népi motívumok

2019.04.25. 06:50

Népviseletben mentek iskolába a tolmácsi kisdiákok

Fonott copfok, pörgős szoknyák, pántlikák, házi szőttes paraszti ingek. Mindezek mellé csillogó szemek, kipirult arcocskák: népviseletben mentek szerdán iskolába a tolmácsi tanulók.

Sziládi Krisztina

Fotó: Torjay Attila/NMH

A kisdiákok az Egy nap népviseletben elnevezésű kezdeményezéshez csatlakoztak, és azt mutatták be, hogy a viseletek a hétköznapi ruházattal párosítva is hordhatók. Egy magánkezdeményezés indította el 2015-ben a népviselet napjának megünneplését Magyarországon, így április 24-e ennek a figyelemre méltó szép eseménynek lett szentelve.

A felhívás lényege, hogy legyen egy nap a magyar és a nemzetiségi népviseletek jegyében az óvodákban és iskolákban is, ahol megmutatják kultúránk ezen kiemelkedő értékét a világnak. Mára a népviseletek kiszorultak a táncházak, a múzeumok és az előadások világába, pedig közvetett hatásuk a divattervezők munkájában is gyakran látható.

A népviselet egyes darabjai mai öltözködésünkre is hatással vannak. A régi korokban kialakult, legtöbbször a célszerűség szempontjait érvényesítő formák, szabásvonalak napjaink ruhatárában is fellelhetők, az egyes darabokon megjelenő népi motívumok mindig tetszést aratnak.

Elődei öltözetét öltötte magára a jövő nemzedéke Fotó: Torjay Attila/NMH

Szerdán nem csak a kisgyermekek vállalták Tolmácson, hogy településük hagyományos népviseletének egy-egy darabját felveszik, maga a falu polgármestere, Hajnis Ferenc is magára öltötte ősei ruháit.

Ünneplőruhák, hétköznapi viseletek, berliner kendők, pruszlikok, kasmírszoknyák: mindent bemutattak a népviseletbe öltözött szervezők, sőt még a viseletük műhelytitkait is megosztották a kicsikkel. Harmatosi Imréné, Juliska néni pedig saját hajdanvolt élményei alapján vezette be a gyerekeket a népviseletek és egy letűnt kor varázslatos világába.

A felhívás lényege, hogy legyen egy nap a magyar és a nemzetiségi népviseletek jegyében az óvodákban és iskolákban is Fotó: Torjay Attila/NMH

Féltve őrzött kincsei hazánknak

Magyarország népi hagyományait és kulturális örökségét tekintve híresen gazdag hely, tradícióink féltve őrzött kincsei hazánknak. A magyar népi ruházat azonban csupán a XX. században vált olyan díszessé, mint amilyennek ma ismerjük. Ha a hétköznapokon nem is, de ünnepek idején rendre előkerülnek a régióra jellemző mintás öltözékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában