INTERJÚ

2019.03.30. 15:20

Számos felújításra költ idén Szécsény, és fejleszt is

Szécsény Város Önkormányzatának­ Képviselő-testülete ­márciusi ülésén elfogadta az idei esztendő költségvetését 1.016.801.901 forint főösszeggel. Stayer Lászlóval, a város polgármesterével erről a költségvetésről és az önkormányzat előtt álló feladatokról beszélgettünk.

Szenográdi Ferenc

– Mi az ez évi költségvetés fő koncepciója?

– Működés tekintetében stabil a város, azt mondhatom, az idei év a fejlesztések költség­vetéséről szól. Ez abból adódik, hogy több olyan fejlesztésre kerül sor, amelyre az önkormányzat a korábbi években kötelezettséget vállalt, de a megvalósításukra csak most nyílik lehetőségünk.

Stayer László bízik a beruházások mielőbbi megvalósításában
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Felsorolná, hogy melyek ezek?

– Örültünk, amikor két évvel ezelőtt megkaptuk a hírt, hogy a Bárkányi Katolikus Általános Iskola és Gimnázium fenntartója, a Váci egyházmegye a Katolikus Iskolák Főhatósága 500 millió forintot nyert az iskola fejlesztésére. Az önkormányzat átadta az egyházközségnek a volt ­polgáriskola épületét, amelyet felújítanak, kibővítenek. Az volt az igényünk, hogy a tornaterem helyett sportcsarnok épüljön, amit a város is használni fog. Ebben partner volt az egyházmegye, de azt kérte, hogy a pluszköltségekhez járuljunk hozzá. Az idei esztendőre és jövő évre 50-50 millió forint hozzájárulást irányoztunk elő, vállaltuk a közművek kiváltását, a parkoló építését. A munkálatok elkezdődtek, 2020 tavaszára befejeződnek.

A vidékfejlesztési program keretében valósul meg az önkormányzat tulajdonában lévő Sóderbánya-tó felé vezető külterületi út sártalanítása, aszfalttal történő borítása. A horgásztó több száz családnak nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Erről az útról közelíthető meg a Robinson-szigetek, amely jelentős turisztikai eleme városunknak. Az útnak két olyan szakasza van – a vasúti átjáró és a patakon lévő híd – amely állami tulajdon. Ennek a munkáit pluszban vállaltuk. Mindent összevetve ez 33 millió forint önkormányzati hozzájárulást jelent.

A vidékfejlesztési program keretében 45 millió forint beruházással, 3,2 millió forint önerővel, új piacteret alakítunk ki a jelenlegi helyén, plusz a mellette lévő épület lebontása után létrejövő területen.

A hivatal felújítására 20 millió forintot fordíthatunk, amelyből egymillió forint az önerő. A polgármesteri hivatal, az egészségügyi centrum, a művelődési ház, az oktatási intézmények, Pösténypusztán az orvosi rendelő energetikai fejlesztésére 253 millió forint az előirányzat, amely 13 millió forint önkormányzati hozzájárulást tartalmaz. A munkálatok elkezdődtek.

Ezeken kívül is örömhírrel köszöntött ránk a tavasz. Háromcsoportos bölcsőde építésére 300 millió forintos támogatási szerződést írunk most alá. Közel 120 millió forintos beruházással elkészült a hűtőház, amelynek az önkormányzatunk 51 százalékban tulajdonosa. Sportegyesületünk 15,3 millió forintos támogatást nyert, amelyhez 30 százalékos önerőt kell biztosítani. Mi ezt átvállaltuk, így az egyesület kisbuszt és fűnyíró gépet is vásárolhat. Rövidesen elkezdődik a Malom út, Arany János út és Madách út hátralévő részének a felújítása.

– Milyen beruházások valósulhatnak meg a városban állami költségvetésből?

– A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és Gimnáziumban rövidesen elkészül az új tornaterem, amelyhez mi biztosítottuk a területet. Reményeink szerint még a nyáron sor kerül az uszoda építésére és közel kétmilliárd forintos állami támogatásból valósul meg a templom és a kolostor felújításának első üteme, a múzeum fejlesztése és Benczúrfalván a kastély felújítása.

– Idén milyen projektekre nyújt be pályázatot az önkormányzat?

– A Pénzügyminisztérium által meghirdetett munkásszálló kialakítására adtunk be pályázatot. Az elmúlt évben megvásároltuk a volt bútorgyár háromszintes épületét, aminek felső két szintjén 80 férőhelyes munkásszállót tervezünk kialakítani. Hiszünk abban, hogy a városban rövidesen elindul egy olyan ­munkahelyteremtő fejlesztés, amely nem csak a helybeli és környékbeli emberek számára biztosíthat munkalehetőséget. Jelenleg a toronyszállóban húsz nem magyar állampolgárságú személy számára alakítottunk ki szállást, ők Balassagyarmaton dolgoznak. Összességében azt mondhatom, idén az önkormányzatot érintő beruházások összértéke 1,6 milliárd forint, amely 150 millió forint önkormányzati hozzájárulást tartalmaz.

– Tervezi-e az önkormányzat, hogy hitelt vesz fel?

– Jelentős az önerő összege, ezért úgy döntöttünk, hogy 80 millió forint fejlesztésihitel-kérelemmel fordulunk a kormányhoz. Költségvetésünk 32 millió forint tartalékot is magában foglal. Elmondhatom, hogy stabilnak látom az önkormányzat ez évi működését, bízunk a fejlesztések megvalósításában, amelyek az itt élők életminőségét javítják, az energetikai fejlesztések pedig komoly kiadáscsökkentést jelentenek majd. Végezetül megjegyzem, hogy önkormányzati, a városunkban működő cégek, intézmények, vállalkozók, gazdasági egységek összességében nyolcmilliárd forint támogatást kapnak a fejlesztések megvalósítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában