehetőség közreműködésével megvalósuló programban fontos szempont az interaktivitás, valamint a gyakorlati foglalkozások.

Középiskolából az orvosi pályára

Az egyetem önkéntesei hallgatói idejük hat éve alatt a város középiskoláiban is teljesíthetik gyakorlati idejük egy részét. Az általuk 9. és 10. osztályosoknak tartott iskolai foglalkozások hármas célt szolgálnak: az egészségre és megfelelő életmódra való nevelést, az egészségügyi pálya iránti érdeklődés felkeltését, a megelőzésre irányuló tevékenységek megismerését. Az iskolások ismereteket szerezhetnek betegségekről és kezelési módokról is. Utóbbiakhoz számos internetes ismeretterjesztő anyagot, valamint helyben kipróbálható eszközt is segítségül hívhatnak. A programsorozat elsőként a Balassi Bálint Gimnáziumban került megrendezésre. A diákok a továbbtanulásról is tájékoztatást kapnak.

Az orvostanhallgatók számára kialakított gyakorlati helyek és oktatótermek is a minőségi képzést szolgálják, a tudásszerzés modern lehetőségeinek figyelembe vételével. A termek bútorozásához igénybe vett kétmillió forintos támogatást uniós források biztosították, a felújított helyiségek döntő többsége az egykori gyermekosztályon található.

Dr. Szász Károly, a SOTE kancellárja az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A telephelyen keresztül a régió más szervezeteivel is megerősödhet az együttműködés, új lendületet vehet a közösségi feladatok ellátása.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte: a megye tehetséges fiataljai gyakran kapnak az ország más területein remek ajánlatokat, a mostani együttműködéstől pedig azt reméli, az elszármazott, jól képzett szakemberek visszatérnek, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a térség fejlődéséhez. A projekt az oktatás mellett kutatási célokat is szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában