alkotóházak

2019.04.27. 06:50

Őrzi hagyományait a nyolcszáz éves Varsány

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét. Az európai rendezvényhez ez évben is csatlakozott a 800. születésnapját ünneplő Varsány. Ezzel azonban még nincs vége a hagyományokat éltető programoknak.

Lászlók Judit

A mézeskalács-készítés rejtelmeibe is bevezették a gyerekeket. Minden látogató talált érdekes programokat NMH-fotó

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai rendezvénynek része a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje, amelynek célja a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézművesközösségek kialakulásának és megerősödésének segítése. Az érdeklődők hétvégi programokon ismerkedhettek meg a népi kézművesség területeivel. A rendezvény sokszínű és egyedi programkínálattal mutatta be, hogy a műhelyek a hagyományos kulturális értékek hordozói és a kézművesség továbbörökítő helyei.

– A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületével közösen szervezett rendezvényhez a Nógrád Turizmusáért Egyesület is csatlakozott. Célunk, hogy a hagyományos kulturális értékeinket hordozzuk és bemutassuk. Településünk éppen ezért kapcsolódik minden évben ehhez az eseményhez – mondta Tóth Petra, a varsányi önkormányzat kulturális rendezvényszervezője.

– Fontos kiemelni, hogy itt, helyben meg tudtuk tartani ezt az eseményt, illetve hogy ezen a különleges hétvégén részt vettek a helyi Muskátli hagyományőrző egyesület tagjai, valamint az intézményeink tanulói és óvodásai is – tette hozzá.

A mézeskalács-készítés rejtelmeibe is bevezették a gyerekeket. Minden látogató talált érdekes programokat NMH-fotó

Az esemény a népi kézművességre épült. Az első napon a horgolást mutatták be, Bakó Lászlóné és Terékné Bartus Szilvia kézművesek segítségével. A résztvevők még karkötőket és húsvéti kosárkákat is készíthettek a Hagyományőrzők Házában. Másnap a helyi közösségi házban már a közelgő ünnepre hangolódtak, a jelenlévők Kanyó Alfonzné irányításával csuhétárgyakat készítettek, Győrffy Dezsőné pedig a mézeskalács-készítés rejtelmeibe vezette be őket. A rendezvényre ellátogatók közül minden korosztály találhatott magának megfelelő programot.

– Tervezzük, hogy jövőre is részt veszünk ezen a rendezvényen, hiszen a településünkön kiemelt szerepet kap a hagyományos kézművesség bemutatása és átörökítése – nyilatkozta Tóth Petra.

Az értékőrzés napokon belül folytatódott, hiszen a településen rendezték meg a népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek ötödik országos szakmai konferenciáját, a népi kézműves alkotóházakra is vonatkozó új kulturális törvény jegyében. A rendezvényt Kanyó Judit, Varsány polgármestere és Prokné Tirner Györgyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke nyitotta meg. A programok keretében többek között a község első számú vezetője bemutatta a falut a résztvevőknek. A konferencián jelen volt Gábor Klára, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke és Komjáthi Tamásné, a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke is.

A résztvevők ellátogattak a balassagyarmati Palóc Múzeumba, illetve a nógrádszakáli Páris-patak völgyébe is. A konferencia zárásaként rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének közgyűlését, illetve az utána következő kerekasztal-beszélgetést.

Értékekkel büszkélkedhetnek

A helyiek büszkén gondolnak a településre, amelyet 800 évvel ezelőtt, 1219-ben alapítottak. A jubileumi alkalomból pedig a hagyományos rendezvények és fesztiválok mind-mind kapcsolódnak majd a jeles évfordulóhoz. – Igyekszünk az elmúlt 800 év köré építeni az eseményeinket. A nyitóünnepséget május 8-án tartjuk, amelyre az összes testvértelepülésünk meghívást kapott. Erre az alkalomra készül egy emlékmű, a községháza előtti parkban, illetve szeretnénk elültetni egy fát is. Ezenkívül napvilágot lát egy könyv is Varsányról, amely főként fotókkal mutatja be a települést – mondta Tóth Petra, kulturális rendezvényszervező. Hozzátette, hogy az évfordulóhoz kapcsolódva korábban három kiadvány jelent meg, amelyek többek között a faluban elérhető szolgáltatásokat és fejlesztéseket mutatják be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában