szabálysértés

2019.03.12. 11:20

DNS-mintát emlegetnek a tilosban dohányzók

Bár évek óta tilos a buszmegállókban, játszótereken és egyéb közterületeken a dohányzás, sokan mégsem tarják be a szabályozást.

Szabó Rita

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Egy salgótarjáni olvasónk panasszal kereste meg lapunkat: a lakóhelye melletti játszótéren a tiltás ellenére naponta lát dohányzó fiatalokat.

2012-ben lépett életbe a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól törvény módosítása, melynek alapvető célja a lakosság fokozottabb védelme a dohányzás egészségkárosító hatásaival szemben. Azaz immár hét éve annak, hogy törvény tiltja a dohányzást a buszmegállókban, a gyalogosok által használt aluljárókban, a játszótereken és azok ötméteres körzetében. De az iskolák, kórházak, gyermekjóléti intézmények udvarán sem lehet rágyújtani. Hiába azonban a szigorú törvény, ha az csak alig betartható.

A bírsággal kapcsolatban Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni Városüzemeltetési Iroda vezetője elmondta: a törvény szerint a közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását a közterület-felügyelet is ellenőrizheti. A korlátozás tetten ért megszegőjét 30 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal is sújthatják.

– A helyszíni bírság kiszabásának feltétele a dokumentálható bizonyítékokkal alátámasztott tettenérés. Mint minden más jogsértés esetében, az elkövetők rendkívül felkészültek, rögtön tudják a védekezés, hárítás módját és követelik az egyértelmű bizonyítékokat – mondta el lapunknak az irodavezető. Hozzátette: a bizonyíték lehet a szemtanú, a fényképfelvétel, amelyet olyan távolságból kellene készíteni, hogy ne vegye észre az elkövető, de minden szükséges információnak képen kell lennie.

– Jellemző, hogy amikor a szabálysértő észleli az egyenruhás közeledését, eldobja az égő cigarettát. Ekkor már elkövetett egy köztisztasági szabálysértést is. Azonban a bizonyítás ebben az esetben is nehéz, az eldobás pillanatát kellene megörökíteni – mondta Szatmáry Zsolt.

Mint megtudtuk a közterület-felügyelők intézkedése közben a szabálysértők sokszor a DNS-mintára hivatkoznak, ami egyértelműen bizonyítaná az „ártatlanságukat”.

Az irodavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a közterületet-felügyelet ellenőrzi a tiltott közterületi dohányzásra vonatkozó tiltó rendelkezések megtartását, a jogsértés esetén azonban szinte kizárólag figyelmeztetéssel él, amit nyilván a leírtak fényében nem kell alábecsülni: a figyelmeztetés is az intézkedés, szankcionálás egyik formája.

Szatmáry Zsolt elmondta: Salgótarján közterületein 2016-ban 13, 2017-ben 33, 2018-ban 88, a 2019-es év első két hónapjában pedig 22 esetben intézkedtek a közterület-felügyelők ilyen típusú közterületi jogsértés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában